BAC 2022, sesiunea de toamnă: Luni, 18 iulie, încep înscrierile și țin până pe 25 iulie / Documentele necesare

https://www.dreamstime.com/three-students-talking-their-studies-campus-education-concept-friendship-group-people-image147648226

Foto: © Olha Romaniuk | Dreamstime.com

Absolvenții de clasa a XII-a se pot înscrie la Bacalaureat 2022, sesiunea august-septembrie, în perioada 18-25 iulie, potrivit calendarului oficial. Examenul va începe cu proba scrisă la Limba și literatura română care va avea loc pe data de 16 august.

Inspectoratul Școlar Județean Ilfov a publicat lista actelor necesare pentru înscrierea la examenul de Bacalaureat:

  1. dosar;
  2. poze ¾ (2 bucăți);
  3. copie certificat de naștere și carte de identitate;
  4. foaie matricolă;
  5. cerere-tip – se completează la secretariatul unității școlare absolvite;
  6. adeverință recunoaștere probe – pentru candidații din seriile anterioare;
  7. cerere către inspectorul școlar general – pentru candidații din alte județe – se completează la secretariatul Inspectoratului Școlar Județean Ilfov.

Procedura privind înscrierea la examenul național de Bacalaureat 2022 a fost trimisă către inspectoratele școlare din luna mai.

Cerere de înscriere BAC 2022:

Potrivit procedurii amintite anterior, toți candidații completează partea I a cererii de înscriere. Candidații care solicită recunoașterea / echivalarea unor probe susținute în anii anteriori / sesiunile anterioare completează partea I și partea a II-a din cererea de înscriere.

Elevii care, în cel puțin una dintre clasele a IX-a – a XII-a, au obținut premii individuale la concursuri / olimpiade școlare internaționale, recunoscute de către Ministerul Educației, la o disciplină inclusă în lista disciplinelor de bacalaureat și care solicită echivalarea probei scrise respective, completează partea I și partea a III-a din fișa-tip.

Cererea de înscriere în format pdf:

Elevii care au obținut o certificare cu recunoaștere internațională a competențelor lingvistice și/sau o certificare cu recunoaștere europeană a competențelor digitale și care solicită recunoașterea și echivalarea acestora cu proba C și/sau D, completează cererea de înscriere, precum și o cerere de recunoaștere și echivalare.

Cerere de recunoaștere și echivalare a rezultatelor obținute la examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine:

Cerere de recunoaștere și echivalare a rezultatelor obținute la examene cu recunoaștere europeană pentru certificarea competențelor digitale:

Metodologia de organizare a examenului de bacalaureat prevede la art. 35 alin. (4) că înscrierea candidaților pentru examenul de bacalaureat se face, prin fişă-tip informatizată, la secretariatele liceelor pe care aceştia le-au absolvit, numai în perioada prevăzută în calendarul examenului, după cum urmează: 

„b) pentru candidaţii din anii precedenţi şi pentru candidaţii din seria curentă, în cazul celei de a doua sesiuni, înscrierea se face, în perioada prevăzută de calendarul examenului de bacalaureat, de către secretariatul unităţii de învăţământ pe care candidaţii au absolvit-o, pe baza actelor prezentate de aceştia (certificat de naştere şi, după caz, de căsătorie, un act de identitate, foaia matricolă, adeverinţă cu notele la probele pentru care solicită recunoaşterea notelor).

c) pentru candidaţii din seriile anterioare, în situaţia schimbării domiciliului în altă localitate, menţionată ca atare în buletinul/cartea de identitate, candidaţii se pot înscrie pentru a susţine bacalaureatul la o unitate de învăţământ de acelaşi profil, stabilită de comisia de bacalaureat judeţeană din judeţul în care se află noul domiciliu al candidatului. În afara acestei situaţii, înscrierea în alt judeţ este permisă numai cu aprobarea Comisiei Naţionale de Bacalaureat, în urma unei cereri motivate şi însoţite de documente doveditoare, transmise la Direcţia Generală Educaţie și Învățare pe Tot Parcursul Vieții.”

Calendarul Bacalaureatului de toamnă 2022
Condițiile pe care un elev trebuie să le îndeplinească pentru a promova examenul de Bacalaureat sunt:
  1. să-și fi echivalat sau recunoscut (după metodologia de Bacalaureat 2022) toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
  2. să susţină toate probele scrise şi să obțină nota 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
  3. să obţină media generală 6 (cel puţin) la probele scrise.

Media notelor la probele scrise se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. Aceasta reprezintă media generală a candidatului la examenul de Bacalaureat. Acolo unde candidaţii obţin media generală 5,99, media generală se rotunjeşte la 6,00.

Informații de context

Ministrul Educației a declarat că sunt „surprinzătoare” cauzele pentru care unii elevi nu s-au înscris la BAC 2022, sesiunea iunie-iulie: „Avem 41.465 de elevi ai claselor terminale înmatriculați în septembrie 2021 care nu s-au înscris la examenul de bacalaureat. Așa cum am promis, am verificat cauzele. Cauzele sunt surprinzătoare. Un număr de aproape 13.000 de candidați nu s-au înscris, deși aveau dreptul să se înscrie”.

Amintim că peste 40 de mii de elevi de clasa a XII-a din generația curentă nu s-au înscris la examenul de Bacalaureat 2022, sesiunea iunie-iulie, potrivit datelor oferite de Ministerul Educației și consultate de Edupedu.ro. – detalii aici

Sorin Cîmpeanu a spus că „numărul celor înscriși la Bacalaureat este cel mai mic din istoria postdecembristă a României. Și înainte de 1989 aveam, de asemenea, un număr mult mai mare”. – detalii aici

Amintim că ministrul Educației a mai declarat la Euronews România că pandemia este de vină pentru numărul scăzut al elevilor înscriși la Bacalaureat 2022, în comparație cu anii trecuți: „Este îngrijorător acest trend descrescător din două motive: motivele ce țin de demografie sunt cât se poate de clare, dar îngrijorarea pe care mi-am exprimat-o de mult timp cu privire la efectele perioadei de criză sanitară, din păcate, se confirmă.” Mai multe detalii aici.

Rata de promovare în prima sesiune a examenului de BAC 2022 a fost 75,2%, mai mare cu 1,9% față de rezultatele dinainte de contestații.

49.091 de contestații au fost făcute anul acesta de candidații de la Bac 2022, cu 6.889 mai puține decât anul trecut, potrivit Biroului de presă al Ministerului Educației la solicitarea Edupedu.ro. Cele mai multe contestații au fost depuse la limba și literatura română, 22.169 de contestații. 

Foto: © Olha Romaniuk | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
Cauzele pentru care 40.000 de elevi nu s-au înscris la BAC 2022, enumerate de doi oficiali: “Elevii știu că, dacă nu sunt pregătiți, n-are rost să te prezinți, pentru că nu se întâmplă miracole în timpul examenului” – secretarii de stat Sorin Ion și Florian Lixandru
Peste 40 de mii de elevi care au fost anul acesta în clasa a XII-a nu s-au înscris la Bacalaureat 2022, cei mai mulți din ultimii 4 ani – analiză
Cauzele pentru care unii elevi nu s-au înscris la BAC 2022 sunt „surprinzătoare”, spune ministrul Cîmpeanu: Un număr de aproape 13.000 de candidați nu s-au înscris, deși aveau dreptul să se înscrie
Exit mobile version