Bazinul interior de înot de la Complexul Lia Manoliu, unde s-ar putea antrena campionul olimpic David Popovici, așteaptă renovări de 8 ani. Licitațiile s-au blocat de trei ori – Europa Liberă

618 vizualizări
Foto: Facebook.com/ Complexul Sportiv Lia Manoliu
Unul din bazinele interioare de înot de la complexul sportiv „Lia Manoliu” din Sectorul 2 din București, unde s-ar putea antrena campionul olimpic David Popovici, așteaptă să fie renovat din 2016. Lucrările însă s-au lovit de lipsă de bani și de birocrație, mai exact licitațiile pentru reparații s-au blocat de trei ori, notează jurnalista Anca Grădinaru pentru Europa Liberă.

David Popovici, medaliat săptămâna aceasta cu aur la proba de 200 de metri liber și cu bronz la proba de 100 de metri liber, la Jocurile Olimpice de la Paris, a declarat recent că se antrenează vara în bazinul descoperit de la Lia Manoliu, iar iarna – acoperit cu un balon, în care condițiile sunt greu de suportat. Campionul a deplâns astfel starea infrastructurii pentru performanța sportivă și a tras un semnal de alarmă pentru politicieni să investească în spații moderne.

  • Britanicii, americanii, australienii „au condiții infinit mai bune decât ale noastre. Au bazine să-și pună și în cap! Au toată infrastructura de care au nevoie. Au centre de pregătire peste centre de pregătire. În condițiile astea eu mă antrenez pe Lia Manoliu, în același bazin în care am și învățat să înot la patru ani, de asta sunt așa bronzat cu urmele de ochelari, pentru că înot acolo în aer liber”.
  • Pentru o Românie educată, sănătoasă, trebuie să investim mai mult în sport. (…) Ăsta este un mesaj către toți politicienii care vorbesc despre asta, dar la un moment dat mesajul se blochează pe undeva. Trebuie să facem ceva! Pentru că vedeți toate reacțiile oamenilor obișnuiți care se uită la televizor, oamenilor din funcții înalte. Toată lumea e fericită, toată lumea se bucură, dar hai să ne bucurăm mai des, de ce nu?”, a comentat Popovici miercuri seară, 31 iulie.

Bazinele în care s-ar putea antrena în condiții mai bune tânărul sportiv de 19 ani, la complexul la care a și învățat să înoate, au avut nevoie de investiții încă din anul 2015. Atunci, administrația de la Complexul Sportiv Național „Lia Manoliu” a cerut Companiei Naționale de Investiții (CNI) să le renoveze, potrivit Europa Liberă. În 2016, CNI a preluat cererea de complexului pe „lista sinteză a subprogramului bazine de înot”.

Însă selecția pentru desemnarea unei companii care să proiecteze și să-și realizeze lucrările de renovare a celor trei bazine a fost blocată de trei ori. Prima dată a fost anulată în anul 2018 când nu ar fi fost prezent niciun ofertant la licitație, iar a doua oară în 2019, când achiziția a depășit valoarea estimată cu o treime. Conform sursei citate, lucrările nu au putut începe astfel pentru că CNI nu a acceptat să plătească 135.000 de euro în plus.

Din 2019 și până în 2023, Compania Națională de Investiții (CNI) precizează, potrivit materialului citat, că a reavizat anumiți indicatori tehnici, a reanalizat chiar și investiția și a realizat o serie de observații legate de necesitatea actualizării documentelor. Un nou certificat de urbanism a fost transmis în octombrie 2023 de Complexul Lia Manoliu la CNI, după ce mai multe acte au expirat între timp.

A treia oară când procesul de „contractare a servicilor de proiectare și elaborare a documentației de avizare a lucrărilor de intervenție și studii de specialitate necesare pentru consolidare, reabilitare și modernizare la bazinele acoperite (bazin acoperit de înot, bazin acoperit de sărituri)” a fost cu o lună înainte de începerea Jocurilor Olimpice.

CNI este dispusă să plătească aproape 6,5 milioane de euro, dar a intervenit al treilea eșec – o singură companie s-a prezentat la licitație și a încărcat oferta tehnică în mod greșit pe platforma SEAP – Sistemul Electronic de Achiziții Publice. Astfel, „procedura de achiziție publică a fost anulată”, se mai arată în materialul Europa Liberă. Mai multe dintre investițiile în sport sunt totuși blocate și de o ordonanță de urgență de la finalul anului 2023, aprobată de Guvern, instituția care trebuie să și aprobe finanțarea pentru renovarea bazinelor.

Recent, după performanțele de la Paris, Marian Preda, rectorul Universității din București, la care este student David Popovici, a transmis că „nu se poate ca universitatea la care învață un campion olimpic de înot excepțional să nu aibă un bazin de înot. Vom construi acel bazin chiar dacă autoritățile publice vor rămâne în continuare indiferente”. Vezi aici foto – cum arată proiectul.

Citește și:
David Popovici, la întoarcerea în țară de la JO 2024, despre declarațiile-manifest referitoare la condițiile din sportul românesc: Mulți oameni din fruntea țării ar trebui să le asculte mai des / Medaliile, „două bucăți de metal foarte grele pentru care muncești o viață”
Marian Preda, rectorul Universității din București, după medaliile olimpice obținute de David Popovici: „Nu se poate ca universitatea la care învață un campion olimpic de înot excepțional să nu aibă un bazin de înot. Vom construi acel bazin chiar dacă autoritățile publice vor rămâne în continuare indiferente”
FOTO Cum arată proiectul pentru bazinul olimpic de înot pe care vrea să îl construiască Universitatea din București / Proiectul a fost redepus la CNI pentru finanțare
David Popovici: Pentru o Românie educată, sănătoasă, trebuie să investim mai mult în sport. Avem un campion olimpic din an în Paște și nu se va schimba ceva doar dacă vorbim despre asta – VIDEO
ULTIMĂ ORĂ Medalie de bronz pentru înotătorul David Popovici la proba de 100 de metri liber – Jocurile Olimpice de la Paris 2024 / A doua medalie adusă României la această ediție
BREAKING Medalie de aur pentru David Popovici, la proba de 200 de metri – Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Este prima sa medalie olimpică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesoara Nicoleta Zărnescu, despre structura subiectelor de Bac la Istorie: La subiectele I și II se poate obține mult prea ușor nota 6-7. Aș schimba itemii generoși cu întrebări care generează răspunsuri de gândire critică reală

La subiectele I și II se poate obține mult prea ușor nota 6-7, spune profesoara de Istorie Nicoleta Zărnescu de la Colegiul Național „Ferdinand I” din Bacău. Profesoara a remarcat…
Vezi articolul

Ionela Neagoe, directorul Colegiului Național „Gheorghe Lazăr”: Nu ne interesează admiterea la liceu ca modalitate de selecție. Vom rămâne la admiterea computerizată

Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” nu va organiza examen separat de admitere la liceu, conform declarației făcute de directoarea liceului, Ionela Neagoe, pentru Tribuna Învățământului. Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” va rămâne…
Vezi articolul