Șapte medalii de aur, argint și bronz pentru elevii din echipa României la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Juniori / Centrul organizării europene a fost la Ploiești

6.948 de vizualizări
Echipa României la ceremonia de deschidere EJOI 2021, Ploiești / Foto: sepi.ro
Echipa României a obținut două medalii de bronz, patru medalii de argint și o medalie de aur în cadrul Olimpiadei Europene de Informatică pentru Juniori de anul acesta (EJOI 2021), desfășurată la Ploiești între 24 și 28 august. La concurs au participat 30 țări, printre care și Franța, Rusia, Kazakhstan, în total 171 de participanți. Elevii români au fost în număr de opt și au fost pregătiți de profesori și foști olimpici la informatică, iar Emanuela Cerchez și Marinel Șerban, soți și profesori de informatică la Colegiul Național “Emil Racoviță” din Iași, au fost lideri ai echipei din partea țării noastre.

Citește mai jos despre participanți, medaliați, dar și precizările Danielei Lica, pentru EduPedu.ro, profesor și co-autor de manuale de informatică, directorul Centrului de Excelență Prahova.

Concursul de anul acesta a fost găzduit de România, în orașul Ploiești. Fiecare țară a participat “de acasă”, însă coordonarea a avut loc în România. Anul trecut, ediția s-a desfășurat între 2 și 6 septembrie, tot online, cu o coordonare din Tbilisi, Georgia. România participă la această olimpiadă din 2017, de la prima ediție găzduită în Sofia, Bulgaria.

 • În cele 4 zile de la Ploiești, elevii și profesorii au avut parte de două zile de antrenament și două zile de probe, fiecare probă fiind de 4 ore. Nu există probe pe echipe. Pentru monitorizarea probelor s-au respectat următoarele: monitorizare ambientală și înregistrarea ecranelor, în prezența profesorilor, afirmă pentru EduPedu.ro Daniela Lica.

Selecția s-a realizat în urma etapelor județene și naționale. România a participat cu două echipe de copii. Conform regulamentului oficial, aceștia trebuie să aibă până în 16 ani (s-au născut cel târziu pe 31 decembrie 2005).

Foto: captură sepi.ro
Cine sunt participanții și premiile obținute:
 • medalie de aur:
  • Ștefan Cătălin Savu (Colegiul Naţional “Ion Luca Caragiale”, Ploiești, clasa a 7-a)
 • medalii de argint:
  • Rareș Felix Tudose (Colegiul Naţional “Alexandru Papiu Ilarian”, Târgu Mureș, clasa a 8-a)
  • Luca Mihai Ilie (Liceul Internațional de Informatică, București, clasa a 8-a)
  • Iulian George Arsenoiu (Școala Gimnazială “Ing. Gh. Pănculescu”, Vălenii de Munte, clasa a 8-a)
  • Mihai Valeriu Voicu (Liceul Internațional de Informatică, București, clasa a 7-a)
 • medalii de bronz:
  • Tudor Iacob (Școala Gimnazială “Augustin Maior”, Reghin, clasa a 8-a)
  • Tudor Ștefan Mușat (Colegiul Naţional de Informatică “Tudor Vianu”, București, clasa a 8-a)

și, cu 122 de puncte, Tudor Ștefan Grecu, în clasa a 7-a la Colegiul Naţional de Informatică “Tudor Vianu” din Capitală.

Soții profesori Emanuela Cerchez (Team Leader) și Marinel Șerban (Deputy Leader) au fost liderii echipei române. Aceștia predau informatica la Colegiul Național “Emil Racoviță” din Iași de peste 20 de ani și au spus recent pentru presa locală că “participarea la această olimpiadă are în spate munca din tot acest an, de organizare a unor olimpiade județene și naționale, a unor tabere de pregătire și a unei selecții riguroase. A fost o muncă uriașă atât a elevilor, cât și a profesorilor care, în actualul context, petrecut cu activități de învățare on-line, nu au abandonat performanța. Este multă pasiune“.

Daniela Lica, Emanuela Cerchez și Marinel Șerban, comitetul de organizare / Foto: EJOI 2021

Platforma pe care a fost găzduit evenimentul este a SEPI, Societatea pentru Excelență și Performanță în Informatică, societate formată din profesori cu performanțe și studenți la Informatică care au fost olimpici, iar desfășurarea a fost organizată în parteneriat cu Centrul de Excelență Prahova și Primăria Municipiului Ploiești.

Daniela Lica, profesor de informatică la Colegiul "Ion Luca Caragiale" din Ploiești și directorul Centrului de Excelență Prahova, profesor care pregătește elevi pentru faze internaționale la Informatică, este de părere că elevul care participă la concursuri și olimpiade de informatică trebuie să fie "foarte dedicat, pasionat și curios".

Daniela Lica a mai spus și că în fiecare ediție de concurs european sau internațional, România a venit cu medalii importante la informatică. “Este o muncă extraordinară, rezultatele sunt pe măsură.”

“Olimpiada Europeană de Informatică pentru Juniori este un eveniment semnificativ, o treaptă în dezvoltarea elitei din IT-ul statelor membre ale Consiliului Europei. EJOI urmărește regulile și standardele Olimpiadei Internaționale de Informatică. Ceea ce le deosebește este doar faptul că participanții nu pot trece cu vârsta de 16 ani. În rest, ca la lingvistică, matematică, fizică sau chimie, totul este reglementat internațional”, explică profesoara pentru EduPedu.ro.

Cum s-a realizat olimpiada?

“Ca la matematică, fizică, chimie, de exemplu. Din cauza pandemiei, organizarea de către minister a trecut la societățile profesionale, în cazul nostru Societatea pentru Excelență și Performanță în Informatică, formată din profesori membri în comisia națională și în comitetele olimpiadelor anterior ținute, împreună cu absolvenți sau studenți, foști olimpici internaționali de informatică.

Același comitet a decis să se reunească sub SEPI ca să asigure reprezentarea României la competițiile internaționale în continuare. Exact cum Societatea de Științe Matematice din România a făcut la matematică”, susține profesoara Lica.

Pregătirea copiilor și selecția lotului – “un efort colectiv de mare anvergură”

“Pregătirea copiilor s-a realizat cu profesorii lor, dar au fost pregătiți și de SEPI printr-un concurs pe care l-am organizat lunar, InfoPro. Noi am reușit să facem lunar acest concurs la care au fost implicați 4.000 de copii, ceea ce înseamnă un concurs în masă, după regulile impuse de internaționale – cu monitorizare, verificarea ecranelor. Patru – cinci luni, copiii doritori au fost pregătiți ca să intre în OSEPI, Olimpiada SEPI, care a avut fază județeană, națională și trei probe de baraj pentru selecția lotului care în final a concurat pentru România.

Adică la noi a fost o muncă începută în octombrie și terminată în mai, un efort colectiv de mare anvergură. Pe sepi.ro se pot vedea ce anverguri au fost la aceste faze; un efort pe care nu știu cum l-am scos la capăt, sincer, dar a meritat din plin și ne bucurăm foarte mult pentru că se văd rezultate: la internaționale, europene – aur, atingem și avem o distribuție de medalii pe toată paleta.

E fabulos: 7 din 8 copii participanți sunt medaliați la europeana de juniori în informatică”, mai declară aceasta.

Copiii s-au antrenat două zile din cele 4 de eveniment, cu suport pe un Google Cloud, anterior celor două zile de probe.

Rezultatele integrale, pe medalii:

Rezultatele complete ale participanților:

Subiectele (tasks) pot fi accesate pe pagina EJOI 2021 și descărcate sub formă de arhivă de aici.

Videoclipul de închidere al olimpiadei a fost live pe Youtube sâmbătă, 28 august, la ora 17:00:

Citește și:
2 august 2021: Trei medalii de aur și una de argint pentru elevii români la Olimpiada Internațională de Chimie 2021. Marius Andruh: “Rezultat cu adevărat excepțional”
28 iulie 2021: INTERVIU Premiile României la Olimpiada Internațională de Lingvistică 2021: Aur, două medalii de Bronz și Mențiune la proba pe echipe / Descarcă subiectele de concurs
27 iulie 2021: 100 de elevi participă la Olimpiada de Astronomie și Astrofizică, organizată la Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava
23 iulie 2021: BREAKING România obține locul 27 la Olimpiada Internațională de Matematică 2021, cu trei medalii de argint și două de bronz, în competiția dominată de China, Rusia și Coreea de Sud / Descarcă subiectele de la olimpiada internațională de matematică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Admitere liceu 2021. Cum alegem profilul potrivit? Psiholog școlar: Există mai multe prejudecăți care-i determina pe părinți să ignore realitatea. Costurile unei alegeri greșite sunt multiple: scăderea stimei de sine, frustrare, atacuri de panică, depresie, conflicte în familie, sacrificii, bani pe meditații

Săptămâna aceasta, vineri, 16 iulie, este prima zi când absolvenții claselor a VIII-a și părinții lor pot completa fișa cu opțiuni pentru licee în funcție pentru repartizarea computerizată care va…
Vezi articolul

DEZBATERE Ce șanse are noul plan de acțiune pentru siguranța în școli să îi scape pe tineri de consumul de droguri: “Este un cadru foarte general care, în lipsa unor acțiuni concrete, se va transforma într-o simplă hârtie”, spun specialiștii

Mai mulți specialiști în problema consumului de droguri au comentat pentru G4Media noul Plan naţional privind siguranţa şcolară, combaterea traficului şi consumului de droguri și prevenirea cazurilor de bullying, publicat marți…
Vezi articolul

Cazul profesorului de la Facultatea de Jurnalism cercetat pentru abuzuri: Comisia de Etică a Universității din București constată încălcări ale Codului privind abuzul de putere și hărțuirea sexuală, dar nu decide nimic / Universitatea așteaptă să se lămurească raporturile de muncă ale cadrului didactic

Comisia de Etică a Universității din București constată, într-un punct de vedere publicat miercuri pe site-ul universității, încălcarea Codului de etică al UB în ceea ce privește faptele de abuz…
Vezi articolul
Sorin Cîmpeanu / Foto: Radu Tuta - Agerpres Foto

VIDEO Cîmpeanu, despre demiterea inspectorului general din București, Ionel Pușcaș, susținător al lui Orban la șefia PNL: „Îmi pare rău că un coleg a făcut această declarație, măsurile au fost corelate în raport cu gravitatea declarației”. Pușcaș declarase despre un elev care a sărit de la etajul I al școlii că a fost „o joacă obișnuită… a avut o stare de nervi”

Măsura demiterii inspectorului școlar general din București a fost corelată cu gravitatea declarației făcută de acesta în privința cazului elevului care s-a aruncat pe geam la o școală din Sectorul…
Vezi articolul