Cifra de școlarizare pentru învățământul profesional scade cu 5.000 de locuri în anul școlar viitor, față de anul acesta. Proiectul contrazice declarațiile ministrului

2.895 de vizualizări
SURSA: pixabay.com
Cifra de școlarizare pentru învățământul profesional scade cu 5.000 de locuri pentru anul școlar 2020-2021, față de cea acordată de ministerul Educației pentru anul școlar în curs 2019-2020, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern pus în dezbatere publică. Este vorba despre o scădere de la 60.000 de locuri, la 55.000 de locuri, scădere nejustificată în nota de fundamentare a proiectului și care vine în contradicție cu declarațiile ministrului interimar al Educației, Monica Anisie, care a vorbit miercuri despre o creștere semnificativă a acestui număr de locuri, precum și cu anunțul Centrul Național pentru Dezvoltarea Învățământului Profesional și Tehnic, organismul care se ocupă de stabilirea acestei cifre de școlarizare și care arăta că vor fi peste 96.000 de locuri.

În plină campanie națională de promovare a învățământului profesional și tehnic, ministerul Educației propune reducarea cifrei de școlarizare pentru învățământul profesional de la 60.000 cât a fost cea pentru anul acesta, la 55.000 pentru anul viitor, potrivit documentelor citate.

Propunerea de reducere vine după ce ministrul Educației Monica Anisie a anunțat marți la audierile din Parlament că a propus creșterea „semnificativă” a numărului de locuri pentru învățământul profesional și tehnic pentru anul școlar care începe în toamnă:

Țin să vă anunț că am publicat pe site-ul Ministerului Educației proiectul de HG care prevede cifra de școlarizare pentru învățământul preuniversitar și universitar și fac mențiunea că, pentru acest an, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) și-a propus o creștere semnificativă a numărului de locuri pentru învățământul profesional și profesional dual, ca o măsură de susținere și dezvoltare a acestui tip de învățământ”, a declarat Anisie în Comisia de Învățământ.

În același timp, măsura propusă, de scădere a numărului de locuri, contrazice și anunțul CNDIPT privind cifra de şcolarizare pentru clasa a IX-a în învăţământul profesional şi tehnic. Organismul care se ocupă de stabilirea și prounerea acestei cifre către minister pentru fundamentarea hotărârii de guvern, anunța că această cifră va fi de 96.631 de locuri în anul şcolar viitor.

Cifra avansată reprezintă 53,6% din totalul locurilor în clasa a IX-a, mai mult cu 3,2 puncte faţă de ponderea din anul şcolar actual. Cele mai multe locuri, peste 21.600, sunt pentru specializarea “mecanică”, ceea ce reprezintă 22,4% din totalul locurilor.

Cum fundamentează ministerul această cifră de școlarizare pentru primul an de învățământ profesional

„Cifra de școlarizare pentru învățământul profesional de stat este fundamentată prin investigarea și analiza nevoilor de calificări ale operatorilor economici pe baza structurii cererii potențiale, pe domenii de pregătire profesională din învățământul profesional și tehnic. Alocarea cifrei de şcolarizare pentru învăţământul profesional se realizează raportat nevoilor operatorilor economici,” scrie în nota de fundamentare a proiectului de HG.

”Din analiza datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică şi a celor existente în baza de date „Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România” (SIIIR) se observă că numărul de elevi cuprinși la începutul anului şcolar, în învățământul profesional a crescut substanţial şi continuu în perioada 2012 –2019. Astfel, în anul școlar 2019-2020 numărul de elevi cuprinşi în învăţământul profesional este cu peste 80.000 mai mare decât în anul școlar 2012-2013, ceea ce reprezintă o creștere de peste 5 ori”, menționează documentul.

FOTO de kaleido-dp de la Pixabay

 


2 comments
  1. Vor intra la liceu toți cei cu medii de 3-4, doar așa, să aibă liceu!!!, fiindca s-a abrogat pragul de 5 pentru a intra la liceu. Rămân în funcțiune, cel puțin până la noi alegeri, mastodonții de licee tehnice unde intră cei cu medii sub 5 care nu au cum să ia bacalaureatul. De ce??că și așa absolvenții în cauză nu merg la facultate și nu au nicio finalitate, ies tehnicieni doar pe hârtie, fără loc de muncă. Ar trebui transformate toate liceele tehnice în scoli tehnice, fără bacalaureat, unde să fie repartizați cei care nu iau la testare efectiv minim 5. Dacă se face media de admitere cu media anilor de gimnaziu, mediile anuale sunt supradimensionate la mica înțelegere, să le iasă peste 5. Cine vrea bac, să meargă să dea bac unde vrea, la liceele teoretice.

  2. Învățământul profesional și tehnic (ÎPT/IPT) cuprinde: învățământul tehnic liceal – nivel 4 de școlarizare, învățământul profesional și învățământul profesional dual – nivel 3 de școlarizare. Prin urmare, pe lângă cele 55000 de locuri transmise pentru învățământul profesional dual, pentru a obține cifra totală de școlarizare în IPT, veți aduna și locurile pentru celelalte două forme de școlarizare (liceu tehnic și școală profesională). Apoi, posibil, veți obține procentele transmise.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Bursele de merit și cele de performanță sunt acordate prin solicitarea dirigintelui, fără să depună elevii vreun act sau o cerere – modificările din noul ordin cu criteriile pentru burse / Situația școlară pe primul semestru nu generează revizuirea listei elevilor care beneficiază de burse de merit

Noul ordin, care modifică și completează criteriile de acordare a burselor, obținut de Edupedu.ro, prevede că bursele de merit și cele de performanță se acordă la propunerea dirigintelui și elevii…
Vezi articolul

Ultima zi de școală pentru elevi, de sâmbătă începe vacanța mare care are 86 de zile / Tot vineri este ultima zi de înscrieri pentru examene și pentru încheierea mediilor

Vineri, 16 iunie, este ultima zi de școală pentru copiii de grădiniță și pentru elevi claselor primare, gimnaziale și liceale, cu excepția învățământului tehnologic și profesional. Durata vacanței de vară…
Vezi articolul