Elevii înscriși la BAC 2020 – obligaţi să semneze pe cererea de înscriere un acord conform legii de protecţie a datelor în cazul infractorilor sau cercetaţilor penal. Textul a fost introdus şi în cererile din 2019

15.614 vizualizări
Foto: Freepik.com
Elevii care s-au înscris la Bacalaureat 2020 au fost obligaţi să bifeze pe cererea de înscriere un acord conform legii de protecţie a datelor în cazul reţinuţilor de poliţie şi procuratură, potrivit unei analize Edupedu.ro. Acordul respectiv a fost introdus în 2019, deci este al doilea an la rând când elevii semnează aşa ceva la înscrierea la Bac.

Înscrierea absolvenților de liceu pentru examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2020, a avut loc în perioada 3 – 10 iunie.

Absolvenţii, majoritatea cu vârste de peste 17 ani, au primit cereri de înscriere pe care trebuia să le completeze şi pentru care aveau opţiunea să le depună online sau prin poştă.

Cererea conţinea câmpurile specifice oricărei cereri de acest fel. Acelaşi text este şi în cererea privind echivalarea sau recunoaşterea competenţelor lingvistice/digitale/în limba română.

Captură cererea de înscriere la Bacalaureat 2020. Sursa: Ministerul Educaţiei

Ambele cereri solicită acordul elevilor pentru prelucrarea datelor de către minister în temeiul Legii 363/2018:

  • “Am luat la cunoștință de prevederile Legii nr. 363/2018 privind protecţia persoanelor fizice referitor la prelucrarea datelor cu caracter personal de către autorităţile competente în scopul prevenirii, descoperirii, cercetării, urmăririi penale şi combaterii infracţiunilor sau al executării pedepselor, măsurilor educative şi de siguranţă, precum şi privind libera circulaţie a acestor date, sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal în aplicaţia electronică Bacalaureat 2020, în scopul susținerii examenului de bacalaureat şi îmi asum responsabilitatea pentru opţiunile scrise în formular”

După care urmează semnătura candidatului şi avizarea de către diriginte şi secretar.

Captură cererea de înscriere la Bacalaureat 2020. Sursa: Ministerul Educaţiei

Textul este bazat pe prevederile Legii 363/2018, nu pe prevederile Regulamentului GDPR, cum era firesc. Legea 363/2018 implementează în România Directiva 680 a Parlamentului European din 2016 privind protecția persoanelor fizice referitor la prelucrarea datelor cu caracter personal de către autoritățile competente în scopul prevenirii, depistării, investigării sau urmăririi penale a infracțiunilor sau al executării pedepselor și privind libera circulație a acestor date.

Textul respectiv nu a fost introdus în actuala sesiune, ci a mai fost şi pe cererea din anul 2019 pentru înscrerea la Bac, potrivit documentului consultat de Edupedu.ro: Procedura documentele tip inscriere la examenul de bac 2019 

Este o lege folosită de Poliţie şi Procuratură, de exemplu, precum şi de alte instituţii din sfera autorităţilor, pentru protecţia datelor infractorilor sau potenţialilor infractori, persoanelor reţinute sau cercetate, persoanelor lipsite de libertate, potrivit specialiştilor jurişti consultaţi de Edupedu.ro.

Articolul 1 al acestei legi prevede:

  • “Prezenta lege reglementează prelucrarea datelor cu caracter personal în scopul realizării activităţilor de prevenire, descoperire, cercetare, urmărire penală şi combatere a infracţiunilor, de executare a pedepselor, măsurilor educative şi de siguranţă, precum şi de menţinere şi asigurare a ordinii şi siguranţei publice de către autorităţile competente, în limitele competenţelor stabilite prin lege”.

De altfel, acest lucru este prevăzut şi în titlul Legii, titlu reprodus chiar în cererea de înscriere la Bac.

Referirea la măsurile educative din titlul Legii 363/2018 se referă la programale de educaţie pentru reinserţia socială a persoanelor care provind din sistemul penitenciar şi nu se adresează elevilor şi studenţilor din România, potrivit experţilor consultaţi de Edupedu.ro.

Captură cererea de înscriere la Bacalaureat 2020. Sursa: Ministerul Educaţiei
Captură cererea de înscriere la Bacalaureat 2020. Sursa: Ministerul Educaţiei

 

 

 

Captură cererea de înscriere la Bacalaureat 2020. Sursa: Ministerul Educaţiei
Captură cererea de înscriere la Bacalaureat 2020. Sursa: Ministerul Educaţiei
Foto: Business photo created by katemangostar – www.freepik.com

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Eliminarea copiilor cu temperatură peste 37,3 °C din Evaluarea Națională și BAC este discriminatorie – punctul de vedere al CNCD la solicitarea Avocatului Poporului / “Să li se pună acestor copii la dispoziție o sală anume” – Renate Weber

Eliminarea din Evaluarea Națională și Bacalaureat a copiilor cu temperatură peste 37,3 °C este discriminatorie, a decis astăzi Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, la solicitarea Avocatului Poporului. Contactată de Edupedu.ro,…
Vezi articolul