BREAKING Examenul de licență și lucrarea de licență devin ambele obligatorii din anul universitar 2025-2026. Ordinul de ministru – publicat în Monitorul Oficial, în ajun de Anul Nou

41.481 de vizualizări
Foto: IELO 2024
Examenul de licență și lucrarea de licență, precum și alte examene și lucrări de final de studii universitare vor fi susținute obligatoriu „în pereche”, din anul universitar 2025-2026, potrivit ordinului de ministru publicat în Monitorul Oficial (MO) pe 31 decembrie.
  • În forma de proiect a ordinului de ministru, actul nu prevedea vreun orizont de aplicare, cum este acum specificat anul universitar 2025-2026, ceea ce însemna că inițial urma să se aplice începând cu actualii studenți aflați în ani terminali.

Până acum, din 2016, cele două probe erau la alegerea fiecărei facultăți/universități, iar metodologia aprobată prin OME 3.691/2024 prevedea că se susțin una sau două probe, nu ambele.

Examenul de licență și lucrarea de licență, obligatorii

Universitățile trebuie să își adapteze regulamentele proprii în conformitate cu ordinul de ministru care modifică regulile de finalizare a studiilor superioare după 8 ani, potrivit actului normativ:

  • Art. II Instituțiile de învățământ superior acreditate sau autorizate provizoriu elaborează și aplică propriul regulament de organizare și desfășurare a examenelor de absolvire, licență/diplomă și disertație, în conformitate cu metodologia-cadru aprobată prin Ordinul ministrului educației nr. 3.691/2024, cu modificările și completările ulterioare, începând cu anul universitar 2025-2026”.

La articolul 13, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

«Art. 13. – (1) Examenul de absolvire constă în două probe, după cum urmează:
a) probă de evaluare a cunoștințelor fundamentale și de specialitate;
b) probă de prezentare și susținere publică a lucrării de absolvire»
”, scrie în ordinul de ministru modificat.

În perioada de la punerea în dezbatere a ordinului și publicarea lui în Monitorul Oficial (MO), ministerul Educației a organizat o dezbatere online. Despre modificări, secretarul de stat pentru învățământ superior, Gigel Paraschiv, a motivat în conferință:

  • „Acest examen de finalizare a studiilor a devenit un examen aproape banal, scuzați-mi exprimarea, în sensul în care era un examen de tip grilă, în cele mai multe cazuri, prin care erau testate unele cunoștințe generale, de cele mai multe ori nu mult diferite de cunoștințele care erau testate în timpul studiilor universitare. Am avut în vedere faptul că elaborarea și susținerea publică a unei lucrări de absolvire reprezintă o activitate mult mai complexă, prin care absolventul să coreleze noțiunile învățate și să încerce să aplice practic ceea ce a învățat”. Detalii aici.

FOTO DOCUMENT Ordinul de ministru 7.843 din 20 decembrie 2024:

Articol în curs de actualizare.

Citește și:
Explicațiile Ministerului Educației pentru reintroducerea lucrării de licență obligatorii, alături de examenul de absolvire: Lucrarea „reprezintă o activitate mult mai complexă” decât examenul „aproape banal” / Aplicarea măsurii la finalul acestui an universitar depinde de momentul când va fi adoptat ordinul de ministru
ULTIMA ORĂ Lucrarea de licență și examenul de licență vor fi ambele obligatorii din nou, ca acum 10 ani, potrivit unui proiect de ordin de ministru pus în dezbatere de Ministerul Educației

6 comments
  1. Inca o masura proasta care ne arata ca educatia de stat nu e in stare sa se adapteze la nimic niciodata. Examene peste examene, tocit peste tocit si apoi ne miram de ce absolventii nu sunt angajati, ci colegii lor care au renuntat la studii si au ales sa intre direct in piata muncii (soferi, electricieni, muncitori in fabrici) sunt platiti mai bine decat ei. Poate daca ati oferi flexibilitate in program si sansa de a lucra in timp ce studiaza, altfel ar sta lucrurile. Daca nu ati mai oferi o mie de locuri la facultati cu aplicabilitate zero , altfel ar arata bugetul statului. Daca ar exista mai multe parteneriate cu firme private si daca am cultiva spiritul antreprenorial in studentii si elevii de astazi, tara ar arata altfel maine. In loc sa reformam cu adevarat sistemul, in loc sa usuram tot procesul si sa ne straduim sa formam profesionisti, noi formam tocilari cu diploma care nu stiu sa faca mai nimic si tot noi ii certam dupa. Fix mai multe examene 100% inutile ne trebuie noua acum. Felicitari , stimata clasa politica! Ne arati in fiecare zi de ce ar trebui sa ne ducem copiii in mediul privat de mici si sa luptam impotriva ta, cel mai mare hot din istorie.

  2. Este o măsură excelentă! Termini o Facultate, dar nu știi să faci un aparat critic. Nu facem lucrare, nu dăm examen, dar absolvim o Facultate. De asta, nu știți nimic, când intrați pe piața muncii! Așteptați, să dea părinții mită ca să aveți un job!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Evaluările la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a vor putea fi susținute digital în 2023-2024 – a anunțat subsecretarul de stat din Ministerul Educației Jean Badea: În câțiva ani să transferăm toate examenele în zona digitală

UPDATE Evaluările de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a vor putea fi susținute digital la nivel național “cel mai probabil începând din 2023-2024”, a declarat pentru Edupedu.ro…
Vezi articolul