BREAKING Înscrierile la grădiniță pentru anul școlar 2022-2023 încep pe 30 mai, iar reînscrierile, în data de 16 mai, potrivit ministerului Educației

97.733 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Părinții își pot înscrie copiii cu vârste între 3 și 5 ani la grădiniță în anul școlar 2022-2023, începând cu data de 16 mai, în cazul celor care se reînscriu, iar pe 30 mai se fac înscrierile pentru cei care frecventează prima oară o grădiniță, a spus secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar, Florian Lixandru, pentru Edupedu.ro.

Prima oară se primesc dosarele pentru reînscrieri, apoi se fac înscrierile la grupa mică.

“Dosarele pentru înscrierea copiilor la grupa mică pot fi depuse începând cu data de 30 mai, iar în data de 16 mai se pot depune actele pentru reînscrierea copiilor ce urmează să intre în grupele mijlocie și mare”, anunță secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar, Florian Lixandru, pentru Edupedu.ro.

“Am trimis semnat deja nota și urmează să o trimitem azi sau mâine către inspectoratele școlare. Condițiile de înscriere sunt neschimbate față de anii trecuți. În limita locurilor disponibile și copiii de 2 ani pot fi înscriși la grădiniță,” subliniază secretarul de stat în ministerul Educației.

Condițiile pentru înscrierea copiilor la grădiniță în anul școlar trecut (2021-2022)

Ocuparea locurilor libere după finalizarea etapei de reînscriere se va face, de regulă, în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă: grupa mare, grupa mijlocie și grupa mică.

În situaţia în care, într-o unitate de învăţământ, numărul cererilor de înscriere este mai mare decât numărul locurilor libere, vor fi aplicate, succesiv, criterii de departajare generale și criterii de departajare specifice.

Criteriile generale de departajare sunt următoarele:

 • existența unui document care dovedește că un copil este orfan de ambii părinți (situația copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți);
 • existența unui document care dovedește că un copil este orfan de un singur părinte;
 • existența unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învățământ respectivă;
 • existența unui document medical eliberat de medicul specialist/certificat de orientare școlară și profesională/certificat de încadrare în grad de handicap a copilului.

Criteriile specifice de departajare (elaborate de fiecare unitate de învăţământ preşcolar sau cu grupe de preșcolari, aprobate de Consiliul de administraţie al acesteia şi avizate de către consilierul juridic al inspectoratului școlar judeţean/al municipiului Bucureşti până la data de 28 mai 2021) vor fi aplicate doar după epuizarea criteriilor generale. Pentru criteriile specifice stabilite, unitatea de învățământ va preciza documentele doveditoare pe care părintele trebuie să le depună în momentul validării cererii-tip de înscriere.

Criteriile specifice de departajare nu pot fi discriminatorii și nu pot include liste de preînscrieri, organizate în afara calendarului de înscriere în învățământul preșcolar.

Pentru asigurarea transparenţei procesului de reînscriere/înscriere, conducerile unităţilor de învăţământ preşcolar vor posta, de asemenea, pe site-ul unității de învățământ/ISJ și, la vedere, pentru toţi cei interesaţi, următoarele informaţii:

 • capacitatea instituţiei (numărul de copii pentru care a fost proiectată);
 • numărul de locuri aprobat prin planul de şcolarizare pentru anul şcolar 2021 – 2022 (pe grupe de vârstă: mică, mijlocie, mare);
 • criteriile generale şi criteriile specifice pentru înscrierea copiilor.


7 comments
 1. Bună ziua ! Sunt mămica unei fetite ce va face 3 ani pe 23 august și mi-a fost respinsă pe baza ca nu se afla în zona care este grădiniță cu toate ca stăm la 10 minute de grădiniță stăm în Brăila pe strada Carpenului și grădiniță se ăla pe strada Oborului, mi se pare absolut absurd având în vedere ca am și un copil la școală grădinița aflându-se pe partea cealaltă. Cum pot proceda sa o poată lua la grădiniță???

 2. Bună ziua! Nepoțica mea împlinește 3 ani în 11 August și a fost respinsă la grădiniță pe motiv că nu mai primesc colii născuți în luna August. Fetița este orfană de un părinte și ni s-au spus că nu mai contează criteriile de departajare. Ce putem face?

 3. Buna ziua ,

  Am observat ca cererea- tip de inscriere , pentru Bucuresti are o singura optiune ( pct.3 ) unde vom trece denumirea unitatii de invatamant aleasa , iar pentru Ilfov sunt 3 optiuni ca si in anii trecuti . Care este varianta finala si corecta a acestei cereri-tip ?
  Cum se va face inscrierea pana la urma ? Mergem cu 3 dosare la 3 gradinite diferite ??? Cum se mai tine cont care este ordinea de inscriere dorita ?
  Se mai afiseaza ceva informatii noi pana la 31.05.2022 sa stim cum se va proceda ?

  Multumesc !
  O zi buna !
  Alina

  1. Am si eu aceeasi nelamurire. Ii rugam pe cei care stiu raspunsul, sa il scrie aici, pentru toti parintii care au nevoie de aceasta informatie.
   Multumim!

 4. Buna ziua, fetita mea va implini 3 ani in 24 octombrie 2022, vreau sa ii depun dosarul de inscriere la gradinita dar nu gasesc nicaieri ce acte sunt necesare inscrierii. Chiar daca va fi un dosar in asteptare….
  Va rog, daca se poate sa ma ajutati.

 5. 1 Pentru înscrieri la Cresa exista astfel de program /procedura
  2 Copii din zonele limitrofe marelor orașe sunt incluși în criteriile stabilite
  Părinți lucrează în oraș și fac naveta zilnic. În localitatea de reședință (Holboca, județul Iași) aflată la 8 km de centrul or
  Iașului, autoritățile se chinuie de ani de zile sa amenajeze un cămin-grădinița și au identificat un teren unde va fi construita o creșă.
  Ce sa facem cu copiii?
  Se încurajează cumpărarea de vize de reședință în localitatea unde pot sa duca copiii la creșă și grădiniță.. școală..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Triaj epidemiologic zilnic în toate școlile, la începutul orelor – Ministerul Educației cere inspectoratelor să monitorizeze îmbolnăvirile prin gripă

Ministerul Educației le cere inspectoratelor școlare să monitorizeze evoluția cazurilor de îmbolnăvire prin gripă și infecții respiratorii în școli și grădinițe. “Astfel, în toate școlile din țară, se va efectua…
Vezi articolul

Măsurile necesare în vederea redeschiderii creșelor, grădinițelor și afterschool-urilor, publicate de Ministerul Sănătății. Minim 4,5 mp/copil, jucăriile – spălate cel puțin o dată pe zi, 2 metri între paturi și măsuțe

Ministrul Nelu Tătaru a semnat Ordinul pentru stabilirea măsurilor necesare în vederea redeschiderii creșelor, grădinițelor, afterschool-urilor pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2. Actul normativ prevede setul de măsuri necesare în vederea…
Vezi articolul

Cum vor fi ajutați copiii cu CES, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar. Părinții trebuie să aleagă una dintre formele de sprijin: Vouchere educaționale nou introduse sau alocația de hrană și cazarmament – surse

Toți copiii cu cerințe educaționale speciale (CES), inclusiv cei cu dizabilităţi, din școlile de masă sau speciale, de stat şi particulare vor putea beneficia vouchere educaţionale în cuantum fix sau…
Vezi articolul