BREAKING Pregătirile Guvernului pentru deschiderea școlii: analize de risc în derulare în fiecare unitate, 72,5% dintre școlile cu laboratoare au conexiune la internet, iar Ministerul Sănătății nu a finalizat Ghidul cu reguli sanitare / Plus: Ministerul va încheia protocol cu Google România și Microsoft România pentru softuri educaționale gratuite în școli

4.935 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Ministerul Sănătății nu a finalizat nici până în acest moment Ghidul cu reguli sanitare în funcție de care primarii și directorii de școli trebuie să deschidă instituțiile de învățământ peste doar o lună, pe 14 septembrie. În prezent, toate școlile derulează analize de risc și simulează cele 3 scenarii de redeschidere a cursurilor, iar Ministerul se pregătește să încheie protocol cu Google România și Microsoft România pentru softuri educaționale gratuite în școli. Informațiile apar în Raportul privind măsurile pentru limitarea SARS-CoV-2 și măsurile avute în vedere pentru organizarea alegerilor locale și a deschiderii școlilor – document realizat de Guvern și obținut de G4Media.ro.

Executivul anunță că a organizat un grup de lucru constituit din Ministerul Educației și Ministerul Dezvoltării, care nu poate face însă nimic concret pentru “a identifica soluții pentru pregătirea unităților de învățământ” pentru că Ministerul Sănătății nu le-a pus la dispoziție regulile de aplicat în fiecare școală pentru a putea ține cursurile. “Grupul va formula propuneri după ce va avea la dispoziție forma finală a Ghidului elaborat de Ministerul Sănătății”, se arată în cadrul documentului.

Sunt în curs de redactare formele finale ale materialelor de suport pentru profesori, ca răspuns la nevoia generată de suspendarea cursurilor în spațiul școlilor începând cu 11 martie 2020. Acestea au scopul de a recomanda modalități prin care profesorii pot realiza, în anul școlar 2020–2021, reducerea decalajelor între curriculumul scris (materializat în programe școlare) și cel implementat (aplicarea propriu-zisă a programelor școlare), având în vedere consecințele directe ale acestor decalaje asupra curriculumului realizat (achizițiile elevilor)”, spun specialiștii din Ministerul Educației.

Guvernul promite că pe 15 august va prezenta forma finală a reperelor metodologice pentru 16 discipline, “la care se va adauga câte un material suport pentru învățământul primar și unul pentru învățământul preșcolar”.

În raport se arată că “din analiza informațiilor deținute de Ministerul Educației și Cercetării privind asigurarea cu personal medical, autorizații sanitare și avize ISU din sistemul de învățământ, au rezultat următoarele situații:

  • există 2.723 cabinete medicale prevăzute cu 1.653 medici și 3.036 asistenți, iar la acestea sunt arondate 2.770 unități de învățământ.
  • 80,2% din unitățile de învățământ au autorizații sanitare de funcționare, 2,3% sunt în curs de autorizare, iar 17,4% nu au.
  • 21% din unitățile de învățământ au autorizații ISU, 14% sunt în curs de obținere, 19% nu au, iar 46% nu necesită.”

Ministerul Educației “se află în proces de semnare a unui protocol de colaborare cu Google România și Microsoft România pentru asigurarea, în mod gratuit, în fiecare unitate de învățământ, a platformelor educaționale G Suite for Education și Microsoft Office 365”, prevede documentul.

“În această perioadă, este în derulare realizarea analizelor de risc de la nivelul fiecărei unități de învățământ. Aceasta înseamnă modelarea scenariilor 1 și 2 (verde și galben), prin simularea condițiilor de distanțare fizică – realizarea oglinzilor sălilor de clasă, prin respectarea distanței de minimum 1 metru între elevi”, se arată în Raportul privind măsurile ce urmează a fi întreprinse pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2 și detalierea planului de măsuri avute în vedere pentru organizarea alegerilor locale și a deschiderii școlilor – document realizat de Guvern și obținut de G4Media.ro.

În luna iulie, Ministerul Educației a realizat evaluarea capacității sistemului de educație de conectare la rețelele de internet, prevede documentul. Dintr-un număr de 22.660 de clădiri cu săli de curs și laboratoare, 16.424 clădiri au conexiune la internet, adică 72,5%. Raportat la unități de învățământ cu personalitate juridică, procentul celor care raportează conectare la internet este de aproximativ 80% unități. “Separat, a fost analizat stadiul de implementare a proiectului strategic ‘Platformă Națională Integrată – WIRELESS CAMPUS’ care are ca obiectiv crearea unor infrastructuri de comunicații WiFi în 4.600 de școli gimnaziale. Proiectul este implementat de Agenția de Administrare a Rețelei Naționale de Informatică pentru educație și Cercetare (ARNIEC), structură în subordinea Ministerulului Educației și Cercetării. Graficul de desfășurare prevede ca, în septembrie 2020, 1600 de unități de învățământ să aibă infrastructura funcțională”, susține executivul.

În document se arată că “a fost creat un grup de lucru tehnic alcătuit din experți din cadrul Ministerului sănătății (Direcția de asistență medicală și sănătate publică, Comisia de medicină școlară), INSP și Ministerului Educației, cu scopul elaborării unui ghid cu MĂSURI DE FUNCȚIONARE A UNITĂȚILOR DE ÎNVĂȚĂMÂNT PE PERIOADA PANDEMIEI COVID-19. Acest ghid este aproape finalizat, fiind în faza stabilirii ultimelor detalii și urmează a fi transpus într-un Ordin Comun MS-MEC, ce va fi publicat în transparență decizională conform Legii”.

În plan este și implementarea unui proiect finanțat din fondul de contrapartidă al Guvernului Japoniei, “prin care se înființează și dotează 60 de centre de excelență în tehnologia informației, unul sau două în fiecare județ. Totalul de dotări înseamnă 1560 de computere de tip desktop și 60 de table smart. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 1 800 000 Euro, iar centrele înființate vor fi în colaborare cu Casele Corpului Didactic, ca resursă de sprijin pentru învățarea digitală atât pentru elevi, cât și pentru profesori”.

Ministerul Educației precizează că lucrează la o hartă interactivă a structurii educaționale (http://sig.forhe.ro), cu asistență tehnică de la Banca Mondială. “În acest moment, sunt în curs de actualizare informațiile privind resursele materiale la nivelul fiecărei unități de învățământ. Scopul acestui instrument este acela de a pune la dispoziția factorilor decidenți atât la nivel central, cât și local (MEC, ISJ, UAT, Unitățile de învățământ), informațiile necesare pentru optimizarea și descentralizarea deciziilor în ceea ce privește procesul de educație la nivelul fiecărei unități de învățământ”, prevede raportul.

Executivul anunță că Ministerul Educației va lansa un portal unic de comunicare a măsurilor pentru deschiderea anului școlar 2020-2021: educațiacontinua.edu.ro.

“Prezentul raport vine ca urmare a solicitării președinților celor două camere ale Parlamentului de a prezenta (1) măsurile pe care urmează să le luăm pentru limitarea răspândirii virusului, (2) planul de măsuri pentru organizarea alegerilor și (3) măsurile pentru redeschiderea noului an școlar””, prevede documentul obținut de G4Media.ro.

“Scopul acestui document este de a oferi recomandări clare și care pot fi implementate în vederea funcționării în condiții de siguranță a unităților de învățământ în contextul prevenirii, depistării din timp și a controlului COVID-19. Este nevoie de măsuri de precauție pentru a preveni și diminua răspândirea potențială a infecției SARS-CoV-2 în instituțiile de învățământ. Prin acest ghid, ne dorim să oferim încredere părinților în a-și trimite copiii la școală și profesorilor în a se întoarce la catedră, în contextul pandemiei”, se arată în raport.

Amintim că Senatul și Camera Deputaţilor se reunesc, miercuri, în şedinţa comună în care premierul Ludovic Orban va prezenta raportul privind măsurile luate şi preconizate de Guvern pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, organizarea alegerilor locale şi deschiderea şcolilor. Şedinţa începe la ora 13:00, potrivit deciziei Birourilor permanente reunite.

Pe 27 iulie, preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, i-au trimis premierului Ludovic Orban o scrisoare prin care îi cereau să prezinte un raport, care să fie dezbătut cu prioritate, cu privire la măsurile pe care urmează să le întreprindă pentru limitarea răspândirii noului coronavirus şi pentru organizarea, în bune condiţii, a alegerilor

 


2 comments
  1. Sunt mai importante alegerile, dupa care alergau si in martie, decat SANATATEA copiilor si a familiilor lor. Oare cine isi doreste mentinerea la putere: EI care sunt acum la impartirea banilor si favorurilor, sau cei din opozitie? Si fara “parlamentul a votat” pentru ca, da-au votat, dar LA PROPUNEREA “ARGUMENTATA” A PNL!!!!!!! Chiar ne credeti tampiti pe toti? Chiar nu aveti limite in manifestarea bataii de joc la adresa elevilor, personalului din scoli si a scolii ca institutie?

  2. Au auzit de Linux stimabilii guvernanti? Nu de alta, dar nu costa nimic si include toate softurile care sunt utilizate in scoli (OpenOffice care este similar cu Windows Office si poate fi utilizat la orele de TIC, precum si toate compilatoarele utilizate la orele de Informatica – Pascal/C/C++, etc). Singurul neajuns al acestui sistem este ca nu poate fi cumparat individual sau sub forma de abonament, fiind gratuit. Asadar stimabilii nu mai pot sa mai “realizeze” un nou dosar Microsoft. Nici nu mai este nevoie de antivirus pe aceste sisteme de operare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cîțu: Singurii oameni care au rămas în funcție de peste 30 de ani sunt liderii de sindicate / Să discutăm despre această lege: Este ok ca acele cotizații să fie făcute automat din conturile oamenilor?

Premierul Florin Cîțu a amintit astăzi la Parlament, în legătură cu protestele sindicaliștilor de săptămâna aceasta, că „singurii oameni care au rămas în funcție de peste 30 de ani sunt…
Vezi articolul

Cătălin Ciupală, profesor de Matematică: Dacă vrei să iei BAC-ul, faci până nu mai poți exercițiile din ultimii ani și iei minim 8. Prea multe lucruri deștepte n-o să găsești în anul acesta, mai ales că e an electoral / Bogdan Rațiu, profesor de Limba Română: Dacă începi să lucrezi cu baremul în față, nu ai nevoie de profesor în privat

Cătălin Ciupală, profesor de Matematică la Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov, le transmite liceenilor că pot lua Bacalaureatul, la vară, cu minimum nota 8 dacă „iei exercițiile din ultimii…
Vezi articolul

Poveștile elevilor care nu au abandonat. Denisa, de la mers cu vacile la păscut, la cercetare în robotică la Universitatea din Malaga: „Educația este pilonul vieții mele”. Alisa, elevă într-a XII-a: „Școala online m-a învățat să nu aștept să mi se spună, mai întâi să caut eu informația”

Denisa (29) și Alisa (18) s-au născut la sat, în familii defavorizate social și economic, unde nu există liceu și unde, pentru mulți copii, firul educației se rupe la trecerea…
Vezi articolul