BREAKING Subiectele de la Evaluarea Națională de clasa a II-a, citire. Elevii au primit un text din „Fetița care l-a luat pe „Nu” în brațe”, adaptare după Octav Pancu-Iași

30.406 vizualizări
Subiectele date marți la Evaluarea Națională de la finalul clasei a II-a au avut un text suport din „Fetița care l-a luat pe „Nu” în brațe”, adaptare după Octav Pancu-Iași, conform documentelor primite de elevi la test, consultate de Edupedu.ro. Pe baza textului suport, elevii au avut mai multe întrebări, la care puteau răspunde în 30 de minute, potrivit metodologiei, ca și în cazul testului de Limbă română – scris.

UPDATE: Ministerul Educației a publicat la ora 15:00 subiectele primite de elevi. Descarcă mai jos documentele în format .pdf.

  • Marți, 14 mai, elevii de clasa a II-a au susținut proba de Limbă și comunicare – citit – Limba română din cadrul Evaluării Naționale, potrivit calendarului oficial.

Textul primit a fost următorul:

„Cuvintele poveștilor le iau din cărți…

Într-o zi, a dispărut un cuvânt. Căutându-l prin cărți, am găsit cuvintele „Hărnicie” și „Politețe”.

− Unde este cuvântul „Nu”?, le-am întrebat.

− L-a luat o fetiță în brațe! Când mama o roagă să pună masa sau să o ajute pe bunica atunci când vine de la piață, fetița spune mereu „Nu!”.

− Haideți la fetiță!, spun cuvintele.

Aceasta dormea. „Nu” era treaz.

− Nu mă întorc! Aici e bine, spuse el.

Deodată, mama îi strigă fetiței:

− Trezește-te, te rog! Ajută-ne!

În locul fetiței, „Hărnicia” și „Politețea” săriră în ajutor.

Când fetița se trezi, mama și bunica îi mulțumiră, oferindu-i daruri. Întinzând mâinile să le primească, fetița îl scăpă pe „Nu” din brațe.”

Întrebările la care au avut de formulat răspunsuri pot fi văzute în capturile de mai jos:

Testul nr. 1

Testul nr. 2

Calendar Evaluare Națională clasa a II-a
  • 13 mai – Limbă și comunicare – scris – Limba română
  • 13 mai – Limbă și comunicare – scris Limba maternă
  • 14 mai – Limbă și comunicare – citit – Limba română
  • 15 mai – Limbă și comunicare – citit – Limba maternă
  • 16 mai – Matematică și Științe ale naturii
  • 17 mai – Limbă și comunicare – scris-citit – Limba română pentru minoritățile naționale
De ce este nevoie de evaluare la clasa a II-a

Evaluarea la clasa a II-a este prima testare în cadrul căreia copilul este expus unor subiecte făcute de altcineva decât cadrul didactic cu care este obișnuit. Părinții pot compara, astfel, rezultatele obținute de copil la această testare națională cu rezultatele obișnuite primite de elev de la învățătoare și pot vedea dacă a fost evaluat corect în timpul anului.

Rezultatele ar trebui să îi ajute pe părinți să afle pe ce anume să insiste, în lucrul cu copiii, pe timpul verii.

Un alt obiectiv al evaluărilor este de a-i obișnui pe copii cu condițiile de examen, pentru a nu se trezi la final de clasa a VIII-a, când au un examen care le hotărăște traseul școlar, pentru prima oară în fața unei evaluări naționale.

Aceste testări trebuie să radiografieze în mod real în ce măsură au înțeles copiii elementele prevăzute de curriculumul național, dar și efortul depus de învățători.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Cîmpeanu “pare să nu înțeleagă cum funcționează statul de drept” – Cristian Pîrvulescu, SNSPA / Acesta insistă asupra valabilității Ordonanței 99, ce permite o perioadă de tranziție din online la predarea față în față “pe întreg parcursul anului universitar”

Ordonanța de urgență 99/2021, invocată în ultima săptămână ca argument legislativ pentru o tranziție mai lungă de la predarea online la cursuri onsite în universități, “nu are nicio legătură cu…
Vezi articolul

Diana Stănculeanu, expert sănătate mentală: Bullyingul este un comportament de violență strategică, nu este spontan, nu este impulsiv. Este foarte diferit de doi copii care se lovesc în curtea școlii într-o pauză și apoi se joacă împreună

Diana Stănculeanu, psihoterapeut și expert în sănătate mentală, spune că “bullyingul nu este un comportament spontan”, ci unul strategic și sistematic. “În bullying avem repetitivitate. Este foarte diferit de doi…
Vezi articolul

Olimpiada Internațională de Chimie, găzduită de Japonia, s-a desfășurat online anul acesta. Marius Andruh: E un eveniment complex la care elevii visează să participe, nu să stea închiși într-un amfiteatru / Când se întâlneau toți în altă țară, se legau prietenii între ei

În perioada aceasta, când se desfășoară la Tokyo Jocurile Olimpice, un alt eveniment olimpic ar fi trebuit să fie găzduit fizic în Japonia – Olimpiada Internațională de Chimie. Însă, din…
Vezi articolul