Bursele școlare și drepturile financiare ale elevilor cu CES nu sunt afectate de greva profesorilor și se plătesc conform normelor în vigoare, anunță Ministerul Educației

13.693 de vizualizări
Foto: © Vsg Art Stock Photography And Paintings | Dreamstime.com
Greva generală a profesorilor și a celorlalți angajați din Educație nu afectează acordarea burselor școlare și a drepturilor financiare de care beneficiază elevii care întrunesc condițiile în vigoare de primire a acestora, transmite Ministerul Educației într-o adresă către Inspectoratele Școlare Județene (ISJ) și Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB).
  • Documentul adresei poate fi consultat mai jos în articol.

Ministerul Educației face următoarele precizări în contextul în care, pe perioada grevei generale declanșate în Educație din 22 mai, angajații din învățământ greviști nu sunt plătiți. Profesorii care au adresat la această formă de protest au venit la școală, dar nu au intrat la orele de curs, conform regulilor generale anunțate din 16 mai de federațiile sindicale.

Astfel, bursele se acordă și se plătesc elevilor în mod normal, după cum reiese din adresa Ministerului Educației în care instituția citează Ordinul ministrului educației nr. 5.379 din 7 septembrie 2022 pentru aprobarea Criteriilor generale de acordare a burselor elevilor din învăţământul preuniversitar, cu modificările ulterioare.

„Conform art. 3, Bursele se acordă în fiecare an școlar, pe perioada cursurilor școlare, inclusiv pe timpul pregătirii și susținerii evaluării naționale de către absolvenții clasei a VIII-a, a examenului național de bacalaureat, a examenului de certificare a calificării profesionale și pe perioada pregătirii practice. Bursele nu se acordă pe perioada vacanțelor școlare, cu excepția cazurilor menționate la art. 20, respectiv bursele de ajutor social. 

Potrivit ordinului menționat mai sus, criteriile de acordare a burselor sunt: premiile obținute la concursurile/competițiile naționale organizate de Ministerul Educației sau la competițiile sportive internaţionale la care participă loturile naţionale ale României/mediile anuale generale/veniturile și numărul de absențe acumulate, după caz.

În ceea ce privește acordarea drepturilor pentru elevii cu cerințe educaționale speciale, acestea vor fi acordate în conformitate cu: HG nr. 564/2017 privind modalitatea de acordare a drepturilor copiilor cu cerințe educaționale speciale școlarizați în sistemul de învățământ preuniversitar, cu modificările și completările ulterioare și HG nr. 838/2022 privind stabilirea cuantumului limitelor minime de cheltuieli aferente drepturilor la îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucării, transport, materiale cultural-sportive, precum și sumele de bani pentru nevoi personale, pentru copiii si tinerii pentru care s-a stabilit o măsură de protecție specială într-un serviciu public de tip rezidențial, precum și pentru mamele protejate în centre maternale, respectiv:

”(2) Alocația zilnică de hrană se acordă lunar, în funcție de numărul de zile de școlarizare și de prezență școlară, indiferent de numărul de ore de curs pe zi la care participă copilul, pe perioada de valabilitate a certificatului de orientare școlară și profesională.

(4) Fac excepție de la condiția de acordare a alocației de hrană, în funcție de prezența școlară, copiii cu CES școlarizați la domiciliu şi/sau internați în unitățile sanitare.” (art. 3, HG nr. 564/2017).

Având în vedere prevederile legale în vigoare, elevii care întrunesc condițiile de acordare a burselor şcolare şi a drepturilor financiare beneficiază de aceste drepturi pe toată perioada cursurilor școlare, respectiv a vacanțelor, după caz, și nu sunt afectate de desfășurarea grevei cadrelor didactice”, conform documentului.

FOTO DOCUMENT Adresa ME din 08.06.2023:

Foto: © Vsg Art Stock Photography And Paintings | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


7 comments
  1. buna ziua! la Botoșani am primit pe 15 doar bursa de merit ,cea socială nici azi nu sa virat? din ce cauza?

  2. Pentru urmatorul an scolar trebuia scăzută media de la care se acorda bursa de la 9.50 la 9,sunt elevi care datorită grevei au pierdut bursa la cateva sutimi si nu e corect.

  3. Respectivele burse / drepturi se acorda cu conditia unui numar maxim de absente pe luna anterioara. Daca profesorii si informaticienii din scoli au fost in greva, cum au putut sa realizeze si sa transmita respectivele situatii?
    Efectiv, multi oameni au iesit din greva dar nu au declarat acest lucru!

  4. Niste informaticieni care s-au declarat in greva au ascultat ordinele directorilor (negrevisti, ca cica ei nu au voie) si au trimis datele catre minister. Cum poti sa fii si in greva si in acelasi timp sa si muncesti? Datele furnizate au fost culese initial de profesorii diriginti, si acestia declarati ca grevisti!
    Romania lucrului mermelit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ședință publică a sindicatelor profesorilor, pe tema grevei din școli, organizată miercuri, la ora 16, în prezența presei. Premierul Ciucă, Marcel Ciolacu, Ligia Deca, Marius Budăi și Adrian Câciu au fost invitați de la ora 17

Miercuri, 24 mai, are loc o ședință a sindicatelor din Educație, pe tema grevei profesorilor, la care sunt invitați reprezentanții Guvernului, după cum au anunțat ieri liderii de sindicat. Angajații…
Vezi articolul

Universitatea din București se oferă să sprijine inclusiv prin cazare și hrană refugiații din Ucraina, să susțină protejarea patrimoniului universitar din această țară / Vor fi discuții cu MAE – rectorul Marian Preda

Universitatea din București consideră că e de datoria sa, în contextul conflictului din Ucraina, “să fim solidari și să venim cu propuneri concrete pentru sprijinirea studenților, profesorilor și a familiilor…
Vezi articolul

Centru de competențe pentru un stil de viață sănătos, la Cluj – proiect al Universității Babeș-Bolyai împreună cu Academia Română. Academicianul Nicolae Hâncu și rectorul Daniel David – coordonatori

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin programul UBBMed, și Academia Română, prin Institutul de Filosofie și Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru”, au înființat un „Centru Național de Competențe pentru un Stil de…
Vezi articolul