Cambridge și corectitudinea politică. Universitatea a votat între “toleranță” și “respect” pentru părerile altora, acum e presată să îl reinvite pe Jordan Peterson, autoproclamatul “profesor împotriva corectitudinii politice”

560 de vizualizări
Sursă foto: Pixabay
Academicienii din corpul de conducere al Universității Cambridge, Regent House, au votat ca politica universității să “tolereze” puncte de vedere diferite, în loc să le “respecte”, iar acum vicecancelarul instituției este îndemnat să îl invite din nou să vorbească pe profesorul canadian de psihologie Jordan Peterson, care se poziționează împotriva curentului corectitudinii politice scrie the Guardian.

Presiunea vine pe fondul unei dezbateri și așa complicate despre limitele libertății cuvântului la Cambridge în contextul discuțiilor ample legate de corectitudinea politică în mediul universitar.

Politica universității subliniază faptul că cei invitați să vorbească la universitate „nu trebuie opriți să facă acest lucru” atâta timp cât rămân în cadrul legii.

Potrivit The Guardian, un jurnalist, Toby Young, a declarat că îi va scrie, în calitate de director al Uniunii pentru Libertatea de Exprimare, vicecancelarului Universității Cambridge, prof. Stephen Toope, pentru reinvitarea lui Peterson ca „o reafirmare emfatică a libertății de exprimare în universitatea noastră”.

Inițial, politica ar fi impus personalului, studenților și vizitatorilor Universității Cambridge să fie „respectuoși” față de punctele de vedere diferite. Acest lucru a fost, însă, respins cu 86,9% din voturi de către organul de conducere al universității, Regent House. Dr. Arif Ahmed, care predă filozofie de la Cambridge și conducătorul aceastei mișcare, a spus că acum este mai puțin probabil să se retragă invitații pentru vorbitori străini.

El a refuzat să comenteze problema din jurul lui Peterson, dar a spus: „În termeni generali, cred că arătarea lipsei de respect prin vorbire, scriere sau cercetare pentru, să zicem, religie sau negarea schimbărilor climatice, nu ar trebui să fie motive pentru a fi dezinvitați”.

Un purtător de cuvânt al Union and College Union (UCU), un sindicat care reprezintă peste 120.000 de cadre universitare și personal de sprijin, a declarat: „Libertatea academică și libertatea de exprimare în cadrul legii sunt absolut vitale în orice societate civilizată. Este extrem de important ca universitățile noastre să se opună oricărei încercări de a reduce libertatea de a contesta opinia și de a explora probleme sensibile, inclusiv prin protest”.

Jordan Bernt Peterson este un psiholog canadian și profesor de psihologie la Universitatea din Toronto. El a început să primească o atenție mai mare din partea publicului în ultimii ani pentru opiniile sale legate de probleme culturale și politice. Născut și crescut în Alberta, Peterson a obținut diploma de licență în științe politice și psihologie de la Universitatea din Alberta și un doctorat în psihologie clinică de la Universitatea McGill. După ce a predat și a făcut cercetare la Universitatea Harvard, s-a întors în Canada în 1998 pentru a se alătura facultății de psihologie de la Universitatea din Toronto.

Sursă foto: Pixabay


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Educației: 1.236 de elevi ucraineni sunt înscriși în unitățile de învățământ preuniversitar în calitate de audienți si studiază după curriculum românesc / Cei mai mulți elevi ucraineni au solicitat să învețe în şcoli româneşti după curriculum ucrainean

Vineri, ministrul Educației s-a întâlnit cu comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit la Colegiul Național “Mihai Viteazul” din Capitală, unde învață 227 de elevi refugiați,…
Vezi articolul

Elevii din clasele mici și copiii de grădiniță ar putea fi testați de părinți, acasă, iar elevii de liceu și-ar putea auto-administra testele pe bază de salivă, potrivit lui Sorin Cîmpeanu: N-ai cum să știi câți profesori sunt împotriva testării

Ministrul Educației vrea o aplicare diferențiată a testării elevilor mici și copiilor de grădiniță, față de cei din liceu, potrivit declarațiilor făcute luni seara la Digi24. Ministrul a spus că…
Vezi articolul

Ligia Deca, ministrul care acceptă o alocare de 2,1% din PIB pentru Ministerul Educației, spune că s-a întors în România, după studii în străinătate, pentru a se “dedica construirii unui buget echitabil, care să susțină un învățământ mai bun, incluziv, de calitate” 

Ministrul Educației, Ligia Deca, a spus luni, într-un discurs susținut la Parlament pe tema proiectului de buget pe 2023, că ea s-a întors în țară, după studii “la o universitate…
Vezi articolul