Cambridge și corectitudinea politică. Universitatea a votat între “toleranță” și “respect” pentru părerile altora, acum e presată să îl reinvite pe Jordan Peterson, autoproclamatul “profesor împotriva corectitudinii politice”

586 de vizualizări
Sursă foto: Pixabay
Academicienii din corpul de conducere al Universității Cambridge, Regent House, au votat ca politica universității să “tolereze” puncte de vedere diferite, în loc să le “respecte”, iar acum vicecancelarul instituției este îndemnat să îl invite din nou să vorbească pe profesorul canadian de psihologie Jordan Peterson, care se poziționează împotriva curentului corectitudinii politice scrie the Guardian.

Presiunea vine pe fondul unei dezbateri și așa complicate despre limitele libertății cuvântului la Cambridge în contextul discuțiilor ample legate de corectitudinea politică în mediul universitar.

Politica universității subliniază faptul că cei invitați să vorbească la universitate „nu trebuie opriți să facă acest lucru” atâta timp cât rămân în cadrul legii.

Potrivit The Guardian, un jurnalist, Toby Young, a declarat că îi va scrie, în calitate de director al Uniunii pentru Libertatea de Exprimare, vicecancelarului Universității Cambridge, prof. Stephen Toope, pentru reinvitarea lui Peterson ca „o reafirmare emfatică a libertății de exprimare în universitatea noastră”.

Inițial, politica ar fi impus personalului, studenților și vizitatorilor Universității Cambridge să fie „respectuoși” față de punctele de vedere diferite. Acest lucru a fost, însă, respins cu 86,9% din voturi de către organul de conducere al universității, Regent House. Dr. Arif Ahmed, care predă filozofie de la Cambridge și conducătorul aceastei mișcare, a spus că acum este mai puțin probabil să se retragă invitații pentru vorbitori străini.

El a refuzat să comenteze problema din jurul lui Peterson, dar a spus: „În termeni generali, cred că arătarea lipsei de respect prin vorbire, scriere sau cercetare pentru, să zicem, religie sau negarea schimbărilor climatice, nu ar trebui să fie motive pentru a fi dezinvitați”.

Un purtător de cuvânt al Union and College Union (UCU), un sindicat care reprezintă peste 120.000 de cadre universitare și personal de sprijin, a declarat: „Libertatea academică și libertatea de exprimare în cadrul legii sunt absolut vitale în orice societate civilizată. Este extrem de important ca universitățile noastre să se opună oricărei încercări de a reduce libertatea de a contesta opinia și de a explora probleme sensibile, inclusiv prin protest”.

Jordan Bernt Peterson este un psiholog canadian și profesor de psihologie la Universitatea din Toronto. El a început să primească o atenție mai mare din partea publicului în ultimii ani pentru opiniile sale legate de probleme culturale și politice. Născut și crescut în Alberta, Peterson a obținut diploma de licență în științe politice și psihologie de la Universitatea din Alberta și un doctorat în psihologie clinică de la Universitatea McGill. După ce a predat și a făcut cercetare la Universitatea Harvard, s-a întors în Canada în 1998 pentru a se alătura facultății de psihologie de la Universitatea din Toronto.

Sursă foto: Pixabay


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Cercetării și Digitalizării, Florin Roman, despre lucrarea pierdută pe care o menționează în CV: Aceasta ar fi apărut, de fapt, într-o revistă, pe care nu o mai găsește / Libertatea a scris că oficialul a insistat că era o lucrare cu unic autor

Ministrul Cercetării și Digitalizării, Florin Roman, a revenit, vineri, cu declarații suplimentare pe tema “lucrării” pe care o menționează în CV, despre “Teoria sistemelor Informaționale”, după ce Libertatea a scris…
Vezi articolul