VIDEO Ce le pot spune profesorii elevilor despre coronavirus – idei de lecție după apariția primului caz în România

9.568 de vizualizări
Foto: www.scientificanimations.com / CC BY-SA 4.0)
Primul caz de infecție cu noul coronavirus a fost anunțat în România. Pe întreg Globul sunt peste 81.000 de cazuri raportate, iar virusul este răspândit în 40 de țări. Până acum peste 2.700 de oameni au murit din cauza infecției cu acest virus, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Cele mai multe cazuri sunt în China, țara în care a apărut acest virus în decembrie anul trecut – 78.000. În afara Chinei sunt peste 2.900 de cazuri și 43 de decese.

Care este noutatea acestui virus: este un virus care provoacă o afecțiune ca gripa sau cu simptome asemănătoare pneumoniei, dacă este mai gravă, și nu a fost niciodată până acum întâlnit la oameni.

Noul coronavirus (CoV) este o nouă tulpină de coronavirus. Boala cauzată de noul coronavirus, identificat pentru prima dată în Wuhan, China, a fost numită boala coronavirus 2019 (COVID-19) – „CO” înseamnă corona, „VI” vine de la virus și „D” pentru boală (din engl. – disease). Până de curând această boală era denumită „coronavirus nou 2019” sau „2019-nCoV”.

În VIDEO de mai jos vedeți cum acționează coronavirusul (explicațiile sunt științifice)

Aplicația pentru clasă de mai jos este inspirată de publicația kidsnews.com.au din Australia.

Ce este un virus și de ce e diferit de o bacterie

Germenii care infectează corpul uman pot fi de mai multe feluri: bacterii, viruși, fungi etc.

Bacteriile sunt organisme minuscule, formate dintr-o singură celulă, care obțin nutrienți din mediile lor. În unele cazuri, acel mediu este chiar corpul unei ființe vii, inclusiv al nostru.

Unele bacterii sunt bune pentru corpul nostru – ajută la menținerea sistemului digestiv în funcțiune și la evitarea înmulțirii bacteriilor dăunătoare. Unele bacterii sunt utilizate pentru a face medicamente și vaccinuri.

Dar și bacteriile pot provoca probleme, cum sunt infecțiile gâtului, infecțiile tractului urinar, infecții ale urechilor. Antibioticele sunt utilizate pentru tratarea infecțiilor bacteriene

Virușii sunt chiar mai mici decât bacteriile. Nu sunt nici măcar o celulă completă. Ei sunt pur și simplu material genetic (ADN sau ARN) ambalat în interiorul unei capsule de proteină. Trebuie să folosească structurile altei celule pentru a se reproduce, ceea ce înseamnă că nu pot supraviețui decât dacă trăiesc în altceva (cum ar fi o persoană, un animal sau o plantă).

Virusurile pot trăi doar pentru o perioadă foarte scurtă în afara altor celule vii. De exemplu, virusurile din lichidele corporale infectate lăsate pe suprafețe precum un blat sau un scaun de toaletă pot locui acolo pentru o perioadă scurtă de timp, dar mor repede dacă nu vine o gazdă vie.

Odată ce s-au mutat în corpul cuiva, virușii se răspândesc ușor și pot îmbolnăvi o persoană. Virusurile sunt responsabile pentru unele boli minore, cum ar fi bolile obișnuite precum gripa și bolile foarte grave precum variola sau HIV / SIDA.

Antibioticele nu sunt eficiente împotriva virusurilor. Medicamentele antivirale au fost dezvoltate împotriva unui grup mic de viruși selectat.

Guvernele din toată lumea caută acum soluții pentru această epidemie, iar Comisia Europeană a alocat deja fonduri de câteva sute de milioane de euro pentru cercetarea acestui virus.

În România au fost anunțate măsuri de carantină la domiciliu a celor care ar putea fi infectați, iar cazul descoperit în județul Gorj a fost adus la un spital din București.

Cum se manifestă acest virus:

Deși multe persoane care iau acest coronavirus simt doar că trec printr-o răceală obișnuită, este periculos pentru persoanele al căror sistem imunitar este deja slab, deoarece, de exemplu, au o boală diferită în același timp sau sunt bătrâni și fragili.

Câteva date și fapte:

 • Coronavirusurile sunt un grup mare de viruși numiți după cuvântul latin corona pentru coroană, pentru că așa arată văzut la un microscop.
 • Răceala obișnuită este și ea provocată de un tip de coronavirus.
 • Ministerul Sănății anunță că simptomele COVID-19 pot include febră, simptome asemănătoare gripei, cum ar fi tuse, dureri în gât și dureri de cap și dificultăți de respirație.
 • Pentru cei cu un sistem imunitar slăbit, există șanse ca virusul să provoace o boală mai profundă și mult mai gravă a tractului respirator, cum ar fi pneumonia sau bronșita.
 • Deoarece este un virus nou, nu există niciun vaccin care să împiedice o persoană să fie progtejată față de el sau un medicament care să-l trateze.
 • Singura modalitate de a opri răspândirea este de a opri contactul apropiat cu persoanele care au virusul.
 • Oamenii de știință nu știu încă sigur cum a ajuns acest tip de coronavirus pentru prima dată la oameni, dar cum coronavirusurile sunt comune la animale, o teorie este aceea că s-ar fi răspândit de la un animal la un om.

Quiz – verifică ce ai reținut:

 • Cum se numește acest nou coronavirus?
 • Care sunt simptomele?
 • Unde a fost observat pentru prima dată coronavirusul?
 • De unde provine partea „corona” a numelui?
 • Ce măsuri de igienă poți lua pentru a te proteja?

Activități în clasă:

1. Ajutați oamenii să se liniștească

Există un pic de panică cu privire la răspândirea COVID-19. Cu toate acestea, riscul pentru majoritatea românilor este în general scăzut. Puteți ajuta la calmarea celor care simt panică folosind informațiile din articol pentru a crea o foaie informativă despre virus.

Includeți: de unde a apărut virusul, care sunt simptomele, cine este cel mai probabil să fie afectat și modul în care autoritățile ajută la stoparea răspândirii bolii.

Timp: aveți 30 de minute la dispoziție să finalizați această activitate

Legături curriculare: educației pentru sănătate, biologie/anatomie, științe

2. Extindeți activitatea

Este o decizie bună cea a autorităților române să restricționeze călătoriile în comuna din județul Gorj unde a fost descoperit primul caz de coronavirus din România?

Atunci când vă formulați răspunsul, luați în considerare următoarele perspective:

 • Reprezentați Ministerul Sănătății
 • Sunteți un lucrător la spitalul/cabinetul medical din acea comună
 • Sunteți un părinte al unui copil care era în vizită la bunici în acea comună și a rămas blocat acolo acum.
 • Sunteți un localnic

Când iei în considerare răspunsul tău, gândește-te la modul în care această interdicție de călătorie ar putea afecta persoanele menționate mai sus, ce beneficii are pentru comunitatea națională și ce probleme ar putea crea interdicția de călătorie pentru persoanele din cumună care au locuri de muncă în afara localității sau a țării.

Scrieți un răspuns de cel puțin 2 fraze la acest subiect. Includeți motivele opiniei dvs.

Timp: 30 de minute să finalizați această activitate
Legături curriculare: cultură civică, educație pentru sănătate, științe socio-umane

Activitate locală în echipă:

Ce putem face la școală pentru a ajuta la reducerea răspândirii germenilor (viruși, bacterii) în clasă?

Faceți o listă de strategii pentru clasă și includeți câteva informații despre fiecare sfat pe care îl aveți legat de protecția față de coronavirus.

Gândiți-vă la mese, scaune, sticle de băutură, zonă de baie, chiuveta, pauza de masă, cutiile de depozitare etc.

Încercați și păstrați sfaturile clare și simple și includeți imagini pentru elevii mai mici.

Spuneți părerea: Explicați cel puțin un lucru pe care voi și oamenii din jurul vostru îl faceți deja pentru a împiedica răspândirea bolii infecțioase. Ce ai putea face mai bine?

Nu răspunde cu da sau nu, folosiți propoziții complete pentru a vă explica gândirea.

FOTO: www.scientificanimations.com/ CC BY-SA 4.0


5 comments
 1. Draga Redactie,
  O recomandare:
  in Biologie si stiintele naturii pluralul corect al termenului Virus este Virusuri.
  (In timp ce in IT se foloseste pluralul virusi cu referire la virusii informatici).
  Si daca admitem ca aceste diferente nu ar avea relevanta pt publicul larg, inconsecventa din articol poate crea confuzii (in mod repetat, in aceeasi fraza sau in acelasi paragraf apar ambele forme). Articolul – educativ si util – ar trebui sa propuna si o utilizare corecta si consecventa a termenilor.
  Va multumim.

  1. Mulţumesc pentru observaţie. Sunt convins că a fost la un moment dat doar forma “virusuri” acceptată, dar din anul 2002, Dicţionarul Ortoepic Ortografic şi Morfologic al Limbii Române, editat de Academia Română (celebrul DOOM) scrie că sunt corecte şi acceptate ambele forme, atât “virusuri”, cât şi “viruşi” pentru pluralul lui “virus”, atunci când este vorba despre un agent patogen. Virus (agent patogen) s. n., pl. vírusuri/víruși sursa: DOOM (2002/2005)

 2. O mica observatie: forma corecta e virusuri. Aveti cateva aparitii ale cuvantului “virusi” si multe cu “virusuri” (forma corecta). Daca puteti, sa corectati va rog. Multumesc mult!

  1. Mulţumesc pentru observaţie. Sunt convins că a fost la un moment dat doar forma “virusuri” acceptată, dar din anul 2002, Dicţionarul Ortoepic Ortografic şi Morfologic al Limbii Române, editat de Academia Română (celebrul DOOM) scrie că sunt corecte şi acceptate ambele forme, atât “virusuri”, cât şi “viruşi” pentru pluralul lui “virus”, atunci când este vorba despre un agent patogen. Virus (agent patogen) s. n., pl. vírusuri/víruși sursa: DOOM (2002/2005)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Liceele tehnologice în care elevii vor susține examenul de certificare sunt stabilite până pe 31 ianuarie / Elevii cu deficiențe pot beneficia de mărirea cu 15 minute a timpului destinat susținerii proiectului, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial

Unitățile de învățământ în care absolvenții învățământului liceal, filiera tehnologică, vor susține examenul de certificare a calificării, sunt stabilite până cel târziu la data de 31 ianuarie, potrivit unui ordin…
Vezi articolul

Elevii care intră în clasa a VII-a în septembrie 2023 sunt prima generație care va da Bacalaureatul reformat, în anul 2029 / Ligia Deca: O să avem niște discipline cu un număr mic de ore și axate pe cunoștințe de bază la materiile la care se va da proba complementară

Elevii care, în septembrie 2023, încep clasa a VII-a, vor fi cei care vor susține noul Bacalaureat, reformat după prevederile din noua lege a învățământului, după cum spune ministrul Educației,…
Vezi articolul

Nu avem specialiști în dezvoltare de curriculum, spune Mihaela Singer, fostă președintă a Consiliului Național pentru Curriculum: Dacă i-am avea n-am mai fi mereu în criză de timp și n-am mai propune improvizații / Un calendar rațional arată că nu este timp suficient pentru programe și manuale

Dacă am avea specialiști în dezvoltare de arhitectură curriculară “n-am mai fi mereu în criză de timp” și n-am mai “propune improvizații”, a declarat la Parlament, la o dezbatere pe…
Vezi articolul
Modificările pentru Bacalaureat -Când au loc detașarea la cerere și detașarea în interesul învățământului

ANALIZĂ Criteriile de acordare a gradației de merit 2020: Sunt punctate suplimentar rezultatele la olimpiade, participarea la comisii și simpozioane; depunctate rezultatele cu elevii dezavantajați sau crearea de resurse e-learning – proiect

Criteriile de acordare a gradației de merit în Sesiunea 2020 se modifică, potrivit unui proiect pus în dezbatere publică de Ministerul Educației. Comparativ cu criteriile din sesiunea 2019, sunt punctate…
Vezi articolul