Cel mai mare program național gratuit de educație de mediu din România, lansat de Nature Talks / Peste 6.000 de elevi din 23 de orașe vor participa la ateliere de mediu susținute în natură

740 de vizualizări
Joc interactiv colectare selectivă / Foto: Nature Talks
Asociația Nature Talks a lansat „Săptămâna Verde în România”, cel mai amplu program național gratuit de educație de mediu din România, pe 16 martie. Până la finalul anului școlar, peste 6.000 de elevi din 23 de orașe vor beneficia de ateliere de mediu gratuite, susținute în natură, printr-un concept interactiv, bazat pe jocuri, experimente și concursuri, potrivit unui comunicat de presă.

””Săptămâna Verde în România” vine cu un concept inovativ, bazat pe o școală mobilă de mediu, care poate fi instalată oriunde. Toate atelierele se vor desfășura în aer liber.  În acest sens, Nature Talks a încheiat parteneriate cu instituții publice și private din cele 23 de județe incluse în proiect. Elevii vor avea parte de ateliere susținute în grădini botanice, parcuri tematice, pepiniere silvice, sere sau muzee în aer liber. Trainerii Nature Talks vor străbate aproape 10.000 de km, în toată România, pentru a susține cursuri de mediu elevilor din cele 23 de orașe selectate în program”, se precizează în comunicat. 

Timp de 3 luni, în perioada 16 martie – 11 iunie, asociația va ajunge la elevi din clasele a II-a, a III-a, a IV-a și a V-a. Atelierele vor fi susținute în București, Pitești, Craiova, Târgu Jiu, Drobeta Turnu-Severin, Timișoara, Arad, Deva, Oradea, Cluj-Napoca, Blaj, Târgu-Mureș, Reghin, Sibiu, Brașov, Ploiești, Buzău, Constanța, Galați, Brăila, Piatra-Neamț, Suceava și Iași. Proiectul beneficiază și de sprijinul Ministerului Mediului, ca partener instituțional, potrivit asociației organizatoare.

Machetă poluare/ Foto: Nature Talks

„Încă din toamna anului trecut, de când am deschis înscrierile în programul nostru „Săptămâna Verde în România”, a fost o cerere extraordinar de mare pentru acest proiect! Am primit sute de solicitări din partea școlilor din România, atât din mediul urban, cât și din mediul rural. Din păcate, nu am putut să ajungem fizic în toate, dar ne bucurăm că reușim să acoperim mai mult de jumătate dintre județele din țară,” a declarat Teodora Iacob, fondator și președinte Nature Talks.

„În cadrul atelierelor, elevii vor învăța într-un mod interactiv noțiuni despre poluare, colectare selectivă, reciclare, eficiență energetică, risipă alimentară și surse regenerabile de energie.

Experiment poluare/ Foto: Nature Talks

Pentru fiecare temă abordată, trainerii Nature Talks au pregătit machete demonstrative. Copiii vor avea la dispoziție cartonașe interactive pentru a înțelege regulile colectării selective, o cutie a deșeurilor, care conține diferite obiecte (sticlă, PET, metal, hârtie, carton, baterii, tacâmuri de unică folosință) iar trainerii le vor explica cât timp rămân aceste produse în natură dacă sunt aruncate la întâmplare.

De asemenea, un mic experiment le va arăta cum acționează poluarea atmosferică asupra lor și ce măsuri pot lua pentru a o reduce. La finalul atelierului, elevii vor participa la un concurs în echipe, bazat pe întrebări despre poluare și reciclare. Toate aceste elemente interactive au fost construite special pentru a încăpea într-un troller conceput pentru proiectul „Săptămâna Verde în România”.

Concept troller Săptămâna Verde în România / Foto: Nature Talks

Evenimentul de lansare a avut loc la Opera Comică pentru Copii din București, iar elevii de la Școala Gimnazială nr. 309 au fost primii care au luat parte la atelierul de mediu.

Pentru acest program, școlile s-au înscris pe scoalademediu.ro, prima platformă dedicată proiectelor de educație de mediu pentru copiii din România, care conectează elevi, profesori și companii sustenabile, lansată de Nature Talks în 2022.

Asociația Nature Talks este un ONG de mediu care dezvoltă programe de educație de mediu pentru copiii cu vârsta între 7 și 12 ani. „Săptămâna Verde în România” este al șaptelea program de educație de mediu lansat de Nature Talks în ultimii 3 ani. Toate proiectele sunt realizate cu sprijinul unor instituții publice sau private și sunt complet gratuite pentru elevi!”, se mai arată în comunicat.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Daniel David, președintele Consiliului Rectorilor: Sper ca ministrul Ghinea să reanalizeze filosofia PNRR. În Ungaria, 25% din “PNRR-ul lor” va fi alocat reformelor în învățământul superior. România viza la început doar 3% pentru toată educația

“În Ungaria, 25% din “PNRR-ul lor” va fi alocat reformelor structurale în învățământul superior, astfel încât e foarte probabil ca în următorii ani Ungaria să aibă o garnitură de universități…
Vezi articolul

Sindicatele din educație, întâlnire cu premierul Ciolacu pe tema proiectului Legii salarizării unitare / Marius Nistor: „Există un act normativ asumat și politic și asumat de întreaga coaliție, care trebuie respectat în integralitate”

Premierul Marcel Ciolacu va avea, luni, o întâlnire cu liderii sindicatelor din educație, pe tema proiectului Legii salarizării unitare, scrie G4Media.ro. Discuțiile vor începe la ora 14.15, la Palatul Victoria.…
Vezi articolul

DNA: Achizițiile supraevaluate de tablete pentru elevi, în pandemie – printre cauzele urmăririi penale deschise față de 56 de suspecți, inclusiv Marian Vanghelie și fostul primar al Sectorului 1, Daniel Tudorache

DNA a anunțat, vineri, începerea urmăririi penale față de 56 de suspecți, persoane fizice și juridice, pentru săvârșirea mai multor infracțiuni legate de achiziții nelegale, supraevaluate, făcute de instituții publice…
Vezi articolul

Elevii olimpici români au câștigat trei medalii de argint și una de bronz la Olimpiada Internațională de Informatică 2023, în Ungaria / Performanța menține România în locul 2 mondial după numărul de premii

Elevii români care au participat la Olimpiada Internațională de Informatică (IOI) 2023, organizată în Ungaria, au obținut trei medalii de argint și una de bronz, conform rezultatelor anunțate duminică seară,…
Vezi articolul