Cele 2 județe unde Consiliile Județene nu au demarat încă procedurile de achiziție pentru furnizarea produselor de lapte și fructe în școli sunt Brașov și Caraș Severin – precizări de la Ministerul Agriculturii

297 de vizualizări
Foto: © Jolijuli | Dreamstime.com
Cele 2 județe care la data de 3 octombrie 2023 nu demaraseră procedurile de achiziție pentru furnizarea produselor de lapte și fructe în școli, pentru anul școlar 2023-2024 sunt: Consiliul Județean Brașov și Consiliul Județean Caraș-Severin. Precizările au fost transmise de Ministerul Agriculturii către Edupedu.ro, în data de 5 octombrie, după ce în răspunsul trimis în urmă cu câteva zile nu se menționa și care sunt județele care nu începuseră deloc procedurile.

Pe 14 septembrie, la 3 zile de la începerea anului școlar, în 5 județe nu începuseră procedurile de achiziție pentru furnizarea produselor de lapte și fructe în școli, pentru anul școlar 2023-2024, potrivit răspunsului Ministerului Agriculturii, trimis joi, 3 octombrie. Consiliile Județene Brașov, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin, Gorj și Mureș.

“Conform actualizării informațiilor la data de 03.10.2023, Consiliile Județene Bistrița-Năsăud și Mureș au demarat procedurile de licitație prin întocmirea referatului de necesitate și pregătirea caietului de sarcini”, mai scrie în document. 

De altfel, Edupedu.ro a scris în data de 30 septembrie, că abia marți, 3 octombrie, în Gorj se va deschide licitația pentru programul prin care elevii și copiii să primească lapte, fructe, legume sau produse de panificație.

Prefectul județului, Cosmin Popescu, spunea pentru Edupedu.ro, că principalul motiv al întârzierii a fost faptul că actele normative au fost aprobate și finalizate foarte târziu. În plus, a fost nevoit să aștepte răspunsurile primăriilor dacă își asumă desfășurarea programului în școli, așa cum prevede legea. În județ, doar 3 primării și-au asumat acest lucru, spune prefectul: “Marți (n. red 3 octombrie) am hotărârea, marți îi dau drumul si cap la la procedură, pentru că a apărut abia în august hotărârea de guvern, ordinul și mai târziu (n. red – ordinul comun al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Agenția Națională pentru Achiziții Publice a apărut în data de 6 septembrie) și a trebuit să iau de la fiecare primărie, prin hotărâre de Consiliul Local, neasumarea programului. În hotărârea de guvern scrie că suntem obligați să întrebăm primăriile dacă își asumă singure derularea licitațiilor și a programului”.

Situație confirmată și de Ministerul Agriculturii și motiv pentru care Consiliile Județene din Caraș-Severin și Brașov nu au demarat procedurile.

“Menționăm că, având în vedere ședința pentru asumarea/neasumarea consiliilor locale privind participarea la Programul pentru Școli din data de 03.10 a.c., în județul Gorj, toate unitățile administrativ-teritoriale vor începe pregătirea procedurilor de achiziție publică în vederea participării la program.  

Consiliile județene Brașov și Caraș-Severin nu au demarat procedurile de licitație întrucât până în acest moment nu au primit hotărârile de asumare/neasumare privind participarea la Programul pentru Școli, din partea consiliilor locale”.

Informații de context

Din acest an școlar, elevii ar trebui să primească la școală, în decurs de o săptămână: 2 porţii de fructe şi/sau legume, 3 porţii de lapte, 2 porţii de produse lactate (iaurt, sana, kefir) şi 5 porţii de produse de panificaţie.

1.880.615 de preşcolari din grădiniţele de stat autorizate/acreditate şi particulare acreditate cu program normal de 4 ore şi elevi din învăţământul primar şi gimnazial de stat și privat autorizat/acreditat, ar trebui să primească meniul de mai sus, potrivit notei de fundamentare.Aproape 2 milioane de copii ar trebui să primească zilnic la școală, lapte și produse lactate și de panificație, iar de două ori porții de fructe. În realitate nu primesc nimic, deși școala a început de 3 săptămâni / Motivele pentru care licitațiile nici nu au fost demarate

Guvernul plătește și în acest an 10,2 lei pe săptămână, per elev pentru a primi aceste produse:

  • 0,70 lei pentru porția de fructe și legume;
  • 1,11 lei pentru porția de lapte de consum și produse lactate fără adaus de lapte praf;
  • 0,65 lei pentru porția de produse de panificație.

Programul de școli al României prin care aproape 2 milioane de elevi trebuie să primească la școală fructe/ legume, lapte și produse lactate se desfășoară doar în 2 județe în prezent: Prahova și Vâlcea, potrivit unui răspuns al Ministerului Agriculturii trimis pe 3 octombrie redacției.

În răspunsurile transmise Edupedu.ro, Ministerul Agriculturii nu dă o explicație precisă pentru întârzierea organizării licitațiilor, spunând că aceasta “poate fi” existența unor proceduri complexe de achiziție. Instituția notează, totodată, că responsabilitatea pentru procedurile de atribuire a contractelor în programul pentru școli o au autoritățile contractante la nivel local.

Ministerul evită și să precizeze un orizont de timp clar pentru finalizarea procedurilor, menționând doar că “efecte concrete” ale Programului pentru școli pot apărea într-o “perioadă scurtă de timp”.

Cum explică Ministerul Agriculturii întârzierile existente:

Legislația națională aferentă Programului pentru școli al Uniunii Europene în România pentru perioada 2023-2029, a fost elaborată și adoptată, ultimul document fiind ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale și al președintelui Agenției Naționale pentru Achiziții Publice nr. 346/1718/2023, pentru aprobarea criteriilor de calificare privind capacitatea ofertanților, a factorilor de evaluare și a caietului de sarcini aferente atribuirii acordului –cadru/contractului de achiziție publică de produse-fructe, legume, lapte și produse lactate și produse de panificație în cadrul Programului pentru școli al României, publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 803 din 6 septembrie 2023.

Motivul întârzierilor poate fi existența unei proceduri complexe a achizițiilor publice. Calendarul derulării procedurilor poate ajunge la peste 200 zile. Responsabilitatea organizării şi derulării procedurilor de atribuire a contractelor pentru achiziţia produselor aferente Programului o au autorităţile contractante la nivel local.”

Care este orizontul de timp estimat de MADR pentru finalizarea licitaților și începerea distribuției de produse în școli, în acest an școlar? 

În condițiile încadrării/respectării termenelor stabilite prin legislația specifică, apreciem că Programul pentru școli poate produce efecte concrete într-o perioadă scurtă de timp.

Foto: © Jolijuli | Dreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:

Licitațiile pentru laptele, produsele lactate și fructele care trebuie distribuite în școli sunt încă în desfășurare la nivelul a 37 de județe, iar cinci consilii județene nu le-au început deloc, deși școala a început de 3 săptămâni – datele la zi și explicațiile Ministerului Agriculturii
Aproape 2 milioane de copii ar trebui să primească zilnic la școală, lapte și produse lactate și de panificație, iar de două ori porții de fructe. În realitate nu primesc nimic, deși școala a început de 3 săptămâni / Motivele pentru care licitațiile nici nu au fost demarate

Cei peste 46 de mii de copii de grădiniță și elevi din Ilfov nu vor primi fructe și lapte în primele două module de școală. Produsele vor ajunge în școli abia de anul viitor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Dezvoltarea unor consorții pentru învățământul tehnic superior și extinderea sprijinului pentru hub-uri digitale în universități, cu bani din PNRR, discutate de guvern cu rectorii Consorțiului Universitaria

Crearea unei “rute profesionale complete pentru învățământul tehnic superior”, cu un buget de 338 de milioane de euro, precum și extinderea accesului universităților la bugetul de 500 de milioane de…
Vezi articolul

Premierul Ciolacu, mesaj pentru Deca: Să preluaţi propunerile OCDE privind salarizarea pe bază de performanţă în învăţământ şi să le discutăm rapid cu sindicatele. Trebuie să îndeplinim această cerinţă legitimă

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Educaţiei, Ligia Deca, să preia propunerile OCDE privind salarizarea pe bază de performanţă în învăţământ şi să le discute „rapid” cu sindicatele, având în…
Vezi articolul