Cele 2 miliarde lei pierdute de Educaţie la rectificarea bugetară erau banii pentru proiectul cu tablete şi table inteligente anunţat de Andronescu, spune Ministerul Educaţiei

SURSA: Pixabay.com
Suma cu care “s-a diminuat” bugetul Ministerului Educaţiei reprezintă banii prevăzuţi pentru proiectul cu finanţare europeană “România modernă, România digitală”. Este vorba despre 2 miliarde de lei, potrivit unei informări a Ministerului Educaţiei. Tot ministerul Educaţiei, dar la rectificarea din luna august lăsa de înţeles că pentru un proiect similar au fost tăiate creditele bugetare şi au rămas în buget doar creditele de angajament în valoare de 2,1 miliarde lei.

UPDATE: Ministerul a corectat sumele de pe site – este vorba despre 400 milioane, în loc de 400 de mii.

Redăm integral informarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării:

“În pregătirea deciziilor aferente rectificării bugetare, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a procedat la analiza veniturilor și cheltuielilor aferente anului 2019.

Proiectul „România modernă, România digitală”, anunțat de fostul ministru al Educației, a fost introdus în Bugetul ministerului pentru anul 2019, la titlul 58: „Proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014 – 2020”. Acest proiect era destinat schimbării sistemului de predare a lecţiilor, prin achiziţionarea de table inteligente şi de tablete. Proiectul în cauză, în valoare de 2 miliarde lei, din care 400.000.000 lei reprezintă cofinanțarea națională, iar 1.600.000.000 lei reprezintă fonduri externe nerambursabile, nu a fost scris, și cu atât mai puțin implementat.

Până în acest moment, nu a fost redactată și aprobată cererea de finanțare.

Prin urmare, pentru rectificarea bugetară, bugetul MEC a fost diminuat cu suma prevăzută pentru acest proiect nerealizat.

Activitatea curentă a sistemului de educație nu este afectată, existând fonduri suficiente pentru susținerea cheltuielilor operaționale, așa cum au fost planificate,” se arată în comunicat.

Iniţial sumele din comunicat erau greşite.

Potrivit fişei de proiect, despre care Edupedu.ro a scris încă de la aprobarea Legii Bugetului, proiectul România educată, România digitală avea alocate credite bugetare de 2 miliarde de lei şi credite de angajament de 2 miliarde de lei. Această sumă era împărţită în 1,6 miliarde lei finanţare nerambursabilă şi 400 milioane lei finanţare de la buget.

La precedenta rectificare bugetară, în comunicatul dat de Ministerul Educaţiei pentru acelaşi titlu 58, instituţia preciza:

Referitor la Titlul 58 „Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020”, suma de 2.1 miliarde de lei rămâne în buget drept credite de angajament, ceea ce dă posibilitatea începerii și derulării proiectului „Instrumente pentru clasă – table interactive”“.

Ministerul lăsa astfel de înţeles că au fost eliminate creditele bugetare şi s-au păstrat doar cele de angajament. Dacă au fost eliminate atunci aceste credite bugetare, atunci la rectificarea propusă acum vor mai fi tăiate încă o dată.

În Bugetul pe 2019 al Ministerului Educaţiei la Titlul 58 erau prevăzute credite de bugetare de 2,78 miliarde lei, dublate de credite de angajament de 2,78 miliarde lei.

Actuala propunere de rectificare bugetară arată o diminuare cu 2,08 miliarde lei a sumelor de la bugetul Educaţiei, din care 1,97 miliarde credite bugetare din Titlul 58, Proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020.

Ministrul Monica Anisie a declarat că a solicitat aproximativ 1% din PIB pentru Ministerul Educaţiei la rectificarea bugetară

Întrebată la Realitatea TV dacă solicită 1% din PIB, adică 10 miliarde de lei, la rectificarea bugetară, Anisie a răspuns: “Am făcut solicitarea pentru această rectificare. (…) E (suma – n.r.) aproximativă, pentru că îmi doresc să mişc lucrurile”.

Având în vedere că rectificarea bugetară a luat cele 2,08 miliarde lei de la Educaţie, pe motiv că banii nu erau folosiţi, iar sumele nu au fost redistribuite în minister pentru investiţii sau alte cheltuieli, cel mai probabil solicitarea de alocare suplimentară nu a fost aprobată.

FOTO: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recomandate

CNCD se autosesizează după ce Ministerul Educației a menținut pentru minoritari examenul de română la admiterea la facultate. Asztalos: În cazul câtor etnici români în funcții publice reflectă BAC-ul nivelul de stăpânire a limbii române?

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării se autosesizează în problema examenului de limba română pe care Ministerul Educației le permite universităților să îl organizeze pentru absolvenții minoritari care vor să dea…
Vezi articolul

Structura anului școlar 2019-2020 – Semestrul al II-lea să înceapă după vacanța de iarnă sau o vacanță mai scurtă – printre planurile ministrului Educației

Structura anului școlar 2019-2020 aduce modificări față de structura acestui an, a anunțat Ecaterina Andronescu. Semestrul al II-lea să înceapă imediat după vacanța de iarnă, iar examenele din vară –…
Vezi articolul