Cele 2 miliarde lei pierdute de Educaţie la rectificarea bugetară erau banii pentru proiectul cu tablete şi table inteligente anunţat de Andronescu, spune Ministerul Educaţiei

2.396 de vizualizări
SURSA: Pixabay.com
Suma cu care “s-a diminuat” bugetul Ministerului Educaţiei reprezintă banii prevăzuţi pentru proiectul cu finanţare europeană “România modernă, România digitală”. Este vorba despre 2 miliarde de lei, potrivit unei informări a Ministerului Educaţiei. Tot ministerul Educaţiei, dar la rectificarea din luna august lăsa de înţeles că pentru un proiect similar au fost tăiate creditele bugetare şi au rămas în buget doar creditele de angajament în valoare de 2,1 miliarde lei.

UPDATE: Ministerul a corectat sumele de pe site – este vorba despre 400 milioane, în loc de 400 de mii.

Redăm integral informarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării:

“În pregătirea deciziilor aferente rectificării bugetare, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a procedat la analiza veniturilor și cheltuielilor aferente anului 2019.

Proiectul „România modernă, România digitală”, anunțat de fostul ministru al Educației, a fost introdus în Bugetul ministerului pentru anul 2019, la titlul 58: „Proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014 – 2020”. Acest proiect era destinat schimbării sistemului de predare a lecţiilor, prin achiziţionarea de table inteligente şi de tablete. Proiectul în cauză, în valoare de 2 miliarde lei, din care 400.000.000 lei reprezintă cofinanțarea națională, iar 1.600.000.000 lei reprezintă fonduri externe nerambursabile, nu a fost scris, și cu atât mai puțin implementat.

Până în acest moment, nu a fost redactată și aprobată cererea de finanțare.

Prin urmare, pentru rectificarea bugetară, bugetul MEC a fost diminuat cu suma prevăzută pentru acest proiect nerealizat.

Activitatea curentă a sistemului de educație nu este afectată, existând fonduri suficiente pentru susținerea cheltuielilor operaționale, așa cum au fost planificate,” se arată în comunicat.

Iniţial sumele din comunicat erau greşite.

Potrivit fişei de proiect, despre care Edupedu.ro a scris încă de la aprobarea Legii Bugetului, proiectul România educată, România digitală avea alocate credite bugetare de 2 miliarde de lei şi credite de angajament de 2 miliarde de lei. Această sumă era împărţită în 1,6 miliarde lei finanţare nerambursabilă şi 400 milioane lei finanţare de la buget.

La precedenta rectificare bugetară, în comunicatul dat de Ministerul Educaţiei pentru acelaşi titlu 58, instituţia preciza:

Referitor la Titlul 58 „Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020”, suma de 2.1 miliarde de lei rămâne în buget drept credite de angajament, ceea ce dă posibilitatea începerii și derulării proiectului „Instrumente pentru clasă – table interactive”“.

Ministerul lăsa astfel de înţeles că au fost eliminate creditele bugetare şi s-au păstrat doar cele de angajament. Dacă au fost eliminate atunci aceste credite bugetare, atunci la rectificarea propusă acum vor mai fi tăiate încă o dată.

În Bugetul pe 2019 al Ministerului Educaţiei la Titlul 58 erau prevăzute credite de bugetare de 2,78 miliarde lei, dublate de credite de angajament de 2,78 miliarde lei.

Actuala propunere de rectificare bugetară arată o diminuare cu 2,08 miliarde lei a sumelor de la bugetul Educaţiei, din care 1,97 miliarde credite bugetare din Titlul 58, Proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020.

Ministrul Monica Anisie a declarat că a solicitat aproximativ 1% din PIB pentru Ministerul Educaţiei la rectificarea bugetară

Întrebată la Realitatea TV dacă solicită 1% din PIB, adică 10 miliarde de lei, la rectificarea bugetară, Anisie a răspuns: “Am făcut solicitarea pentru această rectificare. (…) E (suma – n.r.) aproximativă, pentru că îmi doresc să mişc lucrurile”.

Având în vedere că rectificarea bugetară a luat cele 2,08 miliarde lei de la Educaţie, pe motiv că banii nu erau folosiţi, iar sumele nu au fost redistribuite în minister pentru investiţii sau alte cheltuieli, cel mai probabil solicitarea de alocare suplimentară nu a fost aprobată.

FOTO: pixabay.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Evaluarea online, modificarea structurii anului școlar și felul cum s-a făcut testarea Covid-19 a elevilor – surse majore de nemulțumire pentru profesorii participanți la un nou studiu despre școala în pandemie / Cei mai mulți spun că și-au întărit abilitățile digitale, jumătate – că vor continua să folosească platformele online

Predarea online a produs reacții împărțite în rândul profesorilor, însă opiniile lor devin mult mai categorice, mai precis de dezacord, atunci când vine vorba despre evaluarea online sau despre măsuri…
Vezi articolul

Universitatea Cuza din Iași plănuiește proiecte comune cu Universitatea din Kazan, Rusia / Rectorul Tudorel Toader și alți profesori au participat la sesiuni organizate de ruși pe tema „Pregătirea profesorului-educator în secolul XXI”

Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) anunță că intenționează să încheie un parteneriat cu Universitatea Federală din Kazan, Rusia, pentru derularea de proiecte de cercetare comune și înființarea unui…
Vezi articolul

UPDATE Bugetul Educației, avizat favorabil în Comisiile reunite, după o ședință cu scandal. Trei sferturi de oră aleșii s-au certat pe cine să conducă ședința în care se dezbate bugetul Educației. La vot a câștigat prezidiul Monica Anisie – „conduceți dictatorial”, i-a reproșat PSD

Bugetul Educației a primit aviz favorabil fără amendamente, din partea comisiilor de Învățământ ale Camerei Deputaților și Senatului, în cadrul ședinței reunite de astăzi, care s-a desfășurat cu scandal. În…
Vezi articolul