Cercetători de la o universitate din Germania repatriază peste 1.000 de rămășițe umane din colecție, aduse ilegal de europeni din perioada coloniilor. S-au încheiat acorduri cu țările păgubite

2.459 de vizualizări
Universitatea din Göttingen / Foto: Facebook.com via Agerpres
O echipă internaţională de cercetători de la Universitatea din Göttingen, Germania, analizează trecutul colonial a peste 1.000 de rămăşiţe umane din colecţia sa, relatează marţi agenţia DPA. Scopul este returnarea acestora în ţările de origine, notează agenția de presă Agerpres.

Osemintele sunt în principal cranii din Asia şi Oceania, dintre care majoritatea au fost aduse ilegal în Europa în perioada colonială.

Proiectul de cercetare intitulat “Origini sensibile” are drept scop returnarea oaselor în ţările de origine, a declarat Jonatan Kurzwelly, implicat în această iniţiativă.

Universitatea intenţionează să returneze toate rămăşiţele umane din colecţiile sale, a declarat la rândul său Holger Stoecker, membru în cadrul personalului care gestionează acest proiect. El a adăugat că activităţile de cercetare şi predare cu oseminte asociate jafurilor comise în perioada colonială este interzisă la Universitatea din Göttingen.

De la debutul proiectului de cercetare, în vara anului 2020, rămăşiţe umane au fost deja returnate în Hawaii, fiind de asemenea planificate retrocedări în Australia şi Noua Zeelandă, mai scrie sursa citată.

Majoritatea osemintelor provin de la sfârşitul secolului al XVIII-lea sau înainte de această perioadă.

Repatrierea bunurilor jefuite provenind din perioada colonială se află în centrul unei dezbateri culturale în Germania, în special când este vorba despre obiecte de artă valoroase precum bronzurile de Benin.

Multe dintre aceste sculpturi metalice din fostul regat Benin, în prezent statul Edo din Nigeria, vor fi returnate în cursul anului, conform unui acord de referinţă încheiat între cele două ţări, în timp ce altele vor rămâne în Germania cu titlu de împrumut, potrivit Agerpres.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Vă rog să învățați și să nu copiați. Vrem să deveniți niște cetățeni model. Este foarte important și acum să fiți niște elevi buni care nu copiază – mesajul de început de an școlar al primarului sectorului 1, Clotilde Armand

Mesajul de început de an școlar al primarul sectorului 1, Clotilde Armand, către elevii școlii Gimnaziale nr. 162 a fost unul scurt: “Învățați și nu copiați. Vrem să deveniți niște…
Vezi articolul

„Mulți dintre noi știam despre unele afirmații care pot fi catalogate ca sexiste, rasiste și homofobe ale lui Alfred Bulai”, dar „în rest auzeam doar zvonuri, nu am primit plângeri” – mesajul Facultății de Științe Politice a SNSPA către studenți / Instituția promite o strategie de prevenire a hărțuirii și programe de formare

„Mulți dintre noi știam despre unele afirmații care pot fi catalogate ca sexiste, rasiste și homofobe ale lui Alfred Bulai din cadrul cursurilor. În rest, auzeam doar zvonuri. Nu am…
Vezi articolul

Criteriile de burse în anul școlar 2024-2025, modificate de Ministerul Educației la trei săptămâni de la începerea anului școlar, fără niciun anunț. Contradicție la bursele tehnologice între 2 articole din metodologie, dar și cu legea Educației

Ministerul Educației a modificat Metodologia cadru de acordare a burselor școlare 2024-2025, la trei săptămâni de la începerea anului școlar, fără niciun anunț, printr-un ordin publicat în Monitorul Oficial pe…
Vezi articolul
Cursurile Universității Politehnica

Peste 4.400 de profesori nu aveau laptopuri sau tablete pe care să lucreze cu elevii, ori acces la internet, arătau datele Ministerului Educației actualizate acum 4 luni. Județul Iași e pe primul loc, Bucureștiul pe 2 / Încă sunt 248 de mii de elevi fără dispozitive

În continuare 1.145 de cadre didactice sunt fără acces la internet și 3.300 sunt fără dispozitive, potrivit setului de date publicat de Ministerul Educației pe portalul de date deschise data.gov.ro.…
Vezi articolul