Cercetătorii britanici avertizează posibilitatea unui un al doilea val şi mai mare dacă se redeschid complet școlile, fără nicio strategie

264 de vizualizări
Foto: © Pojoslaw | Dreamstime.com

Marea Britanie se așteaptă ca în iarnă să vină un al doilea val de COVID-19 de două ori mai mare decât primul. Asta în cazul în care se redeschid şcolile fără un sistem mai eficient de testare şi identificare a persoanelor infectate și a contacților acestora, conform unui studiu publicat marţi în revista The Lancet Child and Adolescent Health, de oameni de știință de la University College London şi London School of Hygiene and Tropical Medicine, transmite Agerpres.

Cercetătorii au elaborat un grafic al impactului pe care l-ar putea avea asupra răspândirii virusului redeschiderea şcolilor, cu program normal sau redus, pentru a permite revenirea la lucru a părinţilor.

Ei spun că un al doilea val poate fi prevenit dacă sunt descoperiţi şi testaţi 75% dintre cei cu simptome şi sunt identificate 68% dintre persoanele care au avut contact cu aceștia sau dacă sunt depistaţi 87% dintre cei cu simptome şi sunt testați 40% din contacții lor.

„Totuşi, prevedem că, dacă nu se atinge un nivel suficient de extins de testare-identificare-izolare, redeschiderea şcolilor, combinată cu redeschiderea aferentă a societăţii, în toate scenariile, ar putea induce un al doilea val de COVID-19”, se arată în studiu.

Cercetătorii adaugă că graficul lor „sugerează că redeschiderea completă a şcolilor în septembrie 2020 fără o strategie eficientă de testare-identificare-izolare ar duce la creşterea ratei de reproducere peste 1 şi la un al doilea val de infecţii cu punctul culminant în decembrie 2020 şi de 2-2,3 ori mai mare decât primul val”.

Autoarea principală a studiului, Jasmina Panovska-Griffiths, expertă în modelare matematică la University College London, a mai explicat că sistemul de testare şi identificare din Anglia folosit acum depistează doar circa 50% din persoanele care au avut contact cu cei testaţi pozitiv la COVID-19. Ea a dat asigurări, însă, că scenariul cel mai prost poate fi încă evitat, dacă sunt diagnosticaţi suficient de mulţi dintre cei cu simptome, iar persoanele care au avut contact cu aceștia sunt depistate şi izolate.

În Marea Britanie, şcolile s-au închis în martie, primind doar copii ai angajaţilor din sectoarele-cheie, iar în iunie au fost redeschise pentru un număr redus de elevi.

Guvernul britanic a anunțat că până la începutul lui septembrie toţi elevii se vor întoarce la şcoală, premierul Boris Johnson spunând că este vorba de o prioritate naţională.


1 comment
  1. E clar că o să fie jale.Toata lumea știe că cei mici ,adolescenții chiar și adulții nu ascultă.Nu ora să stea cu măștile,nu or să păstreze distanța.Parintii vor să scape de ei dar…nu cred că vrem sa ajungem prin spitale.Si asta in cea mai buna situație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

George Purcaru, FSLI: Vineri este miting în București, marșul a fost aprobat pentru 20.000 de persoane. De vorbe suntem sătui, vrem să vedem și fapte / În viitoarea grilă de salarizare profesorul debutant ar trebui să aibă coeficientul 2,72, am cerut asta Guvernului

Vicepreședintele FSLI, George Purcaru, a declarat la TVR Info, în emisiunea Info edu, că protestul din stradă al profesorilor, programat pentru vineri, 9 iunie, la prânz, în fața Guvernului, a…
Vezi articolul

ULTIMA ORĂ Subiectele și baremele de corectare de la Titularizare 2023 – Învățători au fost publicate. Utilizarea tehnologiei în comunicare, subiect la metodica predării Limbii române

Subiectele și baremele de la Titularizare 2023 pentru profesorii de învățământ primar au fost publicate de Ministerul Educației la ora 15:00. Proba scrisă a concursului național a avut loc între…
Vezi articolul