Cercetătorii britanici avertizează posibilitatea unui un al doilea val şi mai mare dacă se redeschid complet școlile, fără nicio strategie

264 de vizualizări
Foto: © Pojoslaw | Dreamstime.com

Marea Britanie se așteaptă ca în iarnă să vină un al doilea val de COVID-19 de două ori mai mare decât primul. Asta în cazul în care se redeschid şcolile fără un sistem mai eficient de testare şi identificare a persoanelor infectate și a contacților acestora, conform unui studiu publicat marţi în revista The Lancet Child and Adolescent Health, de oameni de știință de la University College London şi London School of Hygiene and Tropical Medicine, transmite Agerpres.

Cercetătorii au elaborat un grafic al impactului pe care l-ar putea avea asupra răspândirii virusului redeschiderea şcolilor, cu program normal sau redus, pentru a permite revenirea la lucru a părinţilor.

Ei spun că un al doilea val poate fi prevenit dacă sunt descoperiţi şi testaţi 75% dintre cei cu simptome şi sunt identificate 68% dintre persoanele care au avut contact cu aceștia sau dacă sunt depistaţi 87% dintre cei cu simptome şi sunt testați 40% din contacții lor.

„Totuşi, prevedem că, dacă nu se atinge un nivel suficient de extins de testare-identificare-izolare, redeschiderea şcolilor, combinată cu redeschiderea aferentă a societăţii, în toate scenariile, ar putea induce un al doilea val de COVID-19”, se arată în studiu.

Cercetătorii adaugă că graficul lor „sugerează că redeschiderea completă a şcolilor în septembrie 2020 fără o strategie eficientă de testare-identificare-izolare ar duce la creşterea ratei de reproducere peste 1 şi la un al doilea val de infecţii cu punctul culminant în decembrie 2020 şi de 2-2,3 ori mai mare decât primul val”.

Autoarea principală a studiului, Jasmina Panovska-Griffiths, expertă în modelare matematică la University College London, a mai explicat că sistemul de testare şi identificare din Anglia folosit acum depistează doar circa 50% din persoanele care au avut contact cu cei testaţi pozitiv la COVID-19. Ea a dat asigurări, însă, că scenariul cel mai prost poate fi încă evitat, dacă sunt diagnosticaţi suficient de mulţi dintre cei cu simptome, iar persoanele care au avut contact cu aceștia sunt depistate şi izolate.

În Marea Britanie, şcolile s-au închis în martie, primind doar copii ai angajaţilor din sectoarele-cheie, iar în iunie au fost redeschise pentru un număr redus de elevi.

Guvernul britanic a anunțat că până la începutul lui septembrie toţi elevii se vor întoarce la şcoală, premierul Boris Johnson spunând că este vorba de o prioritate naţională.


1 comment
  1. E clar că o să fie jale.Toata lumea știe că cei mici ,adolescenții chiar și adulții nu ascultă.Nu ora să stea cu măștile,nu or să păstreze distanța.Parintii vor să scape de ei dar…nu cred că vrem sa ajungem prin spitale.Si asta in cea mai buna situație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitatea Babeș-Bolyai spune că a invitat-o pe Emilia Șercan să facă parte din comisia care a analizat doctoratul lui Lucian Bode și a cerut observații din partea profesorului Marian Popescu / Șercan: Am avut senzația că UBB încearcă să găsească o garanție că verdictul nu va fi contestat / Popescu: Au vrut să știe dinainte punctul nostru de vedere

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca spune, în comunicatul de miercuri prin care descrie parcursul hotărârii comisiei sale de etică în privința tezei de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, că…
Vezi articolul

OFICIAL Noul calendar pentru titularizare 2020 şi etapele de mobilitate au fost anunțate de Ministerul Educației: examenul pentru angajarea în școli va avea loc pe 15 iulie 2020. Proba de interviu a fost eliminată pentru candidații care vor un post în regim “plata cu ora”

Examenul de titularizare va avea loc în data de 15 iulie 2020, a decis Ministerul Educației, care anunță printr-un comunicat de presă că repartizarea candidaților se va face în ordinea…
Vezi articolul