Cîmpeanu, despre Bacalaureatul din 2027: Aș vrea un Bac complet diferit, un examen bazat pe competențe, la alegerea fiecăruia dintre elevi, personalizat

14.729 de vizualizări
Foto: © Arrowsmith2 | Dreamstime.com
Elevii care vor termina liceul în 2027 ar urma să dea un Bacalaureat “complet diferit”, un “examen bazat pe competențe, la alegerea fiecăruia, personalizat”, le-a spus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, participanților la un eveniment găzduit, joi, de Colegiul Național Mihai Viteazul din București.

El a arătat că, “dacă vorbim de un nou început” cu elevii care vor intra în clasa a 9-a în septembrie 2023, aceștia ar urma să dea în 2027 un Bacalaureat pe care și-l dorește a fi complet diferit: “Aș vrea un Bac în care probele de competență să fie reale, adevărate și să poată să demonstreze competența fiecăruia dintre voi. Unii vă pricepeți la (…) comunicare în limba engleză, alții vă pricepeți la lege, competență juridică, de ce nu? Și alături de matematică, limba și literatura română (…), aceste discipline care sunt și trebuie să rămână, voi să susțineți un examen bazat pe competențe, la alegerea fiecăruia dintre voi, personalizată”.

Potrivit ministrului, examenul ar trebui să fie atât de credibil, încât să poată asigura accesul la o facultate, notele să fie recunoscute de către universități și angajatori.

Declarațiile lui Sorin Cîmpeanu, detaliat:
  • “Schimbări la Bacalaureat sunt necesare. Însă schimbări la Bacalaureat vor fi după parcurgerea unui întreg ciclu. Cu alte cuvinte, cei care aveți bacalaureat anul acesta și anul viitor, schimbări esențiale n-o să fie, va fi organizat așa cum îl cunoașteți.
  • Dacă vorbim de un nou început în septembrie 2023, cu clasa a 9-a, înseamnă că în 2024 termin clasa a IX-a (…), în 2027 clasa a XII-a și poți în 2027 să dai un Bac complet diferit. Dacă mă întrebați pe mine, da, aș vrea un Bac complet diferit. Aș vrea un Bac în care probele de competență să fie reale, adevărate și să poată să demonstreze competența fiecăruia dintre voi.
  • Unii vă pricepeți la (…) comunicare în limba engleză, alții vă pricepeți la lege, competență juridică, de ce nu? Și, alături de matematică, de limba și literatura română (…), aceste discipline care sunt și trebuie să rămână, voi să susțineți un examen bazat pe competențe, la alegerea fiecăruia dintre voi, personalizat.
  • Iar acest examen să fie atât de credibil încât să vă poată, spre exemplu, asigura accesul la o facultate – dacă ai competențe de IT, Universitatea Politehnica din București poate să spună: cei care au o anumită notă la această evaluare a competențelor în IT intră fără examen la facultatea de automatică. Să fie recunoscute de universități și de angajatori.”

Foto: © Arrowsmith2 | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


14 comments
  1. De ce TREBUIE să fie limba română și matematica probe obligatorii la BAC ? Pe ce criteriu ? Cine vrea literatură oricum va învâța să scrie corect. Cine vrea matematică, la fel !

  2. Dragi tineri și mai puțini tineri, cei 7 (șapte) ani, primari, sunt cheia tuturor problemelor noastre de până acum și de acum înainte. Din păcate… lipsește tot mai mult. Mult succes tuturor la examenele care vor urma.

  3. Poate ne scuteste asta si nu sta ministru pana in 2027 :)).

    Mosule, se fac angajari in Coreea de Nord. Se cauta un ministru al educatiei cat mai incompetent. Cica in pachetul de beneficii sunt aparitii zilnice la TV si numarul de prostii care trebuie debitate este dublu.

  4. Nota de la Bac nu ar trebui să conteze la admiterea la facultate. Personal, nu mi se pare normal ca un elev să intre la o facultate de informatică pe baza notei de la română sau la o facultate de filologie pe baza notei de la matematică. Ca să nu mai vorbim despre materiile inutile, precum Educația Tehnologică sau Educația Antreprenorială.

  5. Sper doar sa nu fiti profesor pe nicaieri. Unul care vorbeste cu “putoarea” nu are ce cauta la catedra, nu are de ce sa primeasca respectul niciunui elev, cu atat mai putin al parintilor.

    1. Condrea are perfectă dreptate , știe ce spune , vorbește din experiență. Cred că predă la un liceu tehnologic / școală gimnazială de cartier / școală din mediu rural , zonă de risc . Probabil e și cu nervii la pământ după atâtea experiențe educaționale de acest tip : elevi educați , părinți interesați și realiști , conducere obiectivă , respect din partea tuturor…

  6. Și competența de a fi zero absolut ???peste jumătate din elevi au aceasta competența….iar cadrele didactice ce pot sa facă??!nu tipa la elev;nu jigni putoarea!!!nu pocni pe cei obraznici. .așa de obraznici că înjură prof ii scuipă ii lovesc jignesc…rag că animalele pe holurile școlilor renovate cu pereții albi precum spitalele de psihiatrie…nu este cool sa atârni materiale didactice pe pereți . Modern este sa stai cu un calculator in față și să râzi de ce ce cunosc legile fizicii de exemplu sau cei care mai citesc o carte… Atenție;!;;statul te vrea prost!daca te opui poți să faci eventual și pușcărie! halal învățământ performant … bravoooo ministrule !!!!!

    1. Statul nu îți dă informația genetică:te lasă prost asa cum ești, ca in Evul Mediu or sa fie unii.

  7. De fapt elevii din generația asta nu se pricep la nimic …știu să butoneze un rahat de telefon mobil sau laptop și lor li se pare că sunt super deștepți.. daca îi întreb care este lex secunda in mecanica newtoniană se uită la tine ca vițelul la poartă nouă…iar daca insiști și le amintești de decrementul logaritmic …te înjură …ei nu știu să scrie să citească sa facă demonstrații și mai ales sa răspundă la întrebarea “de ce”…un corp lăsat liber de la o înălțime h față de pământ cade în jos ..nu în sus!!!…de ce ??? 90% dintre ei se holbează la tine și faci cruce mare ….doamne cine l a adus pe ăsta să ne chinuie cu rahaturi???

    1. Hey bosule, generația asta te va îngropa și va scrie despre tine că ai fost o relicvă a unui timp trecut. Tu si generația ta veți rămâne în istorie ca una din cele mai neadaptate generații de oameni și veți fi văzuți cu milă și poate compătimire. Toți de după voi se vor bucura că nu mai sunt relicve ca tine să le stea în drumul butonării când nu veți mai fi. Ești pe partea greșită a istoriei, prietene =^.^=

      1. Și uite și un exemplu de “bos” sau boz ,cel despre care povestea profesorul de mai sus ca se uita la el ca la…
        Adevărul este ca nici mila nu poți simți la vederea unui astfel de exemplar plin de sine și mândru ca e flexibil cu telefonul în mână.Sa nu crezi ca ești primul!Cu siguranță în familia ta sunt înaintași la fel de flexibili și adaptabili ca și tine.Si știi ceva?Sunt absolut sigura ca fiecare a crezut ca odată ce relicvele stiutoare de carte își dau obștescul sfârșit o sa vina și the time of their life.Big mistake!
        Peace, man!

    2. V-ati gândit un minut sa folosiți,, rahaturile” de telefoane și calculatoarele în predarea dumneavoastră?

    3. Eu fiind un elev de 16 ani, tin foarte mult sa te contrazic si sa iti dau cateva motive pentru care o fac. Nu e okay sa generalizezi, sa spui automat ca toti tinerii sunt prosti, nu, chiar nu suntem, dar daca eu nu ma bazez si nu vreau sa invat despre subiectele pe care le ai enumerat in acel comentariu, ci vreau sa invat si sa ma cultiv in alte domenii, inseamna ca sunt prost? Raspunsul e nu, poti sa butonezi telefonul si in scopuri bune, eu de exemplu am ajuns la olimpiada de engleza faza locala, cu ajutorul tehnologiei, m am documentat si am invatat de pe internet si mi a fost de foarte mare ajutor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Aproape 4 din 5 elevi de clasa a VIII-a, din mediul rural, nu au luat 5 la simularea evaluării la Matematică în județul Iași / La clasa a XII-a a scăzut numărul celor care ar lua notă de promovare pentru toate profilurile

39.58% dintre elevii de clasa a VIII-a din județul Iași au luat note mai mari sau egale cu 5, la ambele probe, la simularea Evaluării Naționale 2023, organizată de Inspectoratul…
Vezi articolul

BAC 2021. Patru elevi acceptați de Academia Militară West Point și de Academia Forțelor Aeriene Colorado Springs din SUA susțin astăzi primul examen de Bacalaureat din sesiunea specială

Astăzi începe prima sesiune de Bacalaureat 2021, cu etapa specială organizată pentru absolvenții colegiilor militare care participă la admiterea în academii militare din Statele Unite ale Americii. Patru elevi care…
Vezi articolul