Ciprian Teleman, favorit ca ministru la Cercetare-Digitalizare – SURSE. Este președintele PLUS Ilfov, cu studii de geologie, dar carieră recentă în coaching de business, inteligență emoțională și managementul stresului și venituri principale din activități financiar-contabile

4.183 de vizualizări
Ciprian Teleman alaturi de Vlad Voiculescu, inaintea alegerilor locale Foto: Facebook – Ciprian Teleman
Persoana avută în vedere de USR-PLUS pentru a conduce Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării în viitorul guvern, Ciprian Teleman, este o persoană polivalentă, din câte reiese din informațiile publice și din propriile prezentări. Legătura cu cercetarea ține de tinerețe, când a studiat geologia, iar acum se prezintă ca fost cercetător, deși nu are profil în cea mai la îndemână bază publică de date privind cercetătorii. A cochetat cu politica la începutul anilor 2000, a lucrat pentru diverse companii, iar apoi a început să țină sesiuni de coaching de business și cursuri de managementul stresului sau inteligență emoțională. În prezent, principalele venituri ale familiei sale sunt din contabilitate, fiscalitate și audit – după cum reiese din declarația sa de avere depusă la Consiliul Județean Ilfov, unde în septembrie a fost ales consilier după ce a candidat vizând poziția de președinte CJ.
 • UPDATE Contactat de Edupedu.ro, Ciprian Teleman a confirmat că numele său a fost luat în discuție, dar a spus că nu există încă o decizie finală în interiorul partidului. Aceasta ar urma să fie luată, cel mai probabil, în Consiliul Național al partidului, care urmează să aibă loc marți seară.

Potrivit surselor Edupedu.ro, favoritul USR PLUS pentru Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării este Ciprian Teleman, care nu este cercetător în prezent, dar este președintele PLUS Ilfov, susținut de Dacian Cioloș. Locul de “rezervă” pentru acest portofoliu i-ar fi rezervat lui Paul Gheorghiu, fost şef al Cancelariei lui Cioloş în 2016, fost consultant la PwC, conform acelorași surse. Amintim că Ministerul Educației și Cercetării, așa cum este el organizat în prezent, a fost spart în negocierile de formare a unui nou guvern compus din PNL, USR PLUS și UDMR, iar Cercetarea a revenit USR PLUS.

Ciprian Teleman se prezintă “consultant în aria culturii organizaționale”. Capacitatea sa de organizare se regăsește și în alocarea și forma de redare a informațiilor despre persoana sa, în diverse surse disponibile. Pe pagina de Facebook a lui Ciprian Teleman – politicianul, el figurează ca președinte PLUS Ilfov și Consilier în CJ Ilfov. Pe pagina de Facebook a lui Ciprian Teleman – întreprinzătorul care se ocupă de business și consultanță, apar alte detalii.

Pe pagina sa web de candidat la CJ Ilfov nu apare (cel puțin, în momentul documentării acestui articol) nicio informație despre cariera sa, ci doar detalii despre faptul că locuiește în Ilfov și despre motivele pentru care a vizat o poziție în această instituție. Pe LinkedIn se regăsesc niste date referitoare la experiență, pe pagina unei companii pentru care lucrează – alte informații.

Foto: ciprian.teleman.ro/consultanta/
Foto: Captură după pagina proprie ciprian.teleman.ro/consultanta/

Cine este, prin urmare, persoana favorită să fie ministru responsabil cu Digitalizarea și Cercetarea și care este legătura sa cu aceste domenii?

Ciprian Teleman – politicianul: “Eu am introdus noul în politică în 2002”

Ciprian Sergiu Teleman este consilier în cadrul Consiliului Județean Ilfov, după alegerile din septembrie 2020. În cadrul acelora, el a candidat, potrivit paginii de politician Ciprianteleman.ro, pentru funcția de președinte al Consiliului, din partea Alianței USR PLUS. Candidatura sa a fost una “pentru un Ilfov reînnoit, în care să-ți dorești să rămâi, mai mult decțt să pleci”. Pe pagina sa oficială de Facebook, se prezintă “Consilier în CJ Ilfov; Președinte PLUS Ilfov”.

Înaintea alegerilor locale, el acorda ziarului Adevărul un interviu în calitatea sa de candidat în Ilfov, în care amintea că a avut primul contact cu politica în 2002, prin partidul “Uniunea pentru Reconstrucția României”. Pe acesta îl descrie drept un “proto-USR” care “n-a avut mare succes, eram prea devreme”. El notează, însă, că astfel “eu am introdus noul în politică în 2002 cu URR-ul”.

Pe Buletin.de apare un profil în care el își prezenta oferta electorală: se descria drept “consultant în aria culturii organizaționale” și spunea că cel mai de preț lucru pentru el este “credința». Pe o altă pagină, cea a profilului său de la o companie unde face parte din echipa de traineri, afirma că “cel mai important lucru pentru el îl reprezintă familia”.

Cariera și legăturile cu domeniile acoperite de ministeriat

Potrivit profilului său de LinkedIn și prezentărilor făcute prin diverse surse, el a studiat Geologia și a lucrat opt ani în domeniu, apoi a început să lucreze în consultanță și să ofere traininguri pe diverse teme legate de business, s-a interesat pe alocuri de digitalizare, ajungând ca, în prezent, veniturile sale provină în principal din business-uri financiar-contabile și de audit.

Conform LinkedIn, a studiat geologia la Universitatea A.I. Cuza din Iași între 1089-1994 și apoi la Babeș-Bolyai, în Cluj, în 1994-1995. Tot la capitolul studii mai apare un “certificat” obținut pentru că a participat la un program despre Strategii Digitale pentru Business la Columbia Business School, în aprilie 2017.

Interesul pentru digital a căpătat greutate anul acesta, înaintea alegerilor locale. În vară, el, în calitate de președinte PLUS-Ilfov și de membru al Grupului de lucru Economie și Antreprenoriat din PLUS, publica pe Digi24.ro un articol despre transformarea digitală a României, în care expunea diverse considerații și constatări, sfârșind cu strategia partidului pe tema dată.

 • Tot în domeniul digital, el a co-fondat Max-BA, o aplicație de contabilitate și raportare, prin firma Cognis Consulting, care figurează cu o cifră de afaceri netă de aproape 90.000 de lei și pierderi de aproape 40.000 de lei în 2019, conform bilanțului de la Ministerul Finanțelor.

Cariera și-a început-o în cercetare. Potrivit profilului LinkedIn, a fost “cercetător senior” la Institutul de Geologie timp de opt ani, între 1996-2004, deci după ce a terminat studiile de profil. În 1996, timp de câteva luni, a fost cercetător la Universitatea din Liege, pe bază contractuală, iar între 1998-1999, tot pe bază contractuală, cercetător la Școala de Mine din Saint-Etienne. 

 • De notat că nu există un profil de cercetător pe numele său în baza de date Google Scholar, iar printre rezultatele căutării apare o singură referire la numele lui, într-o citare sumară la o cercetare colectivă a Școlii din Saint-Etienne, de acum 20 de ani.

Pe de altă parte, la compania de consultanță și training Qualians, unde e membru în echipa de traineri, profilul său aduce o cu totul altă lumină asupra activității academice, făcând trecerea de la geologie la cultură organizațională și dinamici sociale. Dar prezentarea menționează doar calitatea de cercetător, nu și domeniul de activitate, care nu are legătură directă cu zonele acoperite de Ciprian Teleman – consultantul:

 • “Cariera lui Ciprian Teleman a luat nastere in domeniul academic, in calitate de cercetator. Timp de aproape 8 ani, cariera sa a avansat de la asistent de cercetare la cercetator stiintific senior. A condus programe de cercetare bazate pe modelarea proceselor fizico-matematice folosind informatie si metode analitice. Acest domeniu i-a adus o experienta bogata in intelegerea legilor ce guverneaza dinamica sistemelor – fie ele fizice, sociale sau organizationale.”

În același profil Qualians, se notează că “a început în calitate de consultant pentru companii precum Astra Asigurări și Siveco, în cadrul proiectelor de IT sau educaționale”, fără alte detalii. Aceste activități nu sunt notate pe profilul LinkedIn. CV-ul descriptiv de la Qualians continuă cu mai multe detalii despre activitatea în consultanță, după 2006, când a început să țină prelegeri pe teme diverse, de la productivitate digitală la managementul stresului și de la inteligența emoțională la prezentările de business: 

 • “In 2006, Ciprian s-a alaturat TMI in calitate de consultant. Experienta si competentele sale au avut o potrivire perfecta cu zona “Performance Essentials” a TMI. Ciprian sustine cursurile Productivity in the Digital Era, Stress Management, Effective Negotiations, Emotional Intelligence, Business Presentations si Practical Leadership.“

Profilul LinkedIn spune că, din 2015, este co-fondator Max Business&Accounting (vezi mai sus), iar din ianuarie 2016 lucrează în calitate de consultant senior la Qualians.

Avere și venituri: Principala sursă de venit – activități financiar-contabile. Proprietar de Tico

Potrivit declarației de avere pe care a depus-o în noiembrie în calitate de membru al CJ Ilfov, activitatea de consultant senior nu pare să fi adus, cel puțin în ultimul an, venituri relevante. Principala sursă de trai ține de afacerile financiar-contabile în care este implicat alături de soție, după cum reiese din documentul citat.

Astfel, conform declarației de avere:

 • În calitate de director Cognis Consulting SRL din Ilfov (firma care operează Max-BA), a avut venituri anuale de 17.231 de lei.
 • Pe de altă parte, el raportează venituri obținute din dividende la trei firme – Accountess Profile, Accountess Simple Finance, Accountess Management Consulting – în valoare de circa 270.000 de lei.
 • Pentru soție raportează venituri obținute din dividende la două dintre respectivele firme, în valoare totală de circa 760.000 de lei. Tot pentru soție notează un venit anual de 18.500 de lei pentru activități de expert-contabil și 16.500 de lei pentru activitatea de director general Accountess Profile.

La capitolul situație financiară, notează în declarația de avere mai multe conturi în lei și euro și asigurări, notabile fiind trei asigurări de 43.500 de lei, 23.500 lei, respectiv 17.700 de lei. Are un credit înregistrat la Unicredit Bank în valoare de 394.295 lei, contractat în 2008.

Ciprian Teleman și soția Mihaela Teleman dețin parțial două terenuri în Ilfov, precum și o clădire cu o suprafață utilă de 534 metri pătrați, în Tamasi, Ilfov. El declară două autoturisme – un Daewoo Tico din 1999 și un Opel Corsa din 2004.


4 comments
 1. Rugăminți zadarnice !
  Data viitoare, puneți ștampila pe buletinul de vot mai atent.
  Un dezastru gen Valeca de la pesedeii pare acum parfum !
  Trebuie sa intram cu adevărat în Democrație și partidele să-și nominalizeze cabinete “fantomă ” înainte de alegeri.
  Altfel…Câmpeanu…Teleman…

 2. O pereche reușită pentru distrugerea Educației și Cercetării: un neisprăvit de la USR-Plus, pe filiera lui Ciolos (managementul stressului, doesn’t ring a bell? Valerie Ciolos, programul de Reducere Stresului prin Mindfulness etc) și un impostor de la PNL care a girat plagiate și a acoperit scursuri precum Baranga și Ponta…O echipă care stârnește GREAȚA!

 3. Cum sa ajungi cercetator “senior” in 8 ani fara sa publici un amarat de articol, fie el si in “metalurgica”, fara sa-ti apara un mic articol de la o conferinta locala?
  Aici este mai mult decat impostura, este vorba de un sistem bolnav si din pacate acest individ o emanatie a lui. El nu poate conduce acest minister!
  Va rog USR, scoateti ceva mai bun!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ligia Deca a stopat rapid, în 2005, protestele studențești ce susțineau greva fără precedent a profesorilor, care se desfășura atunci / Ea ceda, ca reprezentant ANOSR la negocieri, la primele promisiuni ale unui ministru instalat de o zi, inclusiv un buget de „5% din PIB” pentru Educație – promisiune încălcată după nici o lună

Actualul ministru al Educației, Ligia Deca, s-a remarcat în 2005, când a a avut loc precedenta grevă generală a profesorilor. Deca era atunci reprezentantul Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din…
Vezi articolul

Viitorul digital al învățământului superior: universitățile au acționat bine în pandemie, dar pentru programe online sustenabile au nevoie de mult mai multe resurse tehnice, educaționale și financiare – raport al Comisiei Europene

Instituțiile de învățământ superior au dovedit, pe parcursul pandemiei Covid-19, o capacitate foarte mare de adaptare la modelele digitale de predare, însă au nevoie de foarte multe resurse suplimentare și…
Vezi articolul