Clasele cu predare simultană din mediul rural ar trebui să fie desființate și înlocuite de clase separate pentru fiecare nivel, indiferent de numărul de elevi, prevede un proiect de lege depus de Uniunea Salvați România (USR), potrivit unui comunicat. „Această formă de organizare duce la rezultate slabe, abandon şcolar şi, pe termen lung, condamnă sute de mii de copii la inegalitate”, afirmă inițiatoarea Corina Atanasiu.
„În România anului 2025, aproape 20% dintre elevii de la sat învaţă în condiţii care nu pot fi numite educaţie de calitate: în clase cu predare simultană, unde un singur cadru didactic predă mai multor ani de studiu în acelaşi timp. USR consideră că această practică trebuie să înceteze şi propune, printr-un proiect legislativ iniţiat de deputata Corina Atanasiu, o soluţie adaptată realităţilor din teren: organizarea de clase separate pentru fiecare nivel, indiferent de numărul de elevi”, este mesajul transmis de USR.
„Eliminarea claselor cu predare simultană este o urgenţă pentru educaţia din România rurală. Potrivit studiului World Vision, peste 60% dintre elevii care învaţă în astfel de clase nu ating nivelul minim de literaţie funcţională. Un singur învăţător predă mai multor ani de studiu în acelaşi timp, iar copiii ajung să primească doar o fracţiune din atenţia şi timpul necesare învăţării reale. Această formă de organizare duce la rezultate slabe, abandon şcolar şi, pe termen lung, condamnă sute de mii de copii la inegalitate”, declară Corina Atanasiu, membră a Comisiei pentru învăţământ din Camera Deputaţilor.
Proiectul USR modifică Legea învăţământului preuniversitar (nr. 198/2023) astfel încât autorităţile locale să fie obligate să organizeze clase distincte şi în zonele izolate geografic sau lingvistic ori în care numărul de elevi este sub minimul prevăzut de lege. Cu alte cuvinte, legea va ţine cont de realitatea comunităţilor mici şi va garanta acelaşi drept la educaţie de calitate pentru toţi copiii.
„Deşi numărul elevilor din sistemul simultan a scăzut faţă de 2021, problema rămâne semnificativă: aproximativ 97.000 de copii (20% din elevii de la sat) au învăţat astfel în anul şcolar recent încheiat. Potrivit World Vision, rata abandonului şcolar în aceste cazuri ajunge la 7,5%, semnificativ peste media naţională. În plus, 59% dintre profesori nu au materiale didactice adecvate, iar 56% întâmpină zilnic dificultăţi cu transportul până la şcoală. O treime dintre ei descriu aceste ore drept servicii educaţionale minimale”, mai este menționat în text.
Mediul în care trăiesc și învață nu ar trebui să fie un factor diferențiator, a subliniat inițatoarea proiectului: „Cifrele din studiul World Vision arată că trebuie acţionat imediat. Iar desfiinţarea învăţământului simultan va obliga autorităţile locale la investiţii în transport, infrastructură şi resursă umană, dar mai ales în viitorul acestor copii. Într-o ţară europeană, nu e acceptabil ca şcoala să funcţioneze cu jumătate de măsură doar pentru că elevii locuiesc la sat”, a adaugat Corina Atanasiu, potrivit sursei menționate.
Informații de context
Aproximativ 97.000 de copii învață în sistem simultan în România în acest an școlar, în clase combinate, afirma secretarului de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, în octombrie 2024. Deși numărul a scăzut cu aproximativ 13% față de 2021, abandonul școlar în cazul acestor elevi este unul ridicat, de 7,5%, arată un studiu World Vision.
Reprezentanții Ministerului Educației afirmă că au fost luate măsuri, iar numărul elevilor care învață în sistem simultan a început să scadă, de la 111.000 în 2021, la 97.000 în 2024, ceea se înseamnă o diferență de 14.000 de elevi.
Secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion: „Circa 97.000 (n.red. de elevii învață în sistem simultan). O scădere de 13% rezultată în urma unor măsuri foarte simple și am să le enumăr. În primul rând, am scăzut numărul minim de elevi la clasă; acesta era de 10, acum putem coborî la 8, cu aprobarea inspectoratelor școlare. Și în al doilea rând, prevederea conform căreia clasa a VIII-a poate funcționa de sine stătătoare cu indiferent câți copii. Estimăm ca în următorii ani numărul de elevi de la simultan să scadă continuu și constant”, a afirma acesta pentru Euronews România.
Amintim că, în anumite condiții, din anul școlar 2024-2025, elevii claselor primare (pregătitoare – clasa a IV-a) vor putea fi organizați într-o singură formațiune de studiu, potrivit metodologiei privind organizarea claselor în regim simultan, document publicat în Monitorul Oficial.
Despre învățământul simultan
În România, în anul școlar 2021-2022, 111.755 de elevi de clasele primare și gimnaziale învățau în sistemul de învățământ simultan, potrivit datelor Ministerului Educației, transmise la solicitarea Edupedu.ro.
Tot în acea perioadă, ministrul de atunci al Educației, Sorin Cîmpeanu, a catalogat învăţământul în sistem simultan drept ”o nenorocire” şi a susținut că acesta trebuie să dispară.
”Învăţământul simultan este o nenorocire, dar este o problemă cronică a învăţământului românesc. Nu ştiu de situaţii în care, în vremuri de criză, să se facă reforme care să vină într-un cadru propice. Şi, totuşi, trebuie să se facă lucrul acesta. Învăţământul simultan trebuie să dispară, o spun cu toată răspunderea”, a spus Sorin Cîmpeanu.
Tot Cîmpeanu, în 2021, spunea că pregătește finanțarea per formațiune de studiu, combinată în școlile cu puțini copii, cu cea actuală.
„Voi susține – și sper să am succes în rândul colegilor din comitetul interministerial – o schimbare profundă a sistemului de finanțare a învățământului preuniversitar. Avem exclusiv finanțarea per elev, avem costul standard per elev cu cele două componente. Dacă ne gândim că în școlile din mediul rural, susținând echitatea, avem clase în care sunt 4, 5 și 6 elevi, acele clase vor beneficia de o finanțare, să spunem, de 4-5 ori mai mică decât o clasă cu 26 de elevi. Ceea ce, dacă suntem serioși, nu ne poate genera rezultatele pe care le așteptăm. Pentru că profesorii sunt aceiași, trebuie să predea același lucru, au aceleași salarii, or finanțarea e de 4-5 ori mai mică. Pe lângă finanțarea per elev, să introducem în aceste situații speciale finanțarea per formațiune de studiu. Sigur, aceasta va însemna un efort bugetar major,” potrivit lui Cîmpeanu.
Câteva dintre dezavantajele învățământului simultan au fost identificate într-o cercetare din 2016, publicată în Revista de psihologie, de profesoara Roxana Acatrinei, cadru didactic la Școala Gimnazială Cornu Luncii, Suceava.
- profesorii nu sunt special pregătiţi şi pentru un atare tip de învăţământ, iar posibilităţile de perfecţionare sunt reduse în continuare; de obicei, sunt profesori tineri, navetişti, fără prea multă experienţă;
- nu există lucrări metodice de specialitate; profesorii care lucrează în învăţământul simultan folosesc aceleaşi cărţi de specialitate ca şi cei din învăţământul simplu;
- nu există recomandări curriculare speciale pentru aceste clase; prin activitatea lui, profesorul va urmări îndeplinirea aceloraşi obiective-cadru/ competenţe generale şi obiective de referinţă/ competenţe precum cei din învăţământul simplu;
- există două moduri în care profesorul poate lucra în clasă: o predare sincronică – prezintă teme asemănătoare în mod unitar, adaptând cerinţele de lucru particularităţilor metodice ale disciplinei şi de vârstă ale copilului, sau împarte timpul şi se adresează fiecărui colectiv separat, activitatea directă alternând cu cea indirectă;
- timpul este un factor crucial în activitatea la clase simultane; lecţia necesită o proiectare atentă, realistă pentru a se evita apariţia „timpilor morţi” în timpul activităţii; activitatea independentă va fi foarte bine alcătuită, cu un timp de rezolvare egal cu activitatea directă pe care profesorul o va desfăşura cu cealaltă clasă.
Foto: © Kusmina Svetlana | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
8 comments
Am învățat la simultan în clasele primare si a fost foarte bine.
Acum, ca învățătoare, vă spun că și în clasele cu copii de aceeași vârstă provocările sunt similare sau poate chiar mai mari în anumite situații, având în vedere integrarea copiilor cu CES și necesitatea lucrului diferențiat și cu ceilalți copii, care au ritmuri diferite de învățare.
La un nŕ. de 26 de elevi, din care unul cu CES, n-a fost deloc ușor să coordonez procesul si sa gestionez provocările.
N-ar fi deloc echitabil să muncesc pe un salariu egal cu un coleg care are 4 copii la clasa și nici copiii nu sunt afectați că nu li se ofeŕă atenția de care se spune. Noi eram 20 și ceva de copii din ambele clase cu o dna învățătoare, care făcea făță și noua ne plăcea.
Varianta de dublu simultan cred că este o problemă și pentru cadre și pentru copii, nu doar o provocare
Invatarea in grupuri cu varsta mixta e mai eficienta. Copiii sunt mai motivati, invata sa se ajute reciproc, invata si comunicare, si leadership. https://www.newcodeacademy.org/news/how-multi-age-classrooms-empower-students#:~:text=Research%20shows%20that%20when%20students,by%20mentoring%20and%20explaining%20concepts.
Trebuie insa cadre didactice care sa stie sa predea in acest fel, si sa foloseasca dinamica intre copii in mod constructiv. Aceasta initiativa pare regresiva…
Școlile unde se mai face simultan au sub 10 copii per nivel. Uneori chiar 2-3. Cum faceți combinația de 2 luate câte 1? Sau chiar 3 luate câte 1, când sunt 5 clase în total în învățământul primar? Și nu, copiii nu pot fi ”duși la centru”, că sunt mici, iar centrul e la 15 km distanță, se înghesuie cu cei mari în același microbuz insalubru, se trezesc cu noaptea-n cap și ajung înapoi la 3 după masă.
La clasa pregătitoare.
Deci? Infrastructură întâi, pretenții după aceea.
Nu este ușor cu siguranță sa coordonezi o clasa de simultan, dar nici sa fii plătit pt 3-5 copii, ca si cadru didactic, iar ceilalți să se chinuie cu 26, ca mine, din care unul cu CES.
Imi permit să mă exprim pentru ca sunt învățătoare, dar si elev care a învățat la clase simultane într-un sat din județul Prahova, la începutul anilor ’90, cand eram 20 și ceva de copii la un loc în cele 2 clase cumulate și dna învățătoare ,,făcea față”, ca sa zic așa, iar nouă ne plăcea. Eram protejați și ajutați de copii mai mari și am învățat să protejăm la rândul nostru.
Ca învățătoare, lucrez diferențiat și in clasa cu copii de aceeași vârstă, plus curriculum adaptat pt copilul cu CES și și cu nr mare de copii la clasa… deci nu foarte diferit de condițiile unui învățământ simultan; poate că mult mai greu, în anumite situații.
Structurile scolilor cu numar mic de elevi ar trebui desființate și asigurat transportul elevilor la cea mai apropiata școală. Nu este mai ieftin sa transporți 20-30 de elevi și sa facă școală de calitate, nu învățământ simultan, decât sa întreții o școală ( platind personal, curent gaz/lemne de foc, apa, materiale de curățenie, etc)?
te iei dupa fenta, ima. nu se va face nimic, stai linistita, daxa ai avea copil intr o astfel de clasa, altfel ai glasui.da, educatia de calitate costa. ma putin decat o pensie speciala ..nu v-ar fi risine obrazului!
O inițiativă cu gândul la copii. Felicitări!
A,BUN…DECI DACA SUNT 7 ELEVI LA CLASA A DOUA SI 10 LA A PATRA….E CLASA SIMULTANA…CU 17…O DESFIINTAM, FACEM DOUA CLASE SI AVEM DOI INVATATORI…E BINE, AVEM INCA UN OM DE PLATIT…PAI PARCA NU ERAU BANI…SAU SUNT?!