Comisia Europeană sprijină cercetătorii cu 822 de milioane de euro în 2021

72 de vizualizări
Foto: Comisia Europeană
Comisia Europeană a anunţat noi cereri de propuneri pentru a sprijini formarea, dezvoltarea competenţelor şi evoluţia carierei cercetătorilor în cadrul Acţiunilor Marie Sklodowska-Curie (MSCA), programul emblematic de finanţare al UE din cadrul programului Orizont Europa, dedicat învăţământului doctoral şi formării post-doctorale, informează un comunicat de presă, transmite Agerpres.

Cu un buget total de 6,6 miliarde euro pentru perioada 2021 – 2027, Acţiunile Marie Sklodowska-Curie sprijină cercetători din întreaga lume, în toate etapele carierei lor şi în toate disciplinele. Ele se adresează şi instituţiilor, prin sprijinirea unor programe de doctorat şi postdoctorale excelente, precum şi a unor proiecte colaborative excelente de cercetare şi inovare, prin sporirea atractivităţii şi a vizibilităţii instituţiilor la nivel mondial şi prin încurajarea cooperării dincolo de mediul academic, inclusiv cu marile companii şi cu IMM-urile.

„Criza a demonstrat valoarea comunicării dovezilor ştiinţifice către factorii de decizie şi către public, dar şi importanţa colaborării interdisciplinare. În acest context, Acţiunile Marie Sklodowska-Curie reprezintă un instrument crucial. De la lansarea sa, cu 25 de ani în urmă, şi până în prezent, programul a încurajat un număr tot mai mare de femei şi bărbaţi să urmeze cariere în domeniul cercetării, promovând atractivitatea Europei pentru talentele de vârf din întreaga lume”, a declarat comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, Mariya Gabriel.

În 2021, MSCA va pune la dispoziţie aproximativ 822 de milioane de euro pentru a finanţa cinci acţiuni principale prevăzute în programul de lucru. Astfel, reţelele doctorale MSCA – pun în aplicare programe de doctorat pentru formarea doctoranzilor atât în mediul academic, cât şi în alte sectoare, inclusiv în sectorul industrial şi în întreprinderi. Cererea de propuneri pentru 2021, cu un buget de 402,95 milioane euro, se deschide astăzi şi se va încheia la 16 noiembrie 2021.

Bursele de studii postdoctorale MSCA – consolidează potenţialul creator şi inovator al cercetătorilor care deţin un doctorat şi care doresc să dobândească noi competenţe prin formare avansată şi prin mobilitate internaţională, interdisciplinară şi intersectorială. Finanţarea va fi disponibilă pentru cercetătorii care sunt pregătiţi să realizeze proiecte revoluţionare de cercetare şi inovare în Europa şi în întreaga lume, inclusiv în sectorul neacademic. Cererea de propuneri pentru 2021, cu un buget de 242 de milioane euro, se va deschide marţi, 22 iunie, şi se va încheia la 12 octombrie 2021.

Schimburile de personal MSCA – dezvoltă o colaborare sustenabilă, la nivel internaţional, intersectorial şi interdisciplinar, în domeniul cercetării şi inovării, prin intermediul schimburilor de personal. Programul contribuie la transformarea ideilor în produse, servicii sau procese inovatoare. Cererea de propuneri pentru 2021, cu un buget de 72,5 milioane euro, se va deschide anul acesta la 7 octombrie şi se va încheia la 9 martie 2022.

MSCA COFUND – cofinanţează programe noi sau existente de doctorat şi de burse de studii postdoctorale în statele membre ale UE sau în ţările asociate la programul Orizont Europa, cu scopul de a promova bunele practici ale MSCA. Aceasta include atât formarea internaţională, intersectorială şi interdisciplinară în domeniul cercetării, cât şi mobilitatea internaţională şi transsectorială a cercetătorilor în orice etapă a carierei lor. Cererea de propuneri pentru 2021, cu un buget de 89 de milioane euro, se va deschide anul acesta la 12 octombrie şi se va încheia la 10 februarie 2022.

MSCA şi cetăţenii – aduce cercetarea mai aproape de elevi şi studenţi, de familii şi de publicul larg, în principal prin intermediul evenimentului Noaptea Cercetătorilor Europeni. Această acţiune sporeşte gradul de sensibilizare cu privire la impactul muncii de cercetare asupra vieţii cetăţenilor, asupra societăţii şi asupra economiei şi promovează recunoaşterea publică a ştiinţei şi cercetării. Ea urmăreşte, de asemenea, să stârnească interesul tinerilor pentru cercetare şi pentru carierele ştiinţifice. Cererea pentru 2022, cu un buget de 15,5 milioane euro,  va fi deschisă în perioada 22 iunie – 7 octombrie 2021.

În cadrul programului Orizont Europa 2021-2027, MSCA va pune un accent mai puternic pe colaborarea intersectorială, în special între mediul academic şi întreprinderi, precum şi pe supravegherea şi orientarea profesională eficace, prin intermediul Orientărilor MSCA privind supravegherea. De asemenea, acţiunile vor promova comportamentele, managementul şi activităţile de cercetare sustenabile, în conformitate cu Pactul verde european, prin intermediul Cartei verzi a MSCA.

Lansat în 1990 şi redenumit Acţiunile Marie Curie în 1996, programul contribuie la excelenţa cercetării şi la stimularea creării de locuri de muncă, a creşterii şi a investiţiilor, prin faptul că dotează cercetătorii cu noi cunoştinţe şi competenţe şi le oferă experienţă internaţională şi intersectorială, în vederea ocupării în viitor a unor posturi importante în domeniul cercetării. În perioada 2014 – 2020, programul a sprijinit peste 65.000 de cercetători din Europa şi din afara acesteia, inclusiv 25.000 de doctoranzi.

Foto: Comisia Europeană


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Atentat terorist în fața unei școli din Paris

Atentat terorist în fața unei școli din Paris. Profesor de istorie, ucis și decapitat de un tânăr de 18 ani, după ce a arătat caricaturile cu Profetul Mahomed, la o oră despre libertatea de exprimare. Poliția l-a împușcat mortal pe atacator

Atacul s-a produs vineri la ora 17, în Conflans Sainte-Honorine, o suburbie din nord-vestul Parisului, scrie biziday.ro. Profesorul de istorie a fost găsit la 200 de metri depărtare de școala în care…
Vezi articolul

Parenting cu fermitate și căldură. Părinții au acces la informație gratuită, pentru a învăța cum să pună limite și să stabilească reguli care chiar se respectă, fără a apela la recompense sau amenințări (P)

În ultimul an, tot mai mulți părinți au ajuns să se simtă epuizați și să caute soluții pentru provocările cu care se confruntă. Din cauza stresului și oboselii, unii părinți…
Vezi articolul

Valeriu Gheorghiță: Din această vară am putea vaccina și persoanele din grupa de vârstă 12-15 ani / Pfizer a depus toată documentația necesară la Agenția Europeană a Medicamentului în vederea obținerii autorizării

Copiii cu vârste de 12-15 ar putea începe vaccinarea din această vară, în România, având în vedere că Pfizer a depus toată documentația necesară la Agenția Europeană a Medicamentului în…
Vezi articolul