Comportamentele generatoare de bullying, interzise în școli – propunere adoptată de Senat

529 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Senatul a adoptat, marţi, în calitate de Cameră decizională, propunerea legislativă pentru modificarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 prin care sunt interzise, în unităţile de învăţământ, „comportamente generatoare de bullying”, potrivit Agerpres.

Propunerea (cu amendamentele propuse de Comisia de învățământ, disponibile aici) introduce măsuri privind gradul de siguranță în mediul școlar. Ea definește bullying-ul drept un comportament abuziv, repetat și cu intenție al unei persoane sau al unui grup de persoane, care duce la prejudicierea fizică sau psihică a victimei sau victimelor, prin diverse acțiuni precum agresiunea verbală, amenințarea, agresiunea fizică, lovirea, persecuția, intimidarea.

Legea educaţiei naţionale a mai fost completată de Senat în sensul că antepreşcolarii, preşcolarii şi elevii din unităţile şcolare de stat şi particulare acreditate beneficiază, pe lângă asistenţa gratuită medicală, psihologică şi logopedică în cabinete specializate ori în unităţi medicale de stat, şi de consiliere psihologică.

Măsura a fost inițiată de un grup de deputaţi din aproape întreg spectrul politic (PSD, PNL, PMP, UDMR, ALDE şi minorităţi). Proiectul fusese adoptat tacit de Camera Deputaţilor, iar în Comisia de învăţământ a Senatului a fost amendat, astfel că unul dintre alineatele nou introduse în lege stabileşte că „în unităţile şi instituţiile de învăţământ sunt interzise comportamente generatoare de bullying, oricare ar fi forma acestuia”, potrivit Agerpres.

Senatorii au votat telefonic, fiind exprimate 128 de voturi „pentru” şi două abţineri.

Foto: Pixabay.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Standardele reduse pentru obținerea titlurilor didactice în Drept și restricțiile mai slabe pentru prevenirea conflictului de interese în cazul atestatului de abilitare – confirmate prin decizie definitivă a Înaltei Curți / Hotărârea vine în momentul în care Ministerul Educației pregătește noi norme în aceste domenii

O decizie de acum doi ani a instanței, ce elimina o parte dintre standardele minimale pentru conferirea titlurilor didactice în domeniul Dreptului și înlătura o măsură de prevenire a conflictului…
Vezi articolul

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025. Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii, potrivit unei adrese a Ministerului Educației / Rezultatele finale se publică până pe 4 octombrie

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2024, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei…
Vezi articolul
angajatori caută să recruteze studenți

România vrea să participe la Programul OCDE de evaluare a competențelor-cheie ale adulților, PIAAC. Colectarea datelor pentru testarea „PISA pentru adulți” va avea loc în 2024-2029, iar costurile estimate se ridică la 3,1 milioane de euro

România intenționează să adere la Programul pentru evaluarea internațională a competențelor adulților (PIAAC), program prin care Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) evaluează competențe-cheie ale adulților cu vârste între…
Vezi articolul