“Concesie” în școlile din Franța, care au rămas deschise în pofida pandemiei: copiii pot lipsi de la ore în ultimele două zile înaintea vacanței de sărbători

2.891 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Premierul francez, Jean Castex, a declarat că elevii din această țară – care a optat să țină școlile deschise în pofida situației pandemice – pot să lipsească de la ore joi și vineri, adică în ultimele două zile înaintea vacanței de sărbători, potrivit RFI. Noua abordare vine în urma recomandărilor Consiliului Științific al țării, ca oamenii să încerce să se autoizoleze în săptămâna dinainte de Crăciun, mai ales dacă urmează să intre în contact cu persoane mai în vârstă din familie.

Șeful guvernului a declarat, la Europe 1, că este o “sugestie rezonabilă” ca familiile să îi lase pe copii să stea acasă în ultimele două zile de școală, arătând că aceasta nu este în niciun caz o obligație.

Potrivit sursei citate, anunțul a fost primit cu numeroase critici de către părinți, profesori și sindicate, care au spus că este o măsură insuficientă, anunțată prea târziu pentru a permite oamenilor să se organizeze și care transmite semnale contradictorii.

  • Este citat, în acest sens,, reprezentantul unui sindicat ce acoperă școlile primare, potrivit căruia “din septembrie, guvernul ne spune că nu elevii sunt cei care transmit virusul. Acum, ne spune că și copiii riscă să fie contaminați”. Un alt sindicalist este citat spunând că măsura este “ridicolă”, fiind necesară una clară – școlile fie să se închidă, fie să rămână deschise.

La începutul săptămânii, ministerul Educației, Jean-Michel Blanquer, declarase că nimic nu e bătut în cuie, dar că școlile vor fi închise doar în situații extreme și că acestea vor fi ultimele elemente ale societății care se vor închide, la nevoie.

Franța a atins, în toamnă, recorduri de zeci de mii de cazuri de infectare cu noul coronavirus pe zi. Potrivit RFI, această țară anunță, în prezent, aproximativ 12.000 de cazuri zilnice în medie zilnică, mult peste ținta de 5.000 de cazuri pe care autoritățile și-o propuseseră pentru perioada sărbătorilor.

Franța a optat să țină școlile deschise – cu excepția liceelor din zone confruntate cu situații epidemiologice grave, instituții care pot opta să treacă la predarea online – argumentând prin transmisia redusă din școli, comparativ cu alte părți ale societății, prin lipsa dovezilor legate de un rol al școlii în răspândirea virusului și cu rolul esențial al școlii în dezvoltarea copiilor și acela de sprijin pentru părinții care muncesc.

Photo 200723639 © Ekaterina PokrovskyDreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Fiul licean al directoarei Unității pentru Cercetare în Educație, din Ministerul Educației, Ana Maria Dalu, împreună cu tatăl său, au cerut la tribunal înființarea Partidului Coaliția Pro Legalizarea Marijuanei, prescurtat CPLM

La Tribunalul București, a fost depusă marți, 7 martie, o acțiune în care trei persoane solicită aprobarea înființării Partidului Coaliția Pro Legalizarea Marijuanei (CPLM). Doi dintre petenți sunt tată și…
Vezi articolul