“Concesie” în școlile din Franța, care au rămas deschise în pofida pandemiei: copiii pot lipsi de la ore în ultimele două zile înaintea vacanței de sărbători

2.885 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Premierul francez, Jean Castex, a declarat că elevii din această țară – care a optat să țină școlile deschise în pofida situației pandemice – pot să lipsească de la ore joi și vineri, adică în ultimele două zile înaintea vacanței de sărbători, potrivit RFI. Noua abordare vine în urma recomandărilor Consiliului Științific al țării, ca oamenii să încerce să se autoizoleze în săptămâna dinainte de Crăciun, mai ales dacă urmează să intre în contact cu persoane mai în vârstă din familie.

Șeful guvernului a declarat, la Europe 1, că este o “sugestie rezonabilă” ca familiile să îi lase pe copii să stea acasă în ultimele două zile de școală, arătând că aceasta nu este în niciun caz o obligație.

Potrivit sursei citate, anunțul a fost primit cu numeroase critici de către părinți, profesori și sindicate, care au spus că este o măsură insuficientă, anunțată prea târziu pentru a permite oamenilor să se organizeze și care transmite semnale contradictorii.

  • Este citat, în acest sens,, reprezentantul unui sindicat ce acoperă școlile primare, potrivit căruia “din septembrie, guvernul ne spune că nu elevii sunt cei care transmit virusul. Acum, ne spune că și copiii riscă să fie contaminați”. Un alt sindicalist este citat spunând că măsura este “ridicolă”, fiind necesară una clară – școlile fie să se închidă, fie să rămână deschise.

La începutul săptămânii, ministerul Educației, Jean-Michel Blanquer, declarase că nimic nu e bătut în cuie, dar că școlile vor fi închise doar în situații extreme și că acestea vor fi ultimele elemente ale societății care se vor închide, la nevoie.

Franța a atins, în toamnă, recorduri de zeci de mii de cazuri de infectare cu noul coronavirus pe zi. Potrivit RFI, această țară anunță, în prezent, aproximativ 12.000 de cazuri zilnice în medie zilnică, mult peste ținta de 5.000 de cazuri pe care autoritățile și-o propuseseră pentru perioada sărbătorilor.

Franța a optat să țină școlile deschise – cu excepția liceelor din zone confruntate cu situații epidemiologice grave, instituții care pot opta să treacă la predarea online – argumentând prin transmisia redusă din școli, comparativ cu alte părți ale societății, prin lipsa dovezilor legate de un rol al școlii în răspândirea virusului și cu rolul esențial al școlii în dezvoltarea copiilor și acela de sprijin pentru părinții care muncesc.

Photo 200723639 © Ekaterina PokrovskyDreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


1 comentariu
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Peste 20 de asociații civice denunță blocada impusă de primarul Sectorului 5 voluntarilor din școala 136 din Ferentari, în locul cărora Florea propune un program de 4 milioane de euro

Peste 20 de asociații civice, printre care și comunitatea #Rezistența, îi cer Primarului Sectorului 5, Daniel Florea, “ridicarea imediată a interdicției impuse voluntarilor și copiilor de a mai folosi” spațiul…
Vezi articolul

1,2 miliarde de lei – Impactul bugetar estimat pentru plata diferențelor de drepturi salariale către profesori, pentru perioada 2017-2021, spune ministrul Educației / Prima tranșă va fi plătită în acest an

Guvernul a aprobat astăzi ordonanța de urgență pentru măsurile reparatorii privind salarizarea profesorilor pentru perioada 2017-2021, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu într-o declarație pentru Edupedu.ro. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a…
Vezi articolul