Concursurile pentru posturile de inspectori școlari și de directori să fie organizate în acest an, iar elevii să fie observatori în comisiile de concurs, solicită Consiliul Național al Elevilor

17.619 vizualizări
Foto: CNE
Concursurile pentru posturile de inspectori școlari și de directori trebuie să fie organizate în acest an, potrivit unei solicitări publice a Consiliului Național al Elevilor primită de Edupedu.ro. Reprezentanții elevilor „atrag atenția asupra necesității desfășurării acestor concursuri în anul școlar curent, pentru a evita numirile de la centru, care nu țin cont de adevăratele competențe manageriale ale candidaților”.

Context: În acest moment concursurile pentru posturi de conducere/management din Educație sunt suspendate, iar ministrul Educației (atât fostul cât și actualul) au motivat că Legea 55/2020 nu permite în acest moment organizarea unor asemenea concursuri. Cu toate acestea Legea 55 a fost modificată în repetate rânduri prin Ordonanță de Urgență pentru o serie de alte situații.

„Consiliul Național al Elevilor solicită organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor de inspectori școlari și de directori, care să evalueze în mod obiectiv cu adevărat abilitățile specifice necesare pentru ocuparea unui astfel de post, astfel încât detașările „în interesul învățământului” să nu mai reprezinte o practică des întâlnită. Aceste concursuri reprezintă, în esență, singura modalitate prin care funcțiile publice de conducere din sistemul educațional local pot fi ocupate în mod corect, de către persoane capabile să managerieze în mod eficient, deschis și participativ o unitate de învățământ, sau, după caz, un inspectorat școlar”, potrivit Consiliului Elevilor.

„În plus, considerăm că este imperioasă includerea reprezetanților elevilor în calitate de observatori în comisiile de concurs pentru ocuparea funcțiilor de director și inspector școlar general, pentru a asigura transparența acestui proces. În lipsa unor observatori independenți, integritatea întregului proces poate fi pusă cu ușurință sub semnul întrebării”, mai scriu elevii în comunicatul citat.

În ultima perioadă, am văzut cu toții din ce în ce mai multe numiri și detașări în funcțiile de directori și inspectori școlari, cele mai multe dintre ele făcute în mod netransparent și ignorând cu desăvârșire nevoile reale ale comunităților școlare afectate. Solicităm Ministerului Educației demararea procedurilor necesare organizării examenului pentru ocuparea acestor funcții și includerea reprezentanților elevilor în comisiile de concurs, în calitate de observatori independenți. Doar așa vom putea vorbi despre un proces transparent, ce va avea drept produs finit o nouă generație de manageri școlari ales în mod deschis, pe baza competențelor pe care le au.” – a declarat Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Foto: CNE


5 comentarii
 1. După cate știu, au fost comentarii(unul îmi aparține), dar nu au fost postate.
  Sau s-a făcut duplicat la articol, sa se elimine automat comentariile de pe 15-16 ianuarie.

 2. Domnule Rares Voicu, reprezentantii dvs la nivelul fiecarui judet nu sunt observatori in consiliile de administratie ale ISJ-urilor? Daca aveati ceva impotriva numirilor ”făcute în mod netransparent și ignorând cu desăvârșire nevoile reale ale comunităților școlare afectate”, de ce nu ati spus atunci?

 3. Alti observatori independenți în afara de copii, nu se pot găsi???
  Nu le mai ajungi cu prajina la nas elevilor.
  Vorba aceea, poate ruseasca, nu asta contează, dar are mult adevăr în ea :
  “Dă-i nas lui Ivan, și se suie pe divan”.

 4. Nu contest faptul că mulți ajung directori pe pile și politică, ba chiar mă scârbește acest aspect, dar copilul ăsta cred că a fumat ceva iarbă… Ce cerință…Cum poate să ajungă în comisii unii care nu au terminat nici școala?
  Așa că ce ne mai miră că avem directori ,,incompetenți”, cum consideră băiețelul respectiv?
  Copilule, eu zic să mai citești o carte, mai mănâncă ceva ca să mai crești, termină o facultate și un master, dă niște examene și apoi treci la asistat directorii la examen!
  Cândva te apreciam, dar acum ai dat-o în bară cu gândirea asta…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Textul moțiunii simple împotriva ministrului Cîmpeanu, depus de USR la Parlament. Criticile principale: bugetul Educației, salarizarea profesorilor, transportul elevilor, abandonul școlar, masa caldă, politizarea inspectoratelor, educația remedială și plagiatele / Moțiunea va fi dezbătută pe 20 iunie

Grupul parlamentar al USR a depus miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, o moţiune simplă împotriva ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. În text autorii susțin că ministrul „este singurul responsabil pentru dezastrul…
Vezi articolul

Testele pe bază de salivă pentru testarea profesorilor, elevilor și a personalului școlilor au fost aprobate pentru achiziție de Comitetul pentru Situații de Urgență. 70 de milioane de teste, cu bani de la Guvern, prin MAI și IGSU / Agenția Medicamentului nu a autorizat până acum un astfel de test pentru școli

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat, sâmbătă, achiziția de teste rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă, potrivit hotărârii 83. Este vorba despre 70 de…
Vezi articolul