Profesori Știri

Conferința Didactica matematicii. Matematicianul Dorel Duca, sfat către profesori: Prezentați elevilor voștri o matematică umană, pe înțelesul lor, o matematică practică

Citire în 4 min
“Cine sunt matematicienii, cum se nasc ei, din ce părinți și sub ce stele? Din toate câte ar putea face un om pe pământ, de ce a ales matematica? Cui folosește, în momentul în care copilul se decide? Cum îi va fi viața, se vor întreba părinții. Sunt întrebări la care, dacă găsiți răspunsuri și răspunsurile le veți da elevilor și părinților, sunt convins că matematica va fi privită altfel”, a declarat matematicianul Dorel Duca, într-un apel către profesori. Organizator al conferinței naționale “Didactica matematicii”, desfășurată în cadrul programului Digitaliada al Fundației Orange, profesorul universitar Dorel Duca le-a adresat profesorilor de gimnaziu și liceu mai multe sfaturi cu privire la predarea matematicii.
  • Conferința națională “Didactica matematicii” s-a desfășurat sâmbătă, 25 mai, la Școala Gimnazială Sâncraiu de Mureș din județul Mureș.
  • Evenimentul a cuprins discuții despre predarea matematicii cu ajutorul mijloacelor digitale, prezentarea programului Digitaliada și a conținutului digital educațional disponibil pe platforma www.digitaliada.ro, sesiuni în paralel la algebră, analiză, geometrie și metodică.

Prezentați elevilor voștri o matematică umană, accesibilă, pe înțelesul lor, o matematică practică. Fiți cei mai buni, fiți puternici și deschiși spre nou. Matematica nu schimbă lumea… direct. Nicio materie din sistemul nostru de învățământ nu schimbă direct lumea. Dar matematica, la fel ca și celelalte discipline, poate prezenta o față diferită a lumii și, prin asta, îi poate schimba pe oameni. Lor le va reveni misiunea de a schimba lumea“, a declarat Dorel Duca, profesor emerit al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

La conferință au participat și profesori din mai multe școli Digitaliada, care au susținut prezentări în cadrul sesiunilor conferinței pe următoarele teme:

  • Strategii și instrumente didactice moderne pentru consolidarea și evaluarea cunoștințelor: Socrative (conținut didactic dezvoltat în cadrul Digitaliada) – Alin Florin Danciu, director și profesor de matematică la școala din comuna Sâncraiu de Mureș;
  • GeoGebra: instrument digital menit să asigure interactivitatea predării și învățării matematicii (conținut didactic dezvoltat în cadrul Digitaliada) – Sorin Ban, profesor de matematică la Școala Gimnazială nr. 1 Sîntandrei, județul Bihor;
  • Strategii și instrumente didactice moderne pentru consolidarea și evaluarea cunoștințelor: Kahoot (conținut didactic dezvoltat în cadrul Digitaliada) – Gheorghe Marius Moldovan, profesor de matematică la Școala Profesională din Medieșu Aurit, județul Satu-Mare;
  • Strategii si instrumente didactice moderne pentru consolidarea si evaluarea cunoștințelor: Quizizz (conținut didactic dezvoltat în cadrul Digitaliada) – Szilárd Szász, profesor de matematică și TIC la școala din comuna Sâncraiu de Mureș.

În deschiderea evenimentului, Mihaela Cojocnean, inspector Școlar de Specialitate, ISJ Mureș, a declarat că “ne aflăm la un eveniment de tradiție, de prestigiu, menit să propună, încă o dată, câteva repere, câteva puncte de sprijin aplicative în labirintul didacticii materiei noastre dragi, matematica”. “Noi, profesorii, suntem un factor decisiv în ceea ce ține de materia predată și orice schimbare începe cu noi și prin noi. Trebuie să avem mereu în vedere procesul de predare-învățare-evaluare din perspectiva noilor metodologii didactice, care au ca obiectiv găsirea unui echilibru între vechi și nou“, a precizat aceasta.

Organizatorii și partenerii evenimentului au fost Facultatea de Matematică şi Informatică, Universitatea “Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca; Inspectoratul Şcolar al Judeţului Mureș; Societatea de Știinţe Matematice, filialele Cluj și Mureș; Şcoala Gimnazială Sâncraiu de Mureş; Digitaliada, un proiect al Fundației Orange.

Cum se desfășoară o oră de matematică, la gimnaziu, folosind tabletele / VIDEO cu profesori formați în proiectul Digitaliada:

Printre cei peste 75 de participanți la eveniment s-au numărat prof. univ. dr. Doru Ştefănescu, vicepreşedintele Societății de Științe Matematice din România; prof. univ. emerit dr. Dorel I. Duca, preşedintele Comitetului de organizare; Remus Sîngeorzan, primarul comunei Sâncraiu de Mureș; Ioan Macarie, inspector şcolar general la ISJ Mureş; Mihaela Cojocnean, inspector de specialitate la ISJ Mureş; reprezentanți ai IȘJ Mureș, Cluj, Satu-Mare, Sălaj, precum și profesori de matematică din toată țara.

Foto: ubbcluj.ro

Citește și:

 

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO76BTRLRONCRT0471641001
CONT EUR: RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la Banca Transilvania pe numele "ASOCIATIA EDUPEDU PT EDUCATIE".

Te mai poate interesa

Mara, masterand în economie la Stockholm: Seminariile durează 4 ore deoarece vor să se asigure că toată lumea are timp să pună întrebări și să înțeleagă

Mihai Peticila

OECD: Ţara care îşi plăteşte cel mai bine profesorii

Mihai Peticila

FSLI reacționează și în cazul învățătoarei „spray”, după ce Edupedu a remarcat lipsa de atitudine

Mihai Peticila

Lasă un comentariu

* Folosind acest formular sunteți de acord cu stocarea și prelucrarea datelor dumneavoastră pe acest site.