Consiliul de Etică al Ministerului Educației explică în ce condiții a cerut Comisiei de Etică a Universității Cuza din Iași să se pronunțe asupra posibilelor “abateri disciplinare” ale rectorului Tudorel Toader

899 de vizualizări
Foto: gov.ro
Consiliul de Etică și Management Universitar (CEMU), organism consultativ al Ministerului Educației, precizează într-un comunicat că nu s-a pronunțat în privința sesizărilor cum că rectorul Universității Al. I. Cuza din Iași, Tudorel Toader, ar fi comis “abateri disciplinare” când era ministru al Justiției, ci doar a cerut, procedural, Comisiei de Etică a Universității ieșene să se pronunțe în acest caz. “Hotărârea CEMU vizează strict aplicarea cadrului legal național (…) și este un act procedural, prin care se solicită punctul de vedere al comisiei de etică”, precizează CEMU.
  • Joi, G4Media.ro a relatat că, la Iași, Comisia de Etică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” a fost obligată de Consiliul de Etică și Management Universitar (CEMU) să înceapă procedura de anchetare disciplinară a lui Tudorel Toader, rectorul universității ieșene, potrivit unui comunicat al ONG-ului Reset Iași. Comisia de Etică trebuie să verifice dacă Tudorel Toader a săvârșit o abatere disciplinară când, ca ministru al Justiției, a acordat două interviuri din biroul de rector al Universității, deși se auto-suspendase din funcția de rector.

CEMU arată, în precizările sale, că anul trecut “membrii acestei comisii au supus la vot existența unei situații de conflict de interese care ar fi „grevat abilitatea membrilor comisiei de a soluționa petiția” și – cu majoritate de voturi – au decis să nu se pronunțe asupra ei”.

Precizările transmise de CEMU:

“Consiliul de Etică și Management Universitar (CEMU) este un organism consultativ al Ministerului Educației, ale cărui atribuții sunt prevăzute în art. 218 alin. (2) din Legea educației nr. 1/2011. Având în vedere informațiile apărute în presă și în spațiul public cu privire la Hotărârea CEMU nr. 10/15.04.2021, adoptată în unanimitate, facem următoarele precizări:

  • CEMU a fost sesizat de către doamna Daniela Mitrofan, în calitate de președinte al Asociației Platforma Reset, petiția fiind înregistrată cu nr. CEMU – 193/17.12.2020.
  • Sesizarea a vizat potențiale „abateri disciplinare” ale domnului prof. univ. dr. Tudorel Toader, în calitate de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
  • Doamna Daniela Mitrofan sesizase anterior, la 03.02.2020, Comisia de etică universitară a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași cu privire la aceeași problemă. Membrii acestei comisii au supus la vot existența unei situații de conflict de interese care ar fi „grevat abilitatea membrilor comisiei de a soluționa petiția” și – cu majoritate de voturi – au decis să nu se pronunțe asupra ei.
  • Având în vedere principiul respectării responsabilității publice de către o instituție de învățământ superior, CEMU a hotărât, prin Hotărârea nr. 10/15.04.2021, ca, în termen de 30 de zile de la data comunicării acesteia, Comisia de etică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași să se pronunțe asupra aspectelor menționate în sesizarea înaintată de doamna Daniela Mitrofan. 

Consiliul de Etică și Management Universitar nu s-a pronunțat prin Hotărârea nr. 10/15.04.2021 asupra problemelor prezentate în sesizarea depusă de Asociația Reset Iași. Hotărârea CEMU vizează strict aplicarea cadrului legal național, adoptat și la nivelul instituției de învățământ superior, de către comisia de etică universitară, și este un act procedural, prin care se solicită punctul de vedere al comisiei de etică, potrivit art. 19 din OMEN 4783/2017. “

Foto: gov.ro

Citește și: Tudorel Toader, anchetat disciplinar după ce a folosit biroul de rector pentru interviuri când era ministru al Justiției și se suspendase din funcția de la universitate

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Media din gimnaziu să nu fie eliminată din calculul pentru admiterea la liceu, Limba română – probă separată la BAC, revenirea la note pentru Desen, Muzică și Sport, iar profesorii din palatele și cluburile copiilor să rămână la Ministerul Educației, printre propunerile profesorilor Merito

Media claselor V-VIII să fie în continuare luată în calcul pentru admiterea la liceu, eliminarea calificativelor de tip „admis” sau „respins” la ariile curriculare „Arte” și „Educație fizică și sport”…
Vezi articolul

Ministerul Educației invită organizațiile nonguvernamentale să contribuie cu resurse educaționale pentru prevenirea și reducerea violenței școlare / Materialele vor fi publicate pe pagina ministerului

Ministerul Educației invită organizațiile nonguvernamentale, companiile și alte entități să pună la dispoziția cadrelor didactice, părinților și elevilor resurse educaționale cu caracter deschis pentru prevenirea și reducerea violenței în mediul…
Vezi articolul