Consiliul elevilor reclamă o “tergiversare nefirească” a includerii banilor de burse în bugetul de stat și că Ministerul Finanțelor nu răspunde cererilor de a discuta pe tema burselor

2.490 de vizualizări
FOTO: CNE
“Consiliul Național al Elevilor remarcă o tergiversare nefirească a procesului de includere a sumelor aferente burselor elevilor în bugetul de stat pentru anul 2021, în ciuda faptului că legea impune acest lucru în mod clar”, arată organizația într-un comunicat emis marți. CNE acuză “procesul netransparent” de elaborare a legii bugetului de stat și arată că a cerut repetat să aibă discuții cu Ministerul Finanțelor, pe tema burselor școlare, dar nu a primit niciun răspuns.

Comunicatul CNE, integral:

“Bursele elevilor: între ciocan și nicovală? 

În cursul zilei de ieri, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, întrebat fiind care este statusul includerii fondurilor aferente burselor școlare în bugetul de stat, a declarat că Guvernul a emis o hotărâre privind aprobarea cuantumurilor minime ale burselor școlare la finele anului 2020, fără, însă, a menționa ceva despre cuprinderea acestora în legea bugetului de stat. 

Consiliul Național al Elevilor remarcă o tergiversare nefirească a procesului de includere a sumelor aferente burselor elevilor în bugetul de stat pentru anul 2021, în ciuda faptului că legea impune acest lucru în mod clar. Astfel, în cazul în care Guvernul nu va include banii pentru bursele elevilor în bugetul de stat, Hotărârea de Guvern nr. 1064/2020 nu va avea aplicabilitate, iar diferențele colosale dintre bursele oferite de la o localitate la alta vor continua să existe. Pentru a evita asemenea situații, în care administrațiile locale acordă burse de numai 8 lei pe lună, este imperios ca acestea să aibă drept punct de plecare suma de 100 de lei, stabilită de către Guvernul României în luna decembrie a anului trecut. 

Totodată, trebuie să atragem atenția cu privire la repetatele intenții ale Consiliului Național al Elevilor de a purta discuții cu reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, în sensul dezbaterii problematicii burselor școlare, fără a primi, însă, vreun răspuns. Criticăm cu fermitate, totodată, procesul netransparent de elaborare a legii bugetului de stat pentru acest an, fără consultarea directă a reprezentanților societății civile. 

„În ultimii 3 ani, Consiliul Național al Elevilor, alături de elevii din întreaga țară, a luptat pentru obținerea unui cuantum minim al burselor elevilor! În luna decembrie a anului trecut, acest cuantum a fost stabilit, în sumă de 100 de lei. Acesta nu va fi aplicat, însă, dacă sumele necesare acoperirii cuantumului minim pentru toți elevii care beneficiază de burse nu vor fi incluși în legea bugetului de stat pentru anul 2021. Vom lupta până la capăt pentru colegii noștri, care merită burse mai mari de 8 lei pe lună, așa cum se practică în unele localități. Nu ne vom opri aici!”, a declarat Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor.”


2 comments
    1. Eu spre exemplu ,nu am primit bursa copilului care este orfan de un parinte. Cine stie cat si cum se vor da acesti bani. Sau dau tichete? Spwcific ca sunt din Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Cîmpeanu susține desființarea prin reorganizare a CNATDCU prin ironii la adresa conducerii instituției: “MIT nu are nici cea mai mică șansă să aibă un singur profesor de calitatea membrilor Consiliului General CNATDCU”, “super-oameni care într-o sesiune de o oră validează între 2 și 300 de teze de doctorat”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a apelat la ironii la adresa conducerii forului responsabil cu analiza plagiatelor din doctorate, CNATDCU, pentru a susține prevederile din proiectul legii învățământului superior, prin care…
Vezi articolul

Discuții despre plângeri penale între primarul Constanței și o elevă de liceu, pe subiectul burselor de merit. Vergil Chițac: „Domnișoară, să nu vă alegeți dumneavoastră cu plângere pentru că faceți presiuni înaintea votului”

Asociația Elevilor din Constanța a acuzat, luni, că primarul Vergil Chițac vrea să taie bursele de merit ale elevilor în ședința consiliului local din 15 decembrie, potrivit unui comunicat de…
Vezi articolul