Costel Alexe, scrisoare deschisă către conducerea Academiei Române: Renovarea Bojdeucii lui Ion Creangă s-a făcut cu restauratori avizaţi

400 de vizualizări
Bojdeuca lui Ion Creangă din Țicău, Iași / Foto: Adrian Cuba – Agerpres Foto
Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe (PNL), susţine într-o scrisoare adresată conducerii Academiei Române că renovarea Bojdeucii lui Ion Creangă s-a făcut cu restauratori avizaţi, transmite News.ro. El i-a invitat pe membrii conducerii Academiei să participe la momentul redeschiderii oficiale a bojdeucii, scrie G4Media.ro.

Reacţia lui Alexe vine după ce în urmă cu două zile Biroul Prezidiului Academiei Române preciza că „procesul de restaurare a fost pervertit de o viziune înclinată spre modernizare excesivă, cu totul nepotrivită pentru a conserva atmosfera de odinioară”.

Costel Alexe afirmă că Bojdeuca a mai trecut prin alte cinci procese de renovare sau restaurare, ultimul având loc în anul 1984, când au fost înlocuite elementele structurale.

Şeful CJ Iaşi precizează că, în ceea ce priveşte restaurarea actuală a Bojdeucii, soluţiile arhitecturale şi tehnice alese au urmărit consolidarea clădirii în concordanţă cu principiile de intervenţie asupra monumentelor istorice.

Alexe a declarat că lucrările de intervenţie s-au făcut cu restauratori avizaţi şi că s-au folosit atât materiale, cât şi tehnici tradiţionale în procesul de restaurare. El adaugă că proiectul a fost realizat în conformitate cu planurile avizate în Comisia Zonală a Monumentelor Istorice şi respectă condiţiile de execuţie impuse de autorităţile competente.

Citește mai mult pe G4Media.ro.
Citește și:
Bojdeuca lui Ion Creangă renovată, dincolo de limita kitsch-ului, a amuţit şi şi-a pierdut căldura, susține Academia Română, care cere să fie readusă la ”autenticul său”

2 comments
  1. Acei “restauratori avizați”, sunt PNL? Cine i-a avizat ? Ce se înțelege prin avizat ? (stampilat /semnat de cineva care nu pricepe ce semnează)
    Hai să fim serioși, ați distrus bojdeuca, ați distrus spațiul din jur. Și ceea ce e grav este că nici măcar nu pricepeți ce ați făcut.
    Parcă tot la Iași s-au tăiat toți teii, și apoi ?
    Peste tot se taie și se distruge tot ce e frumos, se distrug orașe fără nici o milă și nimeni nu e tras la răspundere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Rectorul Universității din București îi cere decanului Facultății de Teologie Ortodoxă să-l demită pe Vasile Răducă din funcția de prodecan, după derapajul acestuia la Radio Trinitas: dacă un viol se soldează cu sarcină, “ți-a plăcut să se repete”

Rectorul Universității din București, Mircea Dumitru, i-a cerut decanului Facultății de Teologie Ortodoxă să îl demită și să îl înlocuiască pe profesorul Vasile Răducă din funcția de prodecan, anunță instituția,…
Vezi articolul

Profesorii care fac meditații cu elevii de la clasă vor fi cercetați disciplinar, potrivit noii legi a Educației. Oricine poate face sesizarea la secretariatul școlii / În decembrie ar trebui să fie deja înființat Registrul de interese în fiecare școală

Profesorii care fac meditații cu elevii de la clasă vor fi cercetați disciplinar, prevede noua lege a Educației, care intră în vigoare din 2 septembrie. Legea nu specifică o sancțiune…
Vezi articolul