Crește cu 140% suma pentru rechizitele acordate gratuit elevilor defavorizați. Ligia Deca anunță că noile pachete de rechizite mai scumpe vor fi primite de elevi în anul școlar viitor

1.468 de vizualizări
Foto: © Vadreams | Dreamstime.com
Elevii cei mai dezavantajați din clasele primare vor primi rechizite gratuite în valoare de 65 de lei, iar elevii de gimnaziu rechizite în valoare de 75 de lei, în anul școlar 2023-2024, anunță ministra Educației într-o postare pe Facebook. Ligia Deca precizează că a semnat ordinul de ministru care majorează valoarea pachetelor de rechizite acordate gratuit pentru elevii din clasele primare și gimnaziu. În prezent, prin Ordonanța nr. 33 / 2001 privind acordarea de rechizite școlare, elevii din clasele primare ai căror părinți au un anumit venit, primesc un pachet de rechizite în valoare de 25 de lei, iar elevii de gimnaziu primesc rechizite care costă 35 de lei.

Ligia Deca a anunțat că de anul școlar viitor (2023-2024) se va majora valoarea pachetelor cu rechizite acordate elevilor defavorizați cu 140%. Elevii din clasele primare vor primi rechizite în valoare de 65 de lei, iar cei din gimnaziu în valoare de 75 de lei.

“Astăzi, am semnat Ordinul care majorează suma alocată pentru pachetele de rechizite școlare. Aceasta este doar una dintre măsurile unui plan prin care combatem abandonul școlar și ne asigurăm că toți elevii au parte de educația de calitate pe care o merită.

Începând cu anul școlar 2023-2024, valoarea pachetelor de rechizite a fost majorată, conform următoarei scheme:

 • 65 de lei/pachet/elev din învățământul primar, de la 25 de lei/pachet/elev.
 • 75 de lei/pachet/elev din învățământul gimnazial, de la 35 de lei/pachet/elev”, scrie în postarea ministrei Educației.

Urmează ca ordinul de ministru să fie publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare de anul viitor școlar, 2023-2024.

Ordonanța Guvernului nr. 33/2001 prevede că beneficiază de un pachet de rechizite școlare, copiii înscriși în învățământul de stat, primar și gimnazial, la cursuri de zi şi care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară”.

Potrivit legii nr. 126/ 2002 pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 33/2001 privind acordarea de rechizite școlare în anul școlar 2001-2002, sumele alocate vor fi actualizate de Ministerul Educației la începutul fiecărui an școlar.

”Fondurile necesare achiziționării și distribuirii rechizitelor școlare se asigura din bugetul alocat Ministerului Educației și Cercetării”, potrivit actului normativ citat.

Anul școlar trecut, 2021-2022, au primit rechizite gratuite 258.356 elevi, potrivit Raportului privind starea învățământului preuniversitar.

Potrivit ordinului de ministru nr. 4385/2012, pentru clasa pregătitoare un pachet de rechizite pe an, în valoare de 25 de lei, conținea:

– 2 bucăți caiet desen A4 24 de file

– 1 buc caiet dictando 48 de file

– 2 buc caiet tip geometrie

– 2 caiete de matematică 48 de file

– 1 buc caiet tip I 24 de file

– 3 buc creion HB negru

– 1 set creioane colorate 6 bucăți

– 1 buc gumă

– 1 buc penar

– 1 buc acuarele

– 2 buc pensule

– 1 buc ghiozdan

– 1 planșetă

– 1 buc set plastilină

– 1 buc lipici

– 1 buc hârtie glasată min. 6 culori

– 1 buc pungă plastic

Sursa: Ordin ministru nr. 4385/2012

Ce conțin pachetele cu rechizite pentru gimnaziu care valorau 30 de lei în 2012:

Sursa: Ordin ministru nr. 4385/2012

Potrivit Ordonanței Guvernului nr. 33/2001 privind acordarea de rechizite școlare, în termen de 15 zile de la începerea fiecărui an școlar directorii de școli vor stabili elevii care urmează să beneficieze de rechizite școlare și vor face publică lista acestora.

Directorii de școli vor transmite lista cu beneficiarii la inspectoratele școlare județene/ Inspectoratul Școlar al Municipiului București, care vor stabili necesarul de rechizite școlare la nivelul județului și, respectiv, al municipiului București.

Ministerul Educației cumpără rechizitele și vor fi distribuite până la data de 1 octombrie, mai scrie în OUG nr. 33/2001. Rechizitele școlare vor fi repartizate pe școli de către inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București. Directorii de școli împreună cu primarii vor organiza distribuirea la beneficiari.

Cine beneficiază de rechizite gratuite în prezent

Inspectoratul școlar Timiș a oferit Edupedu.ro un model de calcul pentru veniturile care se iau în calcul la depunerea dosarelor pentru tichetele sociale de rechizite și alte produse, acordate prin Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). Astfel, venitul mediu net lunar pe membru de familie se stabilește prin însumarea tuturor veniturilor nete realizate într-o lună de către membrii familiei împărțit la numărul total al acestora (media aritmetică) iar 50% din salariul de bază minim brut pe ţară reprezintă un cuantum de 1275 lei (2550 lei x 50%).

Exemplu 1: O familie este formată din 3 membrii: Maria (mama), Darius (tata), Matei (copilul)

 • Maria realizează în cursul lunii iulie un venit net de 3000 lei (2500 lei salariu + 500 lei din chirie)
 • Darius realizează în cursul lunii iulie un venit net de 3000 lei (3000 lei salariu)
 • Matei nu realizează venituri în cursul lunii iulie

A. Determinarea venitului mediu net lunar pe membru de familie:
=> (Maria + Darius + Matei) / 3
=> (3000 + 3000 + 0)/ 3
=> 6000/ 3 = 2000 lei venit mediu net lunar pe membru de familie

B. 50% din salariul de baza minim brut pe ţară în anul 2022 = 1275 lei

Concluzie: Matei nu va beneficia de tichete sociale în temeiul OUG nr. 133/2020 deoarece venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie, este 2000 lei iar condiția pentru acordarea tichetelor sociale este ca venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie, să fie de cel mult 1275 lei (maxim 50% din salariul de bază minim brut pe țară

Exemplu 2: O familie este formată din 3 membrii: Maria (mama), Darius (tata), Matei (copilul)

 • Maria realizează în cursul lunii iulie un venit net de 500 lei (500 lei din chirie)
 • Darius realizează în cursul lunii iulie un venit net de 3100 lei (3100 lei salariu)
 • Matei nu realizează venituri în cursul lunii iulie

A. Determinarea venitului mediu net lunar pe membru de familie:
=> (Maria + Darius + Matei) / 3
=> (500 + 3100 + 0)/ 3
=> 3600/ 3 = 1200 lei venit mediu net lunar pe membru de familie

B. 50% din salariul de baza minim brut pe ţară în anul 2022 = 1275 lei

Concluzie: Matei va beneficia de tichete sociale în temeiul OUG nr. 133/2020 deoarece venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie, este 1200 lei iar condiția pentru acordarea tichetelor sociale este ca venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie, să fie de cel mult 1275 lei (maxim 50% din salariul de bază minim brut pe țară).

Foto: © Vadreams | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Model de cerere pentru acordarea gratuită a rechizitelor pentru copiii cei mai dezavantajați / Vineri este ultima zi de depunere a cererilor, iar elevii trebuie să le primească până în data de 1 octombrie, potrivit legii

2 comments
 1. DE CE NU SE OFERA TUTUROR ELEVILOR RECHIZITE SAU BONURI PENTRU RECHIZITE?
  Daca noi muncim legal si platim taxe si impozite, atunci de ce copiii nostri nu au dreptul la rechizite?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, Mihnea Costoiu, în contextul discuției publice legate de propunerea de desființare a CNATDCU: Suntem singura ţară europeană în care universităţile nu acordă titlul de doctor / CNATDCU e o instituție de sorginte sovietică, înființată în anii ‘50

Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica București, a prezentat o scurtă istorie a CNATDCU, într-o declarație de presă pentru Agerpres. Declarația sa vine în contextul în care Edupedu.ro a scris că,…
Vezi articolul

Consiliul Național de Etică a anulat sancțiunile ”prea blânde” ale Comisiei de Etică de la Universitatea ”Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu și a mărit pedepsele pentru patru cadre didactice prinse că au plagiat în grup

Decizie fără precedent a Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării: patru cadre didactice de la Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu‐Jiu au fost sancționate pentru plagiate…
Vezi articolul

Amenzi pentru Colegiul Andrei Șaguna, Colegiul Doctor Ioan Meșotă și Colegiul Grigore Moisil, toate din Brașov, de la Consiliul pentru Combaterea Discriminării: Este discriminatorie eliminarea din școală a elevilor cu medii sub 7 sau 8

Trei colegii naționale din Brașov au fost amendate astăzi de Consiliul pentru Combaterea Discriminării, pentru eliminarea din școală a elevilor care nu iau medii mai mari de cel puțin 7…
Vezi articolul