Cum presează fondatorii unei universități private, fără studenți noi și monitorizată special, pentru introducerea în legea educației Deca a unei metode neconstituționale de a căpăta mai ușor întreg patrimoniul instituției

Foto: Pixabay.com

Proiectul legii învățământului superior propus de ministrul Ligia Deca și adoptat deja de Camera Deputaților preia din actuala lege a educației prevederile referitoare la patrimoniul universităților particulare. Dar, după amendamente, include elemente care în urmă cu un deceniu erau declarate neconstituționale de către Curtea Constituțională, Curte care aprecia drept neconstituțională inclusiv o prevedere din lege, preluată și în noul proiect. Concret, este vorba despre trecerea mai ușoară a patrimoniului universităților private în mâinile fondatorilor, cu susținerea publică a unei universități private care nu a mai organizat anul acesta examene de admitere și care a intrat în procedură de monitorizare specială, procedură urmată până acum de toate universitățile care s-au desființat.

Este vorba despre o prevedere ce menționează că patrimoniul universităților particulare „este proprietatea privată a fondatorilor”. Aceasta a fost introdusă prin modificarea articolului 98 al proiectului de Lege a învățământului superior, printr-un amendament prezentat de deputatul liberal Robert Sighiartău și susținut în final de grupurile parlamentare PSD, PNL, UDMR, AUR și al minorităților. 

Prevederi similare au fost introduse în 2012 de foști parlamentari care activau și în Universitatea Dimitrie Cantemir, printr-o lege contestată de fostul președinte Traian Băsescu la Curtea Constituțională. CCR a considerat că proiectul respectiv era neconstituțional – detalii mai jos.

Ce prevede proiectul de lege a învățământului superior cu privire la proprietatea asupra patrimoniului universităților

Proiectul legii învățământului superior Deca prevedea, în formula adoptată de Guvern, înainte de dezbaterile din Cameră:

“Art. 98 – (1) Patrimoniul instituțiilor de învățământ superior particulare și confesionale particulare constă în patrimoniul inițial al fondatorilor, la care se adaugă patrimoniul dobândit ulterior.

(2) Instituțiile de învățământ superior particulare și confesionale particulare, pe durata existenței lor, dispun de patrimoniul pus la dispoziția lor, conform legii.

(3) Toate deciziile privind patrimoniul instituțiilor de învățământ superior particulare și confesionale particulare sunt luate de consiliul de administrație.

Art. 99 – (1) Desființarea, dizolvarea sau lichidarea instituțiilor de învățământ superior particulare și confesionale particulare se face în condițiile legii. Inițiativa desființării instituțiilor de învățământ superior particulare sau confesionale particulare poate aparține și fondatorilor. 

(2) În caz de desființare, dizolvare sau lichidare, patrimoniul instituțiilor de învățământ superior particulare și confesionale particulare revine fondatorilor. 

(3) Desființarea instituțiilor de învățământ superior particulare și confesionale particulare se va face cu protecția intereselor studenților.”

În urma unui amendament susținut în timpul dezbaterilor din Comisie, din 27 aprilie 2023, de către deputatul liberal Robert Sighiartău și asumat, în versiunea finală ieșită din Comisie, de grupurile parlamentare PSD și PNL, alin (2) al articolului 98 a fost întărit cu o precizare că patrimoniul este „proprietatea privată a fondatorilor” – mențiune care, acum un deceniu, făcea obiectul sesizării CCR de către Traian Băsescu. 

O propunere similară fusese făcută în completarea alin. (1) al aceluiași articol, dar a fost respinsă.

Cele două articole ale proiectului, în versiunea adoptată de guvern au rămas, în rest, neschimbate.

În dezbaterile din parlament, singura obiecție exprimată de ministrul Ligia Deca față de propunerea de amendare a articolului 98 a fost legată de aportul diferit pe care îl au fondatorii unei universități particulare:

Drept urmare, la formula inițială din amendamentul propus a fost adăugată precizarea „în conformitate cu aportul adus”.

Foto: La dezbaterea din Comisia pentru învățământ pe tema proiectului Legii învățământului Superior (Sursa: Captura Cdep.ro)

Corina Dumitrescu a participat la discuții, însoțită fiind de Radu Szekely, fondator de școală privată și pe care Antena 3 îl prezenta, recent, drept coordonator pedagogic la o școală fondată de Corina Dumitrescu. Potrivit intervenției acesteia:

Ce spune actuala Lege:

Articolul 98, în versiunea propusă de Ligia Deca și adoptată de guvern, era identic cu Art. 229 din actuala Lege a educației (LEN 1/2011):

Articolul 229 (1) Patrimoniul instituțiilor de învățământ superior particulare și confesionale particulare constă în patrimoniul inițial al fondatorilor, la care se adaugă patrimoniul dobândit ulterior.

(2) Instituțiile de învățământ superior particulare și confesionale particulare, pe durata existenței lor, dispun de patrimoniul pus la dispoziția lor, conform legii.

(3) Toate deciziile privind patrimoniul instituțiilor de învățământ superior particulare și confesionale particulare sunt luate de către consiliul de administrație.”

Art. 99 din actualul proiect de lege este aproape identic cu Art. 230 din Legea 1, care spune:

Articolul 230 (1) Desființarea, dizolvarea sau lichidarea instituțiilor de învățământ superior particulare și confesionale particulare se face în condițiile legii. Inițiativa desființării instituțiilor de învățământ superior particulare sau confesionale particulare poate aparține și fondatorilor.

(2) În caz de desființare, dizolvare sau lichidare, patrimoniul instituțiilor de învățământ superior particulare și confesionale particulare revine fondatorilor.

(3) Desființarea universităților particulare se va face cu protecția intereselor studenților.

Context: Modificarea actualei legi a educației într-o manieră pe care CCR o aprecia drept neconstituțională

În urmă cu 11 ani, în aprilie 2012, Parlamentul adopta un proiect de lege care modifica Legea educației adoptată cu doar un an înainte, proiect despre care HotNews.ro scria la acea dată că facilita desființarea universităților private și trecerea patrimoniului la fondatori. Proiectul era inițiat de parlamentarii Petru Filip, profesor universitar la Universitatea Dimitrie Cantemir, respectiv Cătălin Croitoru, lector universitar la aceeași instituție particulară de învățământ superior, potrivit aceleiași surse.

În mai 2012, Traian Băsescu sesiza CCR în legătură cu legea de modificare a LEN, el făcând referire, în sesizarea sa, la „proprietatea privată” pe care inițiatorii voiau să o vadă menționată în lege: „Prevederea continuta de legea transmisa spre promulgare, potrivit careia patrimoniul institutiilor de invatamant superior particulare si confesionale particulare este proprietatea privata a fondatorilor si nu a persoanei juridice, constituie o ingradire a dreptului de proprietate”.

În urma sesizării înaintate de Traian Băsescu, instanța constituțională decidea, în iunie 2012, că prevederile proiectului respectiv de lege erau neconstituționale. CCR nota, între altele:

De notat că aceeași decizie CCR făcea trimitere și la un alineat al proiectului de lege atacat, alineat care relua prevederile unuia existent în lege și care apare și în forma actuală a noului proiect al Legii învățământului. Este vorba despre alin. (2) al Art. 230 din LEN, reluat în art. 99 a actualei Legi:

În urma deciziei CCR, proiectul deputaților Cătălin Croitoru și Petru Filip era respins de Senat în 2013.

Despre Universitatea Dimitrie Cantemir și influența Corinei Dumitrescu

În martie 2023, Edupedu.ro scria că, printr-un ordin publicat în Monitorul Oficial, Universitatea Creștină “Dimitrie Cantemir” intra într-o perioadă de monitorizare de un an de zile, după ce, în august 2022, anunța că nu mai organizează admitere pentru anul universitar 2022-2023. Până acum, toate universitățile care s-au desființat au trecut prin procedura monitorizării speciale, niciuna nereușind să îndeplinească standardele cerute în cadrul acesteia.

Măsura a fost luată în condițiile în care, cu doar câteva luni înainte, UC Dimitrie Cantemir primea de la ARACIS un certificat cu grad de încredere ridicat.

Potrivit Legii Educației Naționale, „în caz de desființare, dizolvare sau lichidare, patrimoniul instituțiilor de învățământ superior particulare și confesionale particulare revine fondatorilor”. Fondatoarea Universității este Fundaţia Asociaţia de Cultură “Dimitrie Cantemir” din Bucureşti, conform legii de înființare.

Corina Dumitrescu este președintele senatului Universității Dimitrie Cantemir. Aceasta a fost propusă, acum 11 ani, de fostul premier Victor Ponta pentru funcția de ministru al Educației, devenind protagonista scandalului Standford: ea scrisese în CV-ul său că a urmat cursuri de drept internațional la Universitatea Standford (greșeală de scriere în CV), însă HotNews.ro a dezvăluit atunci că ea nu fusese înscrisă la niciun program al Universității Stanford.

„Eu eram gândită pentru a fi ministrul Tineretului. În 2007, PSD a vrut să fac parte ca tehnocrat în guvernul Tăriceanu. În primăvara lui 2008, PD de data aceasta a vrut să mă înscriu în partid pentru a fi desemnat ministru al Educației”, declara Corina Dumitrescu pe 6 mai 2012, înainte ca premierul de la acea vreme, Victor Ponta, să anunțe că renunță la nominalizarea Corinei Dumitrescu pentru portofoliul Educației și că îl va numi în loc pe senatorul social-democrat Ioan Mang, pe atunci șef al departamentului de educație în PSD, după cum relata HotNews.ro.

Citește și:
Proiectul de lege a învățământului superior a fost adoptat în Camera Deputaților. Urmează să ajungă la dezbateri în Senat / Printre modificări: actualii rectori pot rămâne în funcție încă 10 ani de la intrarea legii în vigoare
OFICIAL Universitatea privată Dimitrie Cantemir intră în monitorizare specială un an de zile, iar dacă nu îndeplinește indicatorii nu va mai organiza examene de admitere și de finalizare a studiilor / În paralel anunță că deschide școală privată din toamnă
Efectele crizei în Educație. Universitatea privată Dimitrie Cantemir nu mai organizează concurs de admitere anul acesta. Prorector: „Presiunea exercitată de criza economică” și numărul mic de absolvenți de liceu care au dat bacalaureatul, printre motive
Fost consilier al ministrului Cîmpeanu și fost șef de cabinet al Ecaterinei Andronescu, Radu Szekely a fost numit consilier al Mădălinei Turza, la Cancelaria premierului Ciucă
Exit mobile version