Fost consilier al ministrului Cîmpeanu și fost șef de cabinet al Ecaterinei Andronescu, Radu Szekely a fost numit consilier al Mădălinei Turza, la Cancelaria premierului Ciucă

753 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Radu Szekely a anunțat pe pagina sa de Facebook că este consilierul Mădălinei Turza, fiind numit prin ordin de către aceasta la cabinetul său. Mădălina Turza este consilier de stat la Cancelaria prim-ministrului Ciucă și conduce Departamentul pentru responsabilitate socială comunitară și grupuri vulnerabile.

Radu Szekely a fost consilierul ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, până când acesta a demisionat în urma acuzațiilor de plagiat, pe 29 septembrie 2022. Szekely și-a dat demisia atunci spunând că nu va face parte din echipa Ligiei Deca și că „îmi voi dedica eforturile pentru educație din nou în mediul privat, de unde vreau să contribui în continuare la transformarea educației din România”.

După 4 luni de la acel moment Szekely susține că „săptămâna trecută am primit un telefon și iată-mă din nou pe baricadele politicilor publice. De data asta la “sediul central”, în cadrul cancelariei prim-ministrului”.

Înainte să fie consilierul lui Cîmpeanu, Szekely a fost secretar de stat în Ministerul Educației, din partea USR-PLUS, timp de 8 luni. În septembrie 2021, când USR-PLUS a ieșit de la guvernare, Szekely declara că „Nu ne dăm demisia, așteptăm să fim demiși”, câteva zile mai târziu să anunțe, în condițiile în care toți cei de la USR-PLUS fuseseră demiși sau au plecat din funcțiile deținute, că vrea să mai rămână la Ministerul Educației pe poziția de consilier al lui Cîmpeanu.

Szekely e co-fondatorul unei școli private, membră a Asociației Școlilor Particulare din România, pe care consilierul Szekely a propus-o să facă parte din Consiliul General al ARACIP și să aibă drept de vot – propunerea a devenit fapt, chiar act normativ. Școala lui Szekely a fost printre primele care au primit acreditare după ce noua instituție ARACIP, „reformată”, și-a început activitatea, în mandatul ministrului Cîmpeanu.

Tot școala lui Szekely este și prima care a intrat în programul de școli-pilot inițiat în 2021. El a fost cel care a condus comisia de aprobare a școlilor care au aplicat pentru a intra în program.

În timpul mandatului de consilier, Szekely a declarat și că „s-a luat hotărârea ca școala să înceapă de acum înainte în prima zi de luni a lunii septembrie”, în condițiile în care se stabilise pentru prima dată o structură modulară. Aparent decizia fusese luată doar de ministrul Cîmpeanu și apropiații săi – în mandatul Ligiei Deca ordinul propus pentru calendarul anului școlar următor prevede începerea cursurilor pe 11 septembrie 2023, nicidecum în prima zi de luni din septembrie.

Radu Szekely a fost și consilierul Ecaterinei Andronescu, în perioada ultimului mandat al acesteia la Ministerul Educației, în 2018-2019, devenind directorul de cabinet al ministrului. A coordonat și scris documentul “Planul de acțiune pentru educație” care a făcut parte din viziunea “Educația ne unește” a fostului ministru PSD. Toate școlile din România au fost obligate să dezbată documentele și ideile propuse în respectiva viziune.

Szekely a acordat în luna mai 2019, din poziția de consilier al ministrului Educației, un interviu site-ului Sputnik, organul oficial de propagandă al Rusiei, interzis în Uniunea Europeană după invadarea Ucrainei de către Rusia, în care vorbea despre viziunea sa asupra titularizării.

Foto: captura sputnik

După ce Ecaterina Andronescu a fost demisă de Viorica Dăncilă pe 5 august 2019, Szekely a fost pe lista propunerilor de posibili miniștri. Szekely a fost și candidat independent la Consiliul Local Sibiu, în alegerile locale din septembrie 2020.

Revenind la cel mai recent anunț al lui Radu Szekely, acesta susține că va „contribui mai departe la programul “Din Grijă pentru Copii” la care am lucrat împreună (n. red. cu Mădălina Turza) cât timp am fost în Ministerul Educației. De asemenea, voi lucra îndeaproape cu colegii din Departamentul pentru Responsabilitate Socială Comunitară și Grupuri Vulnerabile, de unde sperăm să promovăm politici publice în domeniul incluziunii, echității și egalității de șanse în sens larg, personal fiind interesat de perspectiva dreptului fundamental de a învăța pe tot parcursul vieții”. Mădălina Turza este vicepreședinte PNL – Sector 6.


1 comment
  1. Radu Szekely un politruc care se unge cu toate ra (alifiile)haturile politicii pentru scoala lui particulara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Remus Pricopie, rector SNSPA: Ministrul Educației „se află într-un balet mediatic incoerent de la preluarea mandatului / Produce confuzie în sistemul pe care-l gestionează / Crearea unei așteptări privind redeschiderea școlilor, nesusținută de tabloul epidemiologic, este imorală”

Fostul ministru al Educației Remus Pricopie, rector al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), spune despre actualul ministru Sorin Cîmpeanu că „se află într-un balet mediatic incoerent de…
Vezi articolul

Extinderea cursurilor remediale pe timpul verii și introducerea în școli a testelor rapide cu salivă și non-invazive – cerute Guvernului Cîțu de Salvați Copiii, printr-o scrisoare deschisă

Salvați Copiii cere oficial Guvernului Cîțu să extindă pe timpul verii programele remediale și să introducă în școli testele rapide cu salivă și non-invazive. “Suspendarea cursurilor școlare și impredictibilitatea aplicării…
Vezi articolul

Ședință de urgență la Ministerul Educației, după ce un elev a murit și alți trei au fost răniți la Odorheiu Secuiesc, de prăbușirea unui cămin de liceu. Ligia Deca: Autoritățile locale să trateze cu maximă responsabilitate gradul de siguranță pe care clădirile în care sunt copii îl oferă

Ședință a conducerii Ministerului Educației luni seara, după ce un elev adolescent a murit și alți trei sunt la spital, unul în stare gravă. Într-un comunicat dat de instituție, autoritățile…
Vezi articolul

Sorin Cîmpeanu se contrazice și îi acuză de politicianism pe cei care critică eliminarea burselor sociale de 200 de lei pentru liceenii din sate care învață în altă localitate, pe care tot ministrul le-a introdus la începutul anului / Atunci prezenta cu aplomb faptul că bursa nu este condiționată de venit / Niciun cuvânt despre cum 180.000 de elevi de clasa a V-a nu mai pot primi burse de merit

Ministrul Educației nu mai este de acord cu el însuși și cu măsura propusă în urmă cu 9 luni, când a introdus bursele sociale și pentru liceenii din mediul rural…
Vezi articolul