OFICIAL Radu Szekely, fostul director de cabinet al Ecaterinei Andronescu, numit secretar de stat la Ministerul Educației

5.239 de vizualizări
Foto: Doria Drăguşin/MERITO
Decizia premierului Florin Cîțu de numire a lui Gheorghe-Radu Szekely în funcția de secretar de stat la Ministerul Educației a fost publicată în Monitorul Oficial.

Radu Szekely a fost propunerea USR-PLUS pentru acest post, post care a revenit formațiunii în urma algoritmului stabilit în Coaliție. Potrivit listei publicate de G4Media.ro, la Educație vor fi 5 secretari de stat, din care 3 de la PNL, 1 de la USR și 1 de la UDMR.

Radu Szekely este fostul consilier al Ecaterinei Andronescu, în perioada ultimului mandat al acesteia la Ministerul Educației, devenind directorul de cabinet al ministrului. A coordonat și scris documentul “Planul de acțiune pentru educație” care a făcut parte din viziunea “Educația ne unește” a fostului ministru PSD. Toate școlile din România au fost obligate să dezbată documentele și ideile propuse în respectiva viziune.

Radu Szekely si Ecaterina Andronescu / Foto: Facebook/Radu Szekely

În document erau propuse schimbări majore, de la structura anilor de studii, până la diferențierea pe profile a Bacalaureatului, eliminarea unor materii dintre probele de Bac și reinstruirea profesorilor prin cursuri în universități.

Szekely a acordat în luna mai 2019, din poziția de consilier al ministrului Educației, un interviu site-ului Sputnik, organul oficial de propagandă al Rusiei, în care vorbea despre viziunea sa asupra titularizării.

După ce Ecaterina Andronescu a fost demisă de Viorica Dăncilă pe 5 august 2019, Szekely a fost pe lista propunerilor de posibili miniștri. (detalii aici)

Szekely a fost și candidat independent la Consiliul Local Sibiu, în alegerile locale din septembrie 2020.

Numirea lui Radu Szekely vine în contextul în care garnitura de secretari de stat de la Ministerul Educației este în continuare cea din vremea fostului ministru, Monica Anisie. Edupedu.ro a scris zilele trecute că Maria Manea și Sorin Ion au fost validați de liderii PNL ca secretari de stat în Ministerul Educației, potrivit surselor politice. În schimb Gigel Paraschiv, actualul secretar de stat pentru învățământ superior și unul dintre oamenii cheie ai ministrului Sorin Cîmpeanu lipsește de pe lista propunerilor votate în BPN al PNL.

După alegerile parlamentare din decembrie 2020 atât PLUS cât și USR l-au întrebat pe Radu Szekely dacă ar dori să preia Ministerul Educației, în cazul în care, la împărțirea portofoliilor în coaliția de guvernare, acest minister ar fi revenit alianței. Aceste lucruri au fost confirmate chiar de Szekely într-un interviu la Libertatea. “În anumite condiții, da” ar fi interesat să conducă Ministerul Educației, spunea Szekely pe 11 decembrie. “Mi-ar plăcea să continui ceea ce am început atunci (n.red. în mandatul Ecaterinei Andronescu)”, declarat acesta.

“Nu m-aș înscrie niciodată într-un partid pentru o funcție”, a declarat Szekely.

Szekely susține că este tehnocrat, nu este membru de partid, este fondatorul Școlii Finlandeze de la Sibiu, o școală particulară care este condusă de un board format, alături de Szekely, din Părintele Constantin Necula, Elena Lotrean și doi antreprenori – Lucian Todea și Dan Luca.

Potrivit declarației de avere depuse la alegerile locale, Szekely are tablouri în valoare de 120.000 de euro, a vândut în ultimii 2 ani două apartamente în Finlanda cu peste 720.000 de euro și are un apartament în Sibiu, de 55 de metri pătrați, obținut prin donație.

Declarația de avere Radu Szekely 2020 

Declarație de Interese Radu Szekely 2020

Foto: MERITO/Doria Drăguşin


1 comment
  1. Conform retetei arhicunoscute. Langa cel de pe un scaun mare sunt plantate ,,escortele” care tin totul sub control astfel incat cel de pe scaun sa excecute ,,intocmai si la timp”. Intre ei se numesc ,,caini de paza ai democratiei” da’ deja si analfabetii functional s-au prins cum sta treaba. ,,Expertii” astia plimbati prin ,,comisiile europene” evident ca incasand miile de euroi lunar nu mai sunt demult ,,ai nostri”. Cica persoana cu pricina ar fi unul dintre cei care vor ,,o scoala ca afara”. Pai ar putea sa inceapa prin combaterea ,,pandemiei meditatiilor”, popular fiind faptul ca profesorii o lalaie si-o lasa moale la scoala pentru ca apoi ,,apartinatorii” sa aiba unde sa-si consume ,,agoniseala” inscriindu-si vlastarele la meditatii pentru ,,rezultate mai bune”. E de retinut, insa, ca personajul este unul dintre cei care este inconjurat in birou (la locul de munca) de postere cu imaginea proprie. O fi noul ,,trend” al ,,noului regim” care s-a instalat?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
repartizare liceu 2020

Funcționari și oficiali din Ministerul Educației au semnat pentru acordarea ilegală de burse elevilor de liceu, iar acum trimit școlilor adrese că elevii “renunță” la bani și trebuie scoși din listele de beneficiari

Liceenii beneficiari ai bursei „Bani de liceu” sunt nevoiți să renunțe la sprijinul financiar dacă se află în imposibilitatea cumulării cu alte burse. Mai mulți elevi deja au făcut solicitări…
Vezi articolul

Rezultatele elevilor să devină indicator de calitate pentru școli, să fie introduse standarde pentru managementul educațional și evaluarea școlilor să se concentreze pe zonele care au cea mai mare nevoie – printre măsurile propuse de OCDE pentru reforma evaluării unităților de învățământ

Rezultatele elevilor ca indicator de calitate al școlii, standarde pentru practici de predare incluzive, descriptori pentru calitatea practicilor de predare, manuale pentru evaluatori și sprijin pentru directori: toate acestea se…
Vezi articolul

Ministerul Educației va face o comparație a rezultatelor pe școli, până pe 15 iulie, de la simularea pentru Evaluarea Națională 2024 și de la examenul din vară – document

Până pe 15 iulie, Ministerul Educației va realiza o analiză comparativă a rezultatelor pe unități de învăţământ la simularea evaluării naționale şi la evaluarea națională pentru absolvenții clasei a VIII-a…
Vezi articolul