Surse: Maria Manea și Sorin Ion au fost validați de liderii PNL ca secretari de stat în Ministerul Educației. Gigel Paraschiv lipsește de pe lista propunerilor votate în BPN

5.564 de vizualizări
Sorin Ion si Maria Manea / Foto: Facebook.com si Inquam Photos – Ilona Andrei
Liberalii Maria Manea și Sorin Ion au fost validați astăzi, 13 februarie 2021, în Biroul Politic Național al PNL, ca secretari de stat la Ministerul Educației, potrivit surselor Edupedu.ro. La Ministerul Cercetării și Digitalizării, liderii liberali l-au validat ca secretar de stat pe comunicații pe Alexandru Bologan. Potrivit acelorași surse, Gigel Paraschiv, secretar de stat pe învățământul superior de 9 ani și apropiat al ministrului Sorin Cîmpeanu, a lipsit dintre numele propuse pentru a ocupa în continuare poziția de la Minister.

Conform surselor Edupedu.ro, nici Dragoș Ciuparu nu a fost pe lista propunerilor supuse la vot pentru funcția de secretar de stat la cercetare. Ciuparu a condus Cercetarea în Guvernul Orban și a fost recent prezentat de actualul ministru USR Plus al cercetării și digitalizării, Ciprian Teleman, drept “colegul meu, secretarul de stat Dragoș Ciuparu”. De altfel, Ciuparu este singurul secretar de stat care figurează pe pagina echipei de conducere a noului minister.

Următorul pas, procedural, este ca premierul Florin Cîțu să îi numească în pozițiile de secretari de stat pe Maria Manea și Sorin Ion, care au fost validați de BPN. Pe pozițiile rămase libere urmează o nouă ședință a conducerii PNL.

Biroul Politic Național (BPN) este format din liderii de la centru și din teritoriu și s-a reunit astăzi, 13 februarie 2021, începând cu ora 11:00, în format online, pentru a valida persoanele propuse de organizațiile județene pentru funcțiile de prefecți și secretari de stat.

Maria Manea este în prezent inspector școlar adjunct în București și lucrează în Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) de 9 ani, potrivit propriilor sale declarații. Este profesoară de Limba și literatura română la Colegiul Național Mihai Viteazul din Capitală. De asemenea, este vicepreședinte PNL Sector 3.

Amintim că liberalii stabiliseră inițial ca Violeta Vijulie să fie secretarul de stat pe fonduri europene în Educație, după ce aceasta a pierdut funcția de președinte al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici – agenție “cerută” la negocieri de USR. “Eu sunt prim-vicepreședinte la PNL Sector 3 și aceasta este filiala care mă susține, pentru că la tragerea posturilor între filiale poziția de secretar de stat pe fonduri europene de la Ministerul Educației a revenit filialei Sector 3”, a declarat Violeta Vijulie pentru Edupedu.ro, pe 13 ianuarie 2021.

Vijulie a fost protagonista unei răsturnari de situație în PNL: în aceeași zi în care a declarat pentru Edupedu.ro că postul de secretar de stat în Ministerul Educație pe fonduri europene a fost stabilit de liberali pur și simplu prin tragere la sorți și i-a picat filialei Sector 3, care o susține pe această funcție, Violeta Vijulie a pierdut la vot poziția de propunere pe funcție în favoarea Mariei Manea. În cursul serii, PNL Sector 3 a decis în cadrul unei ședințe să stabilească prin vot care este persoana pe care o susține pe postul de secretar de stat la Ministerul Educației, pe fonduri europene. La vot, câștigătoare a ieșit Maria Manea, iar PNL București a fost apoi de asemenea de acord cu propunerea PNL Sector 3.

Sorin Ion a fost numit secretar de stat în Ministerul Educației, responsabil cu învățământul preuniversitar, de fostul premier liberal Ludovic Orban, în timpul mandatului deținut de Monica Anisie. Sorin Ion a fost din 2015 și până la finalul lui 2020 inspector școlar județean de Dâmbovița și a preluat mandatul după ce Luminița Barcari a demisionat pentru a candida din partea PNL în alegerile parlamentare din 6 decembrie.

Sorin Ion a fost profesor de matematică la Școala Gimnazială ”Mihai Viteazul” din Pucioasa. A mai fost inspector școlar general în 2011-2012, anterior a ocupat poziția de inspector școlar de specialitate-matematică, iar din 2004 până în 2010 a fost director întâi la Școala nr. 2 Pucioasa, apoi la Grupul Școlar Pucioasa.

Sorin Ion este vicepreședinte al Societății de Științe Matematice din România, filiala Dâmbovița. A absolvit în 1986 Liceul Industrial Fieni, în 1990 Universitatea din București – Facultatea de matematică, iar în 2004 a obținut diploma de licență în matematică la Universitatea „Valahia” Târgoviște.

Și Sorin Ion a candidat pe listele PNL în alegerile parlamentare de la finalul anului trecut, dar fără succes.

Secretar de stat responsabil cu învățământul superior din 2012 și până în prezent, Gigel Paraschiv s-a înscris în ianuarie 2021 în PNL, la Prahova, pentru a rămâne în această funcție, după cum a relatat Europa Liberă citând surse politice. Cunoscut ca apropiat al lui Sorin Cîmpeanu și al lui Mihnea Costoiu, Gigel Paraschiv a fost impus de Sorin Cîmpeanu anul trecut în Guvernul Orban. Potrivit surselor Edupedu.ro, una dintre condițiile impuse de Cîmpeanu lui Ludovic Orban, pentru a-i vota guvernul în Parlament, a fost chiar menținerea lui Paraschiv în funcția de secretar de stat (detalii aici).

Citește și:
Liderii PNL se reunesc sâmbătă în ședință pentru a valida persoanele care vor ocupa funcțiile de prefecți și secretari de stat
Răsturnare de situație în PNL: Marina Manea e noua propunere de secretar de stat la educație, după ce Violeta Vijulie anunțase că filiala sector 3 o susține pe această poziție
Ludovic Orban a numit un nou secretar de stat la Educație în locul candidatei Barcari, dar și acesta candidează la Parlament. Sorin Ion, fost inspector în Dâmbovița: Probabil aș alege poziția de senator

1 comment
  1. Vai de capul educației din România, dacă ministru secretar de stat este un individ care a promovat licența după 14 ani de la terminarea celor 4 ani de facultate, dacă i-o fi terminat ,și încă la altă universitate!
    Mare e grădina ta , Doamne, în educație!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

World Vision România solicită Ministerului Educației reintroducerea burselor sociale pentru elevii din rural: acoperirea cheltuielilor de transport nu asigură și alte nevoi specifice ale elevilor navetiști – cazarea, cantina, alte cheltuieli lunare

“Fundația World Vision România solicită Ministerului Educației reintroducerea burselor sociale pentru elevii din mediul rural întrucât acoperirea cheltuielilor de transport, deși extrem de importantă și pe care organizația o susține,…
Vezi articolul