Violeta Vijulie confirmă că va fi secretar de stat în Educație și neagă că ar fi fost susținută de Costel Alexe: La tragerea posturilor între filiale, poziția de secretar de stat pe fonduri europene de la Ministerul Educației a revenit filialei Sector 3 a PNL

5.765 de vizualizări
Violeta Vijulie si Ludovic Orban / Foto: Facebook.com
Violeta Vijulie a confirmat pentru Edupedu.ro că va fi secretar de stat la Ministerul Educației, unde se va ocupa de fondurile europene și relația cu Parlamentul. Liberala care o va înlocui pe Mihaela Popa, expertă în comunicare după cum singură se intitulează, a declarat într-o reacție la articolul care anunța trecerea sa de la Agenția funcționarilor publici la Educație că nu a fost susținută pe noul post de secretar de stat de către Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași urmărit penal de DNA pentru luare de mită.  

Eu sunt prim-vicepreședinte la PNL Sector 3 și aceasta este filiala care mă susține, pentru că la tragerea posturilor între filiale poziția de secretar de stat pe fonduri europene de la Ministerul Educației a revenit filialei Sector 3”, a afirmat Violeta Vijulie, pentru Edupedu.ro. 

Întrebată dacă tragerea la sorți este ceea ce o recomandă pentru postul de secretar de stat în Ministerul Educației, Vijulie a răspuns că “aceasta este modalitatea în care a revenit acest post la PNL. Ce mă recomandă pe mine este că am lucrat pe fonduri europene și faptul că în câteva luni la conducerea Agenției Naționale a Funcționarilor Publici eu am reușit să fac rost de fonduri europene pentru prevederi din codul administrativ pentru care nu era alocat buget, în situația în care toate liniile de finanțare erau închise”. 

Eu am mers la toate autoritățile de management care ar fi putut să finanțeze și am reușit să deschid o linie de finanțare prin care am luat 12 milioane de RON, pentru care am și semnat contractul acum 3 luni de zile prin care vom face baza de date cu toți bugetarii din România pe care ne-a solicitat-o Comisia Europeană și pe care și-o dorește toată lumea. A doua chestiune pentru care am luat bani este concursul pentru funcționari publici. Toți funcționarii publici vor da același concurs ca să intre în corpul național al funcționarilor publici, urmând ca abia apoi să dea examenul de specialitate pe postul pe care vor să se ducă într-o anumită instituție. Una e să dai concurs la primăria Cochirleni și alta la Ministerul Fondurilor Europene și asta trebuie armonizat, pentru că peste tot trebuie să avem funcționari bine pregătiți”, a continuat fosta președintă a Agenției Naționale a Funcționarilor Publici. 

Aceasta a adăugat că “finanțarea va fi folosită și pentru a pregăti 7.500 de persoane pe partea de HR și digitalizare, pentru a se putea implementa baza de date cu toți bugetarii în toate instituțiile. Lucrurile astea le-am facut în 6 luni de zile”. 

Majoritatea joburilor mele au fost în privat, am avut foarte mulți ani firma mea cu care am lucrat numai pentru privat. În toată viața mea nu am avut contracte cu statul. Am făcut politică în paralel, cu banii câștigați din privat cu care am trăit”, a susținut Violeta Vijulie. 

În ceea ce privește urgențele de care se va ocupa la Ministerul Educației, aceasta a afirmat că “pentru că bugetul țării e foarte mic și întotdeauna bugetul alocat educației a fost insuficient, chiar dacă ministrul a solicitat anul acesta să crească și probabil va crește, trebuie să facem tot efortul să înmulțim fondurile de la bugetul de stat cu fonduri eruopene. Și prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) există posiblitatea de a accesa fonduri și mai există si fonduri de la Banca Mondială”. 

Deși nu am ajuns încă în instituție, am început să fac o listă cu toate sursele de finanțare de care ar putea să beneficieze educația prin intermediul Ministerului și aceste fonduri trebuie îndreptate către copiii care au probleme cu participarea la școală din cauza sărăciei, către copiii supradotați, către pregătirea profesorilor, către infrastructura educațională – nu mă refer numai la clădiri, pentru că de clădiri s-au ocupat în general primăriile, ci de infrastructura de material didactic din interiorul școlii. Trebuie să trecem la școala multimedia, școala digitală prin care să aducem foarte multe cunoștințe într-un format mult mai prietenos pentru elevi. Și ne trebuie bani și pentru infrastructură, și pentru pregătirea profesorilor și pentru copii să participe la școală”, a afirmat Vijulie. 

Aceasta a precizat că “eu nu voiam să vorbesc despre lucrurile astea înainte. Am avut ieri o scurtă întâlnire cu ministrul educației, în care am discutat că mă voi ocupa de fonduri europene și relația cu Parlamentul, pentru că trebuie să aibă suport legislativ și eu am fost mulți ani consilier parlamentar. Urmează ca săptămâna viitoare, când o să ne numească dl prim-ministru, să am în primul rând o analiză cu departamentele interne si cu dna Mihaela Popa. Eu nu am știut al cui a fost acest post când a fost tras de filială, nu am nimic cu dna Mihaela Popa. Dar așa cum poziția de președinte al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici a fost trasă la negocieri de partenerii noștri de coaliție, așa și poziția aceasta a fost trasă de altă filială. Nu este niciun secret, a fost totul făcut la vedere, pe baza unui algoritm”. 

Vijulie a refuzat să spună cine sunt ceilalți secretari de stat care și-au câștigat pozițiile prin același algoritm la vedere. 

Citește și:
SURSE Liberala Violeta Vijulie, “expertă în comunicare” și cel mai recent șefa Agenției funcționarilor publici, va fi secretar de stat pe fonduri europene la Ministerul Educației, în locul Mihaelei Popa


2 comments
  1. ,,…poziția aceasta a fost trasă de altă filială.,,
    Deci POZIȚIILE nu se ocupă pe bază de COMPETENȚĂ ci pe bază de ,,tragere,, !

    Cascadorii râsului !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Un caz de anulare a lucrărilor la Bac, similar cu cel de la Șincai, raportat de părinți la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” din Voluntari, județul Ilfov. Peste 10 lucrări ar fi fost anulate după 40 de minute de examen, dintr-o greșeală a profesoarelor asistente, iar elevii nu au primit timp suplimentar de lucru / O fată care a contestat măsura ar fi fost jignită și intimidată de supraveghetoare

Mai mulți părinți ai candidaților de la Bacalaureat 2023 au semnalat Edupedu.ro un caz similar cu cel de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, din Sectorul 4, București. De data aceasta…
Vezi articolul
Transport gratuit pentru elevi

Aproape 4.000 de școli din România funcționează fără autorizație de securitate la incendiu, anunță ministrul Lucian Bode: „Ne confruntăm cu o problematică sensibilă reprezentată de securitatea la incendiu a clădirilor în care funcționează unitățile școlare”

Aproape 4.000 de școli din România funcționează în acest moment fără autorizație de securitate la incendiu, a anunțat ministrul Lucian Bode în ședința organizată marți dimineață înaintea începerii anului școlar,…
Vezi articolul