Ludovic Orban a numit un nou secretar de stat la Educație în locul candidatei Barcari, dar și acesta candidează la Parlament. Sorin Ion, fost inspector în Dâmbovița: Probabil aș alege poziția de senator

1.916 vizualizări
Sorin Ion / Foto: Facebook.com
Premierul Ludovic Orban numește pentru a doua oară într-o poziție cheie din educație un liberal care intră în campanie electorală. Noul secretar de stat responsabil cu învățământul preuniversitar este Sorin Ion, fost inspector școlar județean de Dâmbovița și candidat pe listele PNL pentru Senat. Contactat de Edupedu.ro și întrebat ce va alege, dacă va câștiga în alegerile parlamentare de pe 6 decembrie, Sorin Ion a răspuns: “probabil că aș alege poziția de senator”. 
  • Cele două rânduri de alegeri din această toamnă au afectat major Ministerul Educației, care a fost de fiecare dată lipsit de secretari de stat pentru că aceștia candidau întâi la locale, acum la parlamentare.
  • În premieră pentru învățământul din România, Luminița Barcari – fostul secretar de stat pe preuniversitar – a intrat în concediu din funcția de secretar de stat chiar în prima săptămână de școală organizată în pandemia COVID-19. Atunci, Barcari părăsea Ministerul pentru a-și promova candidatura la șefia Consiliului Județean Ialomița, pe care în cele din urmă a pierdut-o, dar a câștigat un loc de consilier județean. În noiembrie, Barcari a demisionat din funcție, pentru a candida din partea PNL în alegerile parlamentare din 6 decembrie. 

Premierul Ludovic Orban l-a numit miercuri, 18 octombrie, în funcția de secretar de stat la Ministerul Educației pe Sorin Ion. Acesta vine pe funcție din postul de inspector școlar județean în Dâmbovița, pe care l-a ocupat din 2015. Sorin Ion a fost profesor de matematică la Școala Gimnazială ”Mihai Viteazul” din Pucioasa. A mai fost inspector școlar general în 2011-2012, anterior a ocupat poziția de inspector școlar de specialitate-matematică, iar din 2004 până în 2010 a fost director întâi la Școala nr. 2 Pucioasa, apoi la Grupul Școlar Pucioasa. 

Foto: Monitorul Oficial

Sorin Ion este vicepreședinte al Societății de Științe Matematice din România, filiala Dâmbovița. A absolvit în 1986 Liceul Industrial Fieni, în 1990 Universitatea din București – Facultatea de matematică, iar în 2004 a obținut diploma de licență în matematică la Universitatea „Valahia” Târgoviște. 

Contactat de Edupedu.ro, Sorin Ion a anunțat care sunt prioritățile sale în funcția de secretar de stat responsabil cu învățământul preuniversitar, dar și cum va împăca noua funcție cu cea de candidat pe poziția a doua pentru senat, pe listele PNL Dâmbovița.

Rep: Sunteți candidat la Senat pe listele PNL Dâmbovița. Cum veți putea împăca primele săptămâni de secretar de stat cu cele de campanie electorală?

Sorin Ion: Mai sunt 2 săptămâni de campanie electorală. Campania mea se va desfășura exclusiv în weekend, nu o să mă vedeți vreodată în timpul săptămânii în campanie. Colegii mei din teritoriu vor fi îngăduitori cu mine în acțiunea asta politică și activitatea electorală este oricum redusă la minimum. Activitatea de tip door to door nu mai este fezabilă, iar campania a însemnat până acum prezența la dezbateri televizate, mesaje publice pe conturile de socializare, dar dacă în weekend sunt solicitat undeva mă voi duce cu plăcere. Însă prioritatea mea în momentul acesta nu este campania electorală. 

Rep: Ce veți face, dacă veți fi ales în funcția de senator?

Sorin Ion: Având în vedere că în calitate de senator aș putea să contribui la ce înseamnă legislația pe educație, ar fi tentant pentru mine să încerc să contribui din poziția de legiuitor la îmbunătățirea educației. Probabil că aș alege poziția de senator, dar o să-mi pun problema a doua zi după alegeri, dacă va exista această dilemă. 

În mod normal, oameni pregătiți în sistem există. Nu va fi o problemă un înlocuitor pe poziția de secretar de stat

Rep: Fostul secretar de stat a renunțat la post chiar din acest motiv: Luminița Barcari intra în a doua campanie în care ar fi fost și secretar de stat pe preuniversitar.

Sorin Ion: A fost alegerea dânsei. Dacă dânsa a considerat că e foarte importantă prezența în teritoriu, e o alegere și respectăm alegerea fiecăruia. 

Rep: Ați preluat postul de secretar de stat, care sunt urgențele în preuniversitar, într-un an total atipic cum este acesta? 

Sorin Ion: Dacă vorbim de lucrurile pe termen foarte scurt, cred că digitalizarea ar fi principala misiune, astfel încât într-un interval foarte scurt să nu mai avem copii care să nă aibă acces la educație prin intermediul tehnoligiei. 

Avem 3 surse de finanțare în momentul ăsta: programul Școala de acasă al Ministerului și continuarea livrărilor către județe, avem HG 756 prin care inspectoratelor li s-au repartizat 100 de milioane de lei din care au dreptul să cumpere atât materiale dezinfectante, dar și echipamente electronice. Fiecare inspectorat și-a făcut propriile priorități. Eu marea parte a banilor am folosit-o pentru tablete și laptopuri pentru unitățile școlare. Presupun că majoritatea inspectoratelor școlare au făcut la fel. La Dâmbovița așteptăm semnarea contractului și termenul de livrare este o zi. A treia sursă este HG 144 – vorbim de proiectele pe fonduri europene și mă dau exemplu: am depus un proiect mare de 18 milioane de lei care include o varietate mai mare de echipamente. Cumpărăm 4.000 de echipamete și ajungem în total la aproximativ 11.000 de copii, care este peste numărul de elevi fără posibilitatea de a se conecta la orice device. Am luat și table interactive, și camere web, și videoproiectoare, iar lucrurile acestea le facem nu doar pentru perioada de pandemie, pentru că sunt utile și la lucrul la clasă. Ele pot fi folosite și dacă sunt profesori care lucrează de la școală chiar în această perioadă. 

Noi am distribuit săptămâna trecută peste 5.000 de tablete, în condițiile în care identificasem în jur de 6.000 de copii în categoria vulnerabilă. Deci aveam 9% din numărul total al copiilor și preșcolarilor [fără device – N.Red.], iar asta înseamnă că am rezolvat problemele stringente. După ei sunt copiii care accesează lecțiile online după un telefon mobil, ceea ce la început a fost acceptabil, dar vrem să eliminăm mobilul dintre soluții. 

Rep: Ce faceți cu programele școlare? La ce nivel se vor schimba?

Sorin Ion: Programele școlare pentru liceu reprezintă prioritatea Ministerului Educaței în acest moment și ne aflăm cu ele aproape de finalizare. Cred că foarte curând ele vor fi publicate. Sunt mai multe variante. 

Rep: Se vor schimba examenele de Bacalaureat și Evaluare Națională 2021?

Sorin Ion: La acest moment, nu s-au pus în discuție examenele, asta și din cauză că sperăm ca lucrurile să se îndrepte în semestrul II și să se facă școala față în față. O schimbare ar însemna să dăm examene în sistem online, ceea ce e extrem de greu. Poate că nici nu ar trebui să luăm în calcul alt mod decât față în față. Și să nu uităm că anul trecut am organizat în condiții excelente examenele, tot în condiții de pandemie.

Informații de background

Amintim că în premieră pentru învățământul din România, Luminița Barcari a intrat în concediu din funcția de secretar de stat chiar în prima săptămână de școală organizată în pandemia COVID-19. Atunci, Barcari părăsea Ministerul pentru a-și promova candidatura la șefia Consiliului Județean Ialomița, pe care în cele din urmă a pierdut-o, dar a câștigat un loc de consilier județean. 

Postul de secretar de stat pe preuniversitar vine cu o importanță majoră în tot ceea ce înseamnă gestionarea examenelor, testărilor, structurii anului școlar, programelor școlare, decizii care afectează 2,9 milioane de elevi și 183.000 de profesori câți sunt în preuniversitar.

Acest post a rămas vacant după ce Luminița Barcari a demisionat din funcție, pentru a candida din partea PNL în alegerile parlamentare din 6 decembrie. Partidul de guvernământ a decis ca Barcari să deschidă lista candidaților la Camera Deputaților în județul Ialomița, în contextul în care toți cei aproximativ 3 milioane de elevi din România învață exclusiv de acasă, din cauza pandemiei, iar situația din educație este incertă în ce privește examenele și funcționarea. 

Secretarii de stat sunt numiți direct de premierul României, prin decizie publicată în Monitorul Oficial.

Deciziile guvernului condus de Ludovic Orban de a lăsa Educația fără decidenți, în momente critice, sunt fără precedent

Este fără precedent decizia Partidului Național Liberal și a Guvernului condus de Ludovic Orban de a lăsa domeniul Educației fără persoanele aflate în funcții cheie, de când a început pandemia COVID-19 care a lovit masiv chiar educația.

În prima săptămână de școală care a debutat pe 14 septembrie, în stare de alertă și cu măsuri sanitare fără precedent pe care a trebuit să le implementeze pentru prima dată școlile, profesorii, elevii și să le respecte și părinții, doi secretari din Ministerul Educației au intrat în concediu pentru a-și face campanie electorală.

Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, Monica Anisie, care a ezitat să răspundă dacă i-a cerut lui Ludovic Orban demiterea sau înlocuirea celor doi.

Lucian Dragos Radulescu in campania pentru locale / Foto: Facebook.com

Secretarii de stat numiți de Ludovic Orban la Educație și care au abandonat școala pe 14 septembrie, pentru a-și face campanie electorală, sunt Luminița Barcari – atunci secretar de stat pe preuniversitar și candidat pentru postul de președinte al Consiliului Județean Ialomița în alegerile locale din 27 septembrie 2020 – și secretarul de stat pentru Relația cu Parlamentul și Proiecte europene, Dragoș Rădulescu – candidatul PMP pentru funcția de primar al Ploieștiului.

Nici Barcari, nici Rădulescu nu au câștigat posturile pentru care au candidat.

Citește și:
BREAKING Demisie în Ministerul Educației: Secretarul de stat responsabil de școli, licee și grădinițe, Luminița Barcari, a demisionat chiar înainte de campania electorală pentru parlamentare
Premieră în educație: Cine sunt cei 2 secretari de stat oficial în concediu pentru a-și face campanie electorală / Debut de școală cu licitații ratate pentru tablete și manuale și promisiuni neonorate după 3 luni de vacanță
Monica Anisie: Secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar este în concediu de odihnă pentru a putea desfășura alte activități, având în vedere că suntem în campanie electorală
Mircea Miclea, despre concediul secretarilor de stat din Educație la început de an școlar: Scandalos mi se pare. Campania electorală este mai importantă decât educația tinerei generații


1 comment
  1. Cum gasesc guvernele tot felul de politruci sa-i puna sa se ocupe de invatamant? Domnul Ion pare sa fi avut o sansa sa fie un profesor bun, dar a virat-o spre formalisme de tipul cursuri de perfectionare pe tot felul de teme (cf. CV-ului). Se vede ca si-a dorit doar sa fie cat mai sus in ierarhiile politice si administrative. Oricum, putem avea speranta ca o sa fie mai bun (n-ar trebui sa-i fie greu) decat cine a fost inainte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății: Planul de redeschidere a școlilor este foarte rațional. O să găsim o soluție echilibrată pentru siguranța epidemiologică în școli

Planul anunțat de președintele Klaus Iohannis de redeschidere descentralizată a școlilor “este foarte rațional”, a declarat Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății. “Este nevoie să avem învățământ”, a…
Vezi articolul

OFICIAL Sindicatele din educație au respins oferta Guvernului și continuă greva. Simion Hăncescu, FSLI: Cererea profesorilor este de 2.000 de lei brut pe lună. Așa cum la sănătate s-a găsit soluția să se dea într-o singură tranșă mărirea, așa vor și angajații din învățământ

Profesorii nu au acceptat ceea ce oferă Guvernul, au declarat liderii sindicali la ieșirea de la întâlnirea cu oficialii guvernamentali. În acest moment greva continuă. Simion Hăncescu de la FSLI…
Vezi articolul

SURSE Planurile-cadru pentru liceele tehnologice duale. Mai puține ore de Matematică, pentru clasele XI-XII, și fără ore de Fizică, Chimie, Biologie și Geografie în trunchiul comun al tuturor specializărilor – proiect

Elevii de la tehnologic dual ar putea să aibă mai puține ore de Matematică în trunchiul comun, potrivit proiectului de modificare a planurilor-cadru. Făcând o comparație cu învățământul tehnologic actual,…
Vezi articolul