Cuvântul englez al anului, stabilit de dicționarul Collins, este „permacrisis”: “perioadă prelungită de instabilitate și insecuritate”

117 vizualizări
Foto: Pexels.com
Pandemie, schimbări climatice, război cu amenințare nucleară, facturi vertiginoase, raționalizarea energiei, inflație – dicționarul Collins a ales cuvântul englezesc al anului, care nu putea fi mai potrivit decât atât: este ”permacrisis”, un neologism care indică ”o perioadă prelungită de instabilitate și insecuritate”, notează La Stampa, citată de Rador.

Pe scurt, noua normalitate este o anxietate constantă, o supraviețuire în echilibrul dintre preocuparea pentru ceea ce se întâmplă și pentru ceea ce se mai poate întâmpla, potrivit surselor citate.

  • Dicționarul Collins, tipărit și online, este publicat de editura HarperCollins în Glasgow de peste 200 de ani. Lexicografii monitorizează baza de date de 18 miliarde de cuvinte, surse media și reţele de socializare, pentru a crea lista anuală a cuvintelor nou apărute şi remarcabile, după cum scrie EuropaFM.

”Rezumă cât de oribil a fost anul 2022 pentru atât de mulți oameni”, a spus Alex Beecroft, directorul Collins Learning. “De multe ori, limba poate fi o oglindă a ceea ce se întâmplă în societate și în restul lumii. Anul acesta a trebuit să facem față unei provocări după alta. Am experimentat revoltele cauzate de Brexit, pandemia, vremea rea, războiul din Ucraina, instabilitatea politică, raționalizarea energiei și criza costului vieții. Este normal ca oamenii să trăiască acum într-o stare de incertitudine și într-o îngrijorare constantă”.

Citește mai mult pe G4Media.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Educație media pentru liceeni: ce își propune acest proiect

DOCUMENT Laptop sau tabletă “la cerere” pentru fiecare elev și fiecare profesor – legea este activată prin Ordinul de Ministru 6.200 / Jean Badea, MEC: Normele de aplicare sunt gata, vor fi adoptate prin HG

Ministerul Educației activează Legea 109/2020 care prevede acordarea de către minister, la cerere, a unui dispozitiv electronic, laptop sau tabletă, profesorilor și elevilor care solicită așa ceva. Ordinul 6200/2020 prevede…
Vezi articolul

Legea care ar fi permis folosirea gratuită a terenurilor de sport din curtea şcolilor şi în afara orelor de program “are un caracter neclar şi imprecis în privinţa modalităţii în care se realizează acest drept de a folosi”, arată Curtea Constituțională, în motivare, după ce a declarat-o neconstituțională

Curtea Constituţională a publicat motivarea deciziei prin care practic respinge modificarea Legii educației fizice și sportului care ar fi permis elevilor accesul liber în curtea școlii și în bazele sportive școlare…
Vezi articolul