Daniel David: Bursele elevilor trebuie să reflecte performanța și nevoile sociale / Ministrul Educației va schimba criteriile de acordare a burselor școlare, „dacă noul guvern își asumă acest lucru”

3.462 de vizualizări
Foto: Cristian Nistor – Agerpres Foto
„Bursele de multe ori nu reflectă performanța. Bursele elevilor trebuie să reflecte două lucruri, performanța și nevoile sociale de incluziune”, a declarat ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, în conferința de presă în care a prezentat raportul QX. Întrebat dacă va schimba ceva în acest sens, ministrul Educației a spus că va schimba criteriile de acordare a burselor școlare, „dacă cineva din noul guvern își asumă acest lucru”.

Declarațiile ministrului Daniel David despre bursele elevilor

Jurnalist: Ați studiat discrepanța dintre jumătate de milion de burse de merit si acest slide ( n.r slide-ul cu analfabetismul funcțional)

Daniel David: Înțelegeți foarte bine și știți foarte bine ce vreți să spuneți, că bursele de multe ori nu reflectă performanța și cred că suntem de acord. De aceea spuneam că, după mine, bursele trebuie să reflecte două lucruri, să reflecte performanța, excelența și să reflecte nevoile sociale de incluziune

Jurnalist: Și veți schimba acest lucru?

Daniel David: Dacă cineva din noul guvern își asumă acest lucru, da.

Jurnalist: Dar o să doară.

Daniel David: Știți, orice schimbare pare la început periculoasă, dar când te uiți la principii și te uiți pe termen mediu și lung, îți dai seama că este un beneficiu, nu doar al sistemului, este în final și în beneficiul tău personal.

Bursele școlare în raportul QX:

„Dincolo de învățământul gratuit, bursele trebuie să reflecte adecvat două lucruri:

  • suportul pentru condiții socioeconomice dificile (incluziune – bursele sociale ar trebui ca administrativ să fie derulate de alte structuri, spre exemplu primării, pentru a se evita încărcarea birocratică în sistemul educațional)
  • și/sau pentru excelență educațională. 

Alte variante creează confuzii în ceea ce privește conceptele de învățământ gratuit, incluziune și excelență. 

Așadar, prefer burse mai mari pentru situații relevante, decât burse multe și mici pentru situații nerelevante!” 

Citește și:
Pervertirea meritului prin acordarea burselor pe „sistemul Ligia Deca”: Peste jumătate dintre elevii din clasele VI-XII primesc bursă de merit, iar circa 600.000 au avut anul trecut media generală între 9,50 și 10, în creștere cu 142% față de precedentul an școlar
DOCUMENT Raportul QX de diagnoză al ministrului Educației și Cercetării, Daniel David, a fost publicat de minister

5 comments
  1. Consider ca este bine ca elevii au fost stimulați prin burse în mandatul Ligiei Deca. Au fost mult mai stimulati sa învețe. Cel puțin aceasta este concluzia și observația mea.

  2. Bursele sociale la primării și, celelalte burse, strict pentru rezultate. Desființarea liceelor tehnologice cu duiumul, unde in fiecare an se admit sute de elevii cu medii de 2, gratulați cu tot felul de premii și burse, pentru nimic, doar sa fie prezenti. O masa caldă sau un pachet poate ar fi suficient. Un singur liceu tehnologic pe oraș cu toate specializările, pentru cei cu medii peste 5 care chiar doresc sa se înscrie și dacă sunt mai multe solicitări, examen de admitere, cu finalizare cine vrea, bacalaureat tehnic. Elevii care se pregătesc suplimentar să dea bacul la orice liceu teoretic. În rest, scoli de ucenici și profesionale cu burse de la stat, dar prin agenții economici.

  3. Totul e cu dacă si cu poate la David.
    Cu dar, probabil sau poate fi posibil.

    Niciodată termene, nimic clar, concret.
    Cu praguri de medie, cu schițe de lucru.

    Doar vorbe mieroase inutile.

  4. 3 ani la rând, 3 metodologii diferite. I-ați zăpăcit.

    Mai schimbați multe? Dacă v-ați apucat, mutați bursele SOCIALE la primărie, că au acolo asistență socială. NU la școală. Școala e pentru educație, unde bursele sunt pentru elevii care învață.

  5. Bravo, asta trebuie facut. Madam Deca a distrus competenta. Cocalarii au ajuns sa ia burse si sa bata obrazul adevaratilor copii care muncesc si sunt seriosi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like