Daniel David: Suntem clar împotriva practicii de a aduna bani și a începe să facem, pe baza banilor adunați, tot felul de cadouri de la an la an tot mai costisitoare profesorilor

2.933 de vizualizări
Foto: Radu Tuta / Agerpres Foto
Daniel David, ministrul Educației și Cercetării, a declarat la prezentarea raportului săptămânal „suntem clar împotriva practicii de a aduna bani și a începe să facem, pe baza banilor adunați, tot felul de cadouri de la an la an tot mai costisitoare (profesorilor – n.red)”. Pe de altă parte, acesta a mai spus că „nimeni nu este absurd să blocheze cadouri simbolice”.

„Era un reproș legat de faptul că nu înțeleg zilele de sărbătoare de 1 și 8 Martie și așa mai departe. Ba înțeleg sărbătoarea foarte bine. Și eu, ca ministru, niciodată n-am spus că anumite cadouri simbolice, de preferat date individual, o floare, nu știu, un mărțișor… Nimeni nu comentează la aceste lucruri, însă suntem clar împotriva practicii de a aduna bani și a începe să facem, pe baza banilor adunați, tot felul de cadouri de la an la an tot mai costisitoare (profesorilor – n.red). Nimeni nu este absurd să blocheze cadouri simbolice”, a precizat Ministrul Educației.

La conferința de presă din 27 februarie, Daniel David a fost întrebat despre situațiile în care în școli sau grădinițe părinții strâng bani de 8 martie pentru cadrele didactice, deși acest lucru este interzis prin legea Educației. Ministrul a spus că „avem o reglementare”, colectarea de fonduri este interzisă. Dar în cazurile în care unii părinți sunt nemulțumiți de cei care propun să se strângă bani, aceștia „pot să facă sesizări către inspectorate sau către noi”, a precizat

Ce prevede codul de etică al profesorilor

În Codul-cadru de etică al personalului didactic din învățământul preuniversitar apare la art. 5 b) (ii) că li se interzice profesorilor să solicite, să accepte sau să strângă bani, deoarece generează corupție: „solicitarea, acceptarea sau colectarea de către personalul didactic a unor sume de bani, cadouri sau prestarea anumitor servicii, în vederea obținerii de către beneficiarii direcți ai educației de tratament preferențial ori sub amenințarea unor sancțiuni, de orice natură ar fi acestea”.

Legea nr. 477 din 2004 privind Codul de conduită a personalului contractual din autorităţile şi instituţiile publice stabilește la art. 14 că „angajaţii contractuali nu trebuie să solicite ori să accepte cadouri, servicii, favoruri, care le pot influenţa imparţialitatea în exercitarea funcţiilor publice deţinute ori pot constitui o recompensă în raport cu aceste funcţii”.

Noul regulament de funcționare al școlilor – ROFUIP 2024 nu interzice explicit părinților să strângă bani, însă menționează că aceștia au voie doar să susţină „activităţile dedicate întreţinerii, dezvoltării şi modernizării bazei materiale a grupei/clasei şi a unităţii de învăţământ prin acţiuni de voluntariat”.

Citește și:
Daniel David despre banii strânși de părinți de Mărțișor: Avem reglementare, colectarea de bani este interzisă. Profesorul poate să refuze. Părinții nemulțumiți pot să facă sesizări către inspectorate / Sorin Ion, secretar de stat: O să întărim mesajul, fără să devenim Grinch

2 comments
  1. Dar nu e deranjat de colegul de guvern care își face încă o vilă de sute de mii de euro din salariul de ministru? Il deranjează pachetul de cafea?

  2. Liniștește-te ca mulți nici o floare nu aduc.S-a făcut propaganda ca fără cadouri încât se poarta toți ca mujicii și nici un ghiocel,o zambila nu îți aduc dar profesorul sa fie finețea intruchipată și comportamental și profesional și sufletește și toate astea chiar dacă sta numai între spini….ehe!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Modelul de contract educațional pe care părinții îl încheie cu școala s-a modificat. A fost introdusă “clauza COVID” – obligația părintelui de a nu trimite la școală copilul care are simptome

Modelul contractului educațional, pe care toți părinții în semnează cu școlile la care au copiii, a fost schimbat prin aprobarea noului Regulament de Organizare și Funcționare a Instituțiilor de Învățământ…
Vezi articolul

Mircea Miclea, avertisment cu privire la securizarea datelor sensibile ale tuturor elevilor din România: Este neclar cine gestionează portofoliul personal educațional al elevului, menținut în proiectul legii educației, dar care va avea și formă electronică. Dacă nu sunt securizate aceste date, cariera oricui poate fi distrusă uitându-te la portofoliu

Toți copiii din România vor avea începând de anul viitor, obligatoriu, o evaluare de profil extrem de minuțios întocmită, începând de la grădiniță și care va fi menținută “activ” și…
Vezi articolul

Simularea Evaluării Naționale de la clasa a VIII-a este, în primul rând, pentru profesori, afirmă secretarul de stat Bogdan Cristescu: Dincolo de ce a făcut elevul bine, mie mi se pare cel puțin la fel de important ce a greșit copilul

Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației și Cercetării, a declarat, la Euronews România, că simularea Evaluării Naționale de la clasa a VIII-a este, „în primul rând, pentru profesori”. „Dincolo de…
Vezi articolul