De ce trebuie să meargă copiii la şcoală? / Flavian Georgescu: Degeaba ne dorim să aibă rezultate bune la şcoală, dacă noi, acasă, nu facem decât să blamăm şcoala, profesorul, inspectorul şi aşa mai departe

5.233 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Școala nu trebuie să fie doar un loc pentru pregătirea examenelor, ci o sursă esențială de dezvoltare personală și gândire liberă, spune profesorul de Matematică Flavian Georgescu în emisiunea „Sfatul Profesorului” de la Național FM, preluat de educațieprivată.ro.

„La școală nu învățăm doar pentru Evaluarea Națională sau Bacalaureat, ci pentru a ne educa, pentru a deveni oameni liberi, capabili să găsim soluții în orice situație”, spune profesorul în comentariul său.

Acesta a răspuns, printre altele, la întrebările „Cu ce ne ajută școala?” și „De ce trebuie să mergem la școală?”. Mesajul său poate fi de ajutor părinților care se confruntă cu o astfel de problemă. Implicarea părinților în educația copiilor, atitudinea și discuția pe care aceștia le au în fața copiilor pe subiectul școală sunt esențiale pentru valorizarea educației.

“Degeaba ne dorim să aibă rezultate bune la şcoală dacă noi acasă nu facem decât să blamăm şcoala, profesorul, inspectorul şi aşa mai departe”, spune profesorul, care a mai adăugat că parinții trebuie să fie modele de urmat, să încurajeze învățătura si să creeze un mediu familial echilibrat.

„Ne-am pus vreodată întrebarea dacă proprii noştri copii ştiu de ce trebuie să meargă la şcoală? Noi, părinţii, ştim de ce copiii noştri trebuie să meargă la şcoală?

Oare dacă nu ar exista o lege a şcolarizării şi dacă şcoala ar fi opţională, ce le-am mai spune copiilor noştri? I-am îndemna să mai meargă la şcoală? Această întrebare este esenţa tuturor problemelor pe care le întâmpinăm ca elevi şi ca părinţi. Societatea din zilele noastre, media, personajele clasate ca fiind oameni realizaţi, viaţa virtuală de pe reţelele de socializare creează în mintea copiilor noştri ideea că a fi un om împlinit nu are nimic de-a face cu mersul la şcoală. Ba mai mult, auzim în jurul nostru mulţi adulţi care spun că au reuşit să se realizeze, să deschidă business-uri, să se îmbogăţească fără a fi nişte oameni şcoliţi şi cu nu ştiu ce studii superioare. Total greşit pusă această problemă. Să ne punem pentru câteva momente în situaţia copiilor noştri care trăiesc în mediul ce tocmai l-am exprimat. Nu este perfect normal că dacă tot timpul petrecut de ei neapărat în şcoli le este total neprielnic şi tot ce aud în jur creează impresia că şcoala nu ne face oameni realizaţi, să nu simtă nicio atracţie faţă de şcoală.

Repet, trăim într-o societate cu valori total greşite şi este extrem de important să conştientizăm asta şi să le arătăm şi copiilor noştri realitatea. Bun şi acum să răspundem la întrebare de ce este important să mergem la şcoală? De ce este important să fim educaţi? M-aş bucura să aud aceste cuvinte de la cât mai mulţi copii şi cât mai mulţi părinţi de actuali elevi. Educaţia este unul dintre cele mai de preţ lucruri pe care le putem oferi copiilor noştri.

Ea ne ajută să devenim oameni împliniţi şi realizaţi. Educaţia ne dă libertatea de a ne alege viitorul. Educaţia este cea care dărâmă orice barieră profesională şi doboară orice obstacol care ne stă în cale în viaţă. Dacă vrem să fim fericiţi şi dacă vrem să fim oameni împliniţi, trebuie să fim educaţi. Este obligatoriu ca în copilărie şi în adolescenţă să punem bazele unei educaţii solide şi a unor principii pe care doar la această vârstă le putem dobândi”, mai spune Flavian Georgescu, al cărui comentariu integral poate fi citit pe educațieprivată.ro.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Între roboți, inteligență artificială și blockchain, profesorul nu va fi desființat, ci rezistă în rol central – raportul OECD Digital Education Outlook 2021, despre tehnologiile inteligente care transformă școala

Tehnologiile blockchain, inteligența artificială, roboții ca instrumente folosite în educație nu mai sunt prognoze utopice sau distopice privind școala, ci lucruri reale, explorate sau aplicate deja în sistemele de educație…
Vezi articolul

Balcanii luptă cu virusul, pe fondul lipsei de medici şi de materiale sanitare / România și alte țări din regiune au fost toate afectate de exodul masiv de medici și asistente medicale în ultimii câțiva ani

 Țările din regiune au luat o serie de măsuri restrictive, de la întreruperea conexiunilor de călătorie până la închiderea școlilor și a universităților. Există însă temeri că numărul relativ redus…
Vezi articolul
Tichete educaționale 2024

“Declarația” guvernului privind salarizarea profesorilor, publicată în Monitorul Oficial – ”soluție” dezgropată de Nicolae Ciucă din epoca Adrian Năstase: cinci ”declarații” emise de guvern și publicate în Monitor acum 20 de ani

O monitorizare realizată de Edupedu.ro a identificat, pe Portalul Legislativ, sute de documente ce conțin în titlu cuvântul “Declarație”, dar dintre acestea doar cinci au fost emise de Guvernul României…
Vezi articolul