„Demiterea lui Adrian Cioroianu” – cer mai multe organizații după ce acesta a făcut publică informația că Emilia Șercan studiază teza de doctorat a lui Mircea Geoană: Directorul Bibliotecii Naționale „a încălcat legislația” și manifestă o „atitudine interlopă”

1.834 de vizualizări
Adrian Cioroianu / Foto: Inquam Photos – George Călin
Mai multe organizații neguvernamentale au publicat, vineri, o solicitare adresată ministrei Culturii, Raluca Turcan, de demitere a lui Adrian Cioroianu din funcția de director al Bibliotecii Naționale a României. Cererea vine după ce, joi, acesta a dezvăluit public detalii cu privire la documentele studiate de jurnalista Emilia Șercan în cadrul Bibliotecii Naționale, anume teza de doctorat a lui Mircea Geoană.

După c Emilia Șercan a relatat, miercuri, că în sălile de lectură ale Bibliotecii cititorii sunt nevoiți să stea cu gecile pe ei, la temperaturi de 16,6 grade, ea a fost criticată de directorul Adrian Cioroianu pe contul de Facebook. Ulterior, directorul a dezvăluit, tot pe Facebook, o informație care nu era destinată publicului, anume că jurnalista a solicitat să studieze teza de doctorat a secretarului adjunct al NATO, Mircea Geoană.

„Directorul interimar al Bibliotecii Naționale a încălcat a încălcat legislația privind protectia datelor personale, conform specificațiilor din politica privind protecția datelor cu caracter personal, și codul de conduită etică al instituției pe care o conduce și i-a amenințat, în conversații publice, pe toți cei care ar putea sesiza probleme de interes public legate de activitatea acestei instituții, fie ei avertizori de integritate, utilizatori ai serviciilor bibliotecii sau orice alte persoane”, scriu organizațiile care semnează cererea de vineri.

  • Acestea sunt ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent – CJI, Asociația pentru Tehnologie și Internet – ApTI, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică.

Ei fac trimitere la unul dintre comentariile făcute de Cioroianu pe Facebook, la adresa celor care ar „amesteca BNaR” în dezbateri publice: Cine „O face, o primește”.

„“O face, o primește” reprezintă o atitudine interlopă, incompatibilă cu funcția pe care o deține Adrian Cioroianu. În plus, divulgarea informaţiilor care nu sunt destinate publicităţii, de către cel care le cunoaşte datorită atribuţiilor de serviciu, dacă prin aceasta sunt afectate interesele sau activitatea unei persoane, este și o infracțiune penală”, declară organizațiile semnatare.

Mesajul lor, integral: 

Către: Ministerul Culturii

În atenția: Ministrei Culturii, Raluca Turcan

Organizațiile semnatare solicită Ministerului Culturii demiterea de urgență a lui Adrian Cioroianu din funcția de director interimar al Bibliotecii Naționale a României. 

Prin gestul său recent, de a dezvălui public detalii cu privire la documentele studiate în cadrul bibliotecii de către jurnalista Emilia Șercan, Adrian Cioroianu a încălcat regulamentele pe care este mandatat să le aplice. Directorul interimar al Bibliotecii Naționale a încălcat a încălcat legislația privind protectia datelor personale, conform specificațiilor din politica privind protecția datelor cu caracter personal, și codul de conduită etică al instituției pe care o conduce și i-a amenințat, în conversații publice, pe toți cei care ar putea sesiza probleme de interes public legate de activitatea acestei instituții, fie ei avertizori de integritate, utilizatori ai serviciilor bibliotecii sau orice alte persoane. “O face, o primește” reprezintă o atitudine interlopă, incompatibilă cu funcția pe care o deține Adrian Cioroianu. În plus, divulgarea informaţiilor care nu sunt destinate publicităţii, de către cel care le cunoaşte datorită atribuţiilor de serviciu, dacă prin aceasta sunt afectate interesele sau activitatea unei persoane, este și o infracțiune penală. 

Libertatea de exprimare reprezintă nu doar dreptul de a exprima idei, indiferent de natura lor, ci și posibilitatea de a accesa informații de interes public, fără îngrădiri. Directorul interimar al Bibliotecii Naționale lezează prin demersurile sale publice acest drept. Cititorii trebuie să fie siguri că ceea ce solicită Bibliotecii rămâne confidențial și nu va fi folosit împotriva lor. 

Mai grav, în cazul Emiliei Șercan, afirmațiile publice ale lui Adrian Cioroianu vin să împiedice sau să ducă în derizoriu un demers jurnalistic legitim. Documentele consultate, sub confidențialitate, de un jurnalist fac parte dintre sursele jurnalistice. Iar protecția surselor jurnalistice este parte a dreptului fundamental la libertatea de exprimare și a dreptului la libertatea presei, așa cum sunt consfințite prin Constituția României, prin legislația internă sau prin Convenția Europeană a Drepturilor Omului și Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene. Încălcarea confidențialității surselor jurnalistice de către un reprezentant al unei instituții publice reprezintă un derapaj grav, care trebuie sancționat pe măsură. 

Ministerul ar fi trebuit să organizeze un concurs de proiecte de management pentru ocuparea funcției de director, dar interimatul lui Adrian Cioroianu în fruntea Bibliotecii Naționale are deja 30 de luni fără concurs. Dacă în cazul funcționarilor publici, interimatul este de maximum șase luni calendaristice, nu e cazul ca Ministerul Culturii să aibă printre valorile sale perpetuarea interimatului la BNaR ca tradiție națională, ci profesionalizarea și responsabilizarea managementului. 

Pentru toate motivele expuse mai sus considerăm că Adrian Cioroianu nu se mai califică pentru funcția de director al Bibliotecii Naționale. Solicităm Ministerului Culturii să organizeze de urgență un concurs pentru ocuparea acestei funcții și să încheie cultura interimatului în această funcție publică. 

ActiveWatch

Centrul pentru Jurnalism Independent – CJI

Asociația pentru Tehnologie și Internet – ApTI

CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică”

Citește și:

Emilia Șercan reclamă că a solicitat să studieze teza de doctorat a lui Mircea Geoană, iar Adrian Cioroianu a făcut publică această informație prin prisma funcției sale de director al Bibliotecii Naționale: „O mârșăvie incalificabilă”


3 comments
  1. Adrian Cioroianu nu merită dispreţul jurnaliştilor şi a advertizorilor de integritate, advertizori care, în Timişoara, au distrus orice urmă de intelectualitate… Nu cred că jurnalista e mai calificată intelectual şi uman decât prof. Cioroianu. Referitor la frigul suportat în săli – de 16 grade, aici trebuie tras la răspundere administratorul şef şi contabilul şef care îşi trag bani în plus în buzunar de pe frigul încasat în oase de cititori. Ruşine! Cioroianu să îi tragă la răspundere. Oricine poate citi o teză de doctorat. Ok! Dar pentru un conflict de genul ăsta, nu l-aş demite pe Cioroianu. Cine să îi ia locul, un securist analfabet, cum se practică în toată Timişoara?????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like