Deontologia este și rămâne disciplină obligatorie la FJSC – Antonio Momoc, directorul departamentului de Comunicare, în replică la scrisoarea către ARACIS

344 de vizualizări
Antonio Momoc, ales decan al FJSC
„Deontologia este şi rămâne disciplină obligatorie pentru studenţii de la comunicare şi relatii publice şi publicitate la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării”, susține Antonio Momoc, directorul Departamentului de Antropologie Culturală și Comunicare într-un mesaj trimis Edupedu.ro. Replica vine după ce miercuri mai mulți profesori universitari, reprezentanți ai ONG-urilor au cerut Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, printr-o scrisoare deschisă, reintroducerea Deontologiei ca disciplină obligatorie la toate facultățile de comunicare.

Redăm integral mesajul lui Antonio Momoc:

„Deontologia este şi rămâne disciplină obligatorie pentru studenţii de la comunicare şi relatii publice şi publicitate la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Acest statut al materiei Deontologie nu are legătură cu examenul de finalizare a studiilor, aşa cum se lasă impresia în scrisoarea către ARACIS.

Votul din 13 decembrie 2019 din Consiliul Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării a fost în legătură cu conţinutul bibliografiei examenului de licenţă şi care sunt acele 6-7 discipline din peste 50 de discipline din programă din care studenţii să susţină în acest an universitar examenul teoretic de finalizare a studiilor. Evident, votul a respectat standardele ARACIS si potrivit acestora a introdus la examenul de licență cursuri care evalueaza pregatirea profesionala a studenților la Comunicare si Relatii publice, precum Introducere in Teoria Comunicarii.

Consiliul Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din Universitatea din Bucureşti, nu a votat excluderea disciplinelor Deontologie şi Drept din programa de licenţă pentru specializările Publicitate şi Comunicare şi Relaţii Publice, cum incorect s-a spus în scrisoarea deschisă. Dimpotivă, Deontologia rămâne curs şi disciplină în planul de învăţământ al specializărilor Comunicare şi Relaţii Publice şi Publicitate”.

Context: Peste 40 de profesori universitari și reprezentanți ai mai multor ONG-uri au publicat o scrisoare deschisă prin care cer agenției care acreditează programele de învățământ superior – ARACIS – să îndrepte “eroarea materială” care a șters Deontologia și Legislația media dintre standardele pe care universitățile de stat și private trebuie să le îndeplinească pentru a avea facultăți de Comunicare.

Profesorii universitari și reprezentanții societății civile anunță că membrii Consiliului Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării de la Universitatea din București au votat deja excluderea disciplinelor Deontologie și Drept din programa de licență pentru specializările Publicitate și Comunicare și Relații Publice, la propunerea decanului interimarSilvia Branea, și a Directorului Departamentului de Antropologie Culturală și Comunicare, Antonio Momoc. Printre argumente: “eliminarea celor două discipline a fost cerută de studenți”.

“Solicităm ARACIS să își asume public protejarea valorilor democrației, pieței libere și ale statului de drept, prin reintroducerea explicită a disciplinei Deontologie în rândul disciplinelor obligatorii și a disciplinei Legislație media/ Dreptul comunicării în rândul disciplinelor recomandate, pentru toate programele de comunicare publică din România”, se arată în scrisoarea deschisă.

Printre semnatari se numără universitarii Emilia Șercan, Brîndușa Armanca, Dragoș Paul Aligică, Alexandru Lăzescu, Mihaela Miroiu, Sorin Psatta, Raluca-Nicoleta Radu, Mihai Coman, precum și Elena Calistru – Funky Citizens, Cristina Guseth – Freedom House România, Cătălin Teniță – Geeks 4 Democracy.

FOTO: Antonio Momoc


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cîmpeanu: Universitățile au un procent de vaccinare anti-COVID a personalului peste media de 60% din învățământ. Rectorul UMF „Carol Davila”: Cursurile se vor desfășura din toamnă cu prezență fizică

Universităţile au înregistrat un procent de vaccinare anti-COVID peste media sistemului de învăţământ (60%), a declarat, duminică, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, la conferința de presă care a avut loc la…
Vezi articolul

Amfiteatre digitale pentru activitatea din laboratoarele facultăților, platforme de tip Igloo 3D și blended mobility – marile schimbări pentru Universitățile Europene. Sorin Costreie: Acum se creează o rețea de universități de performanță

Universitățile europene care să le permită studenților din București să aibă cursuri cu profesori din Germania, Italia sau Franța intră într-o fază neplanificată, din cauza pandemiei COVID-19. Marea schimbare este…
Vezi articolul
schimbarea stilului de viață în perioada epidemiei

Rectorul UBB, Daniel David, critică Guvernul și Ministerul Educației că au tăiat locuri bugetate la master și doctorat, atât la nivel național, cât și de la singura universitate românească prezentă în topul Academic Shanghai Ranking 2022

Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca are o reacție critică la adresa Ministerului Educației și a Guvernului care au tăiat locuri de la master și doctorat la nivel națională, dar și…
Vezi articolul

Fiecare domeniu din universitățile românești, prezent în Top 500 Shanghai, primește o jumătate de milion de lei, anunță ministrul Educației. Cîmpeanu: 10% din finanțarea de bază a universităților va putea fi cheltuită pentru investiții, printr-un proiect de OUG

Fiecare domeniu din universitățile românești, prezent în Top 500 Shanghai, va fi finanțat cu o jumătate de milion de lei, a anunțat ministrul Educației după ședința de Guvern de joi,…
Vezi articolul