Depozit cu muniţie din al Doilea Război Mondial, descoperit în curtea Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași. Peste 300 de elevi au fost evacuați din căminul liceului

810 vizualizări
Foto: Facebook.com/ USLIP Iași
Un depozit cu muniţie folosită în cel de-Al Doilea Război Mondial a fost descoperit în curtea Colegiului Pedagogic “Vasile Lupu”, a declarat, luni, pentru Agerpres, primarul Mihai Chirica. Elevii din căminul liceului au fost evacuați.

Administrația locală a trimis Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) o notă cu privire la situație: elevii din cămin au fost evacuați, potrivit sursei citate, iar cursurile ar putea rămâne suspendate până luni, 20 mai, cel târziu. În căminul Colegiului ‘Vasile Lupu’ erau cazaţi 195 de elevi şi învăţau 121 elevi de şcoală primară.

Conform aceleiași surse, depozitul în care se presupune că se află sute de proiectile şi muniţie de război este situat la câteva zeci de metri de căminul internat al Colegiului Pedagogic “Vasile Lupu”.

  • Depozitul cu muniţie de război a fost descoperit în timpul efectuării de lucrări de reparare şi consolidare a şcolii.

De la începutul anului şcolar actual, în septembrie 2023, cei 830 de elevi şi 150 de profesori şi personal auxiliar de la Colegiul Pedagogic “Vasile Lupu” din Iaşi au fost relocaţi în sălile de clasă ale Colegiului Tehnic “Gheorghe Asachi”.

“Depozitul se pare că era unul bine organizat. Proiectilele au fost descoperite la mai puţin de 50 de metri de căminul Colegiului Pedagogic ‘Vasile Lupu’. Nu erau doar proiectile pe care le mai găsim de altfel şi în timpul altor lucrări pe care le efectuăm. De data aceasta se vede foarte bine că e o cantitate foarte mare de proiectile neexplodate, din cel de-al Doilea Război Mondial.

Sunt sute, chiar mii de proiectile care fac parte dintr-un depozit. Se pare că sunt de provenienţă germană. Vom face tot ceea ce e posibil pentru siguranţa tuturor celor de acolo, inclusiv a constructorilor. Vom convoca o şedinţă a Comitetului Local de Urgenţă”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Potrivit sursei citate, la faţa locului au fost chemaţi pirotehniştii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).

Colegiul Pedagogic, fosta Şcoală Normală “Vasile Lupu” sau Institutul Vasilian, este cea mai veche instituţie de acest tip din Principatele Moldovei şi Ţării Româneşti şi funcţionează în actuala locaţie din 1864.

Colegiul Pedagogic “Vasile Lupu” Iaşi este una dintre cele 31 de unităţi de învăţământ preuniversitar din România incluse în clasa de risc seismic I.

Clădirea va fi consolidată cu fonduri de la Guvern, prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, prin Programul Naţional Şcoli Sigure şi Sănătoase.

Citește și:
Părinţii unor elevi de la Colegiul Pedagogic “Vasile Lupu” din Iași au protestat în fața Primăriei. Vor să afle când se deschide școala modulară, despre care autoritățile spuneau că va fi deschisă în decembrie-februarie / Primarul Chirica: Școala va fi gata când va fi gata
Elevii de la Colegiul Pedagogic din Iași vor învăța în viitorii trei ani în containere / 600 de elevi au fost evacuați din sălile lor de curs, din cauza riscului seismic de gradul unu al clădirii principale / Soluția a fost agreată de părinți și profesori
VIDEO Elevii relocați din Colegiul Pedagogic “Vasile Lupu” din Iași vor învăța în alte școli în perioada consolidării seismice a clădirii, chiar dacă părinții au protestat în fața primăriei. Luciana Antoci, șefa ISJ: Trebuie să înțelegem că nu există soluții alternative în acest moment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorii vor fi obligați să aibă activități legate de prevenția și combaterea consumului de droguri, în cadrul programului “Școala Altfel”, din acest an școlar, spune secretarul de stat în Ministerul Educației Kallós Zoltán

Școlile vor fi obligate să abordeze teme legate de prevenția și combaterea consumului de droguri în cadrul programului Școala Altfel din acest an școlar, potrivit secretarului de stat din Ministerul…
Vezi articolul