Deputatul PNL Marilen Pirtea, rector la Timișoara: Să primească prioritate pentru vaccinare și studenții universităților din România, dacă vor primi prioritate studenții care pleacă la studii în străinătate

311 vizualizări
Marilen Pirtea / Foto: Facebook.com
Deputatul PNL Marilen Pirtea, rector al Universității de Vest din Timișoara, apelează la o declarație neangajantă făcută miercuri de premierul Florin Cîțu pentru a pleda pentru “prioritizarea pentru vaccinare a studenților universităților din România”. El spune, într-un comunicat transmis Edupedu.ro, că “nu avem cum să susținem vaccinarea cu prioritate a acelor studenți ce sunt înscriși la universități din alte țări, fără să ne gândim la cei ce studiază în țară”.

Marilen Pirtea face trimitere la declarația de miercuri a premierului Florin Cîțu care, răspunzând la o întrebare, a arătat că studenții români care trebuie să plece la universități din străinătate și au nevoie de vaccin trebuie să se adreseze Ministerului Sănătății pentru a fi incluși în etapa a II-a de vaccinare. Declarația premierului:

  • „Repet, etapa a doua, acea listă crește în fiecare zi pentru că sunt mai multe priorități pe care le vedem, s-ar putea să fie și asta o categorie pe care o vom include selectiv pentru persoanele care vor intra în etapa a II-a, încă nu este luată o decizie, recomand celor care sunt în această situație să vorbească cu Ministerul Sănătății, ei sunt cei care fac Hotărârea de Guvern”.

Declarația se transformă, în comunicatul deputatului Pirtea, în “propunerea guvernamentală de prioritizare pentru vaccinare anti-Covid-19 acordată studenților care pleacă la universități din străinătate”. El afirmă, în context, că declarația “îndreaptă atenția, inevitabil, și spre o necesară orientare către prioritizarea pentru vaccinare a studenților universităților din România, foarte mulți dintre ei fiind dornici să se reîntoarcă la formatul clasic de cursuri și seminare. Nu avem cum să susținem vaccinarea cu prioritate a acelor studenți ce sunt înscriși la universități din alte țări, fără să ne gândim la cei ce studiază în țară, mult mai mulți, dar la fel de interesați să-și poată relua activitățile de învățământ față – în – față (…)”.

Comunicatul integral:

Marilen Gabriel Pirtea, deputat PNL:

Șanse egale pentru studenții români înscriși la universitățile din țară, față de cei care studiază în străinătate

„Pandemia este un flagel contemporan care lovește fără discriminare. Reacția noastră, ca decidenți, reprezentanți ai unei societăți responsabile, trebuie să depășească prioritățile date doar de libera circulație și de importanța unor destinații de călătorie pentru studii. Suntem datori să-i protejăm și să le acordăm șanse egale studenților români înscriși la universitățile din țară, similare cu șansele acordate studenților care studiază în alte țări”, susține deputatul liberal Marilen Pirtea, cu referire la propunerea guvernamentală de prioritizare pentru vaccinare anti-Covid-19 acordată studenților care pleacă la universități din străinătate.

„Recenta declarație publică, în care se formulează posibila prioritizare pentru vaccinarea împotriva Covid-19 acordată studenților care pleacă la universități din străinătate, îndreaptă atenția, inevitabil, și spre o necesară orientare către prioritizarea pentru vaccinare a studenților universităților din România, foarte mulți dintre ei fiind dornici să se reîntoarcă la formatul clasic de cursuri și seminare. Nu avem cum să susținem vaccinarea cu prioritate a acelor studenți ce sunt înscriși la universități din alte țări, fără să ne gândim la cei ce studiază în țară, mult mai mulți, dar la fel de interesați să-și poată relua activitățile de învățământ față – în – față, la care accesul este recomandat după luarea tuturor măsurilor de precauție, inclusiv vaccinarea voluntară anti-Covid-19”, declară deputatul Marilen Pirtea.

„Așadar, este o situație de aducere la un numitor comun a celor două categorii de studenți, egal îndreptățiți pentru a primi o prioritate în procesul de vaccinare anti-Covid-19. Educația este cheia viitorului nostru. Societatea, în ansamblul ei, este acum supusă aceleiași crize a pandemiei, în care și studenții care studiază în universitățile noastre, ca și cei care studiază în străinătate, merită să aibă acces la un tratament egal, prin vaccinarea împotriva Covid-19. Este vital să gândim în ansamblu măsurile de ieșire din criza Covid-19. Nu este cazul să ajungem la discriminări, când e vorba, de fapt, despre tinerele noastre talente, despre viitorul nostru”, conchide deputatul de Timiș, liberalul Marilen Pirea.”


2 comments
  1. este vorba și de studenții cu burse erasmus (ex.)…care trebuie să plece la universități în Europa…și sunt înscriși în România….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like