Dezbatere online pe tema propunerilor Ministerului Educației privind reintroducerea obligativității examenului și lucrării de licență și pentru finanțarea universităților / Înscrieri deschise până vineri, 13 decembrie

37.515 vizualizări
Foto: © Antonio Guillem | Dreamstime.com
Proiectele de ordine de ministru cu regulile de organizare și desfășurare a examenelor de absolvire, licență/diplomă și disertație și referitoare la finanțarea instituțiilor de învățământ superior de stat pentru anul 2025 sunt discutate online luni, pe 16 decembrie, de la ora 10:00, într-o dezbatere organizată de Ministerul Educației, potrivit unui anunț al instituției.

Linkul de conectare va fi comunicat persoanelor înscrise pe adresele de e-mail specificate, în data de 16 decembrie, până cel târziu la ora 09:00, anunță Ministerul Educației.

Potrivit sursei menționate, înscrierea pentru dezbaterea online:

  • se face prin intermediul unei solicitări trimise pe adresa de e-mail dezbateripublice@edu.gov.ropână în data de 13 decembrie 2024, ora 14:00;
  • datele necesare pentru înscriere vor include în mod automat: numele și prenumele participantului/reprezentantului legal, după caz, organizația pe care o reprezintă, numărul de telefon, adresa de e-mail pe care se dorește comunicarea link-ului de conectare, precum și confirmarea participării la dezbatere;
  • absența informațiilor solicitate atrage după sine neînscrierea la dezbatere.

„Se pot înscrie pentru a lua parte la dezbatere (în limita a 100 de participanți), în sistem online (videoconferință), toți cei interesați de optimizarea acestor proiecte: persoane fizice și juridice, organizații non-guvernamentale/ale societății civile, asociații profesionale, reprezentanți ai instituțiilor publice cu atribuții în domeniu, reprezentanți ai presei.

De asemenea, persoanele interesate să-și prezinte verbal propunerile în cadrul ședinței publice sunt rugate să precizeze clar acest lucru în mesajul trimis pe adresa de e-mail anterior menționată”, este detaliat în anunț.

Comunicatul instituției continuă: „Propunerile se vor trimite în scris, în format electronic (word/pdf), cu specificarea secțiunilor, capitolelor, articolelor din proiectele de acte normative supuse dezbaterii, prin formularul anexat (disponibil mai jos, sub tag-ul Materiale informative), și se vor transmite la adresa de e-mail dezbateripublice@edu.gov.ro, până în data 13 decembrie 2024, ora 14:00.

Pentru susținerea propunerilor/punctelor de vedere, persoanele înscrise la cuvânt vor avea la dispoziție 3 minute. În situația în care propunerile formulate sunt semnificative sub raportul conținutului, coordonatorul/moderatorul ședinței publice poate prelungi, o singură dată, cu încă 3 minute, timpul dedicat susținerii acestora”, mai precizează Ministerul Educației, menționând că intervențiile în cadrul ședinței vor avea loc în ordinea înscrierii la dezbatere. 

Formularul pentru colectarea de propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare, publicat de Ministerul Educației, în format .doc:


Edupedu a scris despre modificările modificări la metodologia-cadru de organizare și desfășurare a examenelor de absolvire, licență/diplomă și disertație, care au fost publicate de Ministerul Educației în consultare pe 2 decembrie. Cea mai importantă modificare este reintroducerea, după 10 ani, a obligativității pentru studenți să susțină la finalizarea studiilor atât lucrare de licență cât și examen. Modificarea se va aplica, dacă este aprobată în forma actuală, și studenților care sunt deja la jumătatea anului acestuia universitar și care au licența în sesiunile din vara viitoare.

  • Până acum, din 2016, cele două probe erau la alegerea fiecărei facultăți/universități, iar metodologia prevedea că se susțin una sau două probe, nu ambele.
    Mai multe detalii, aici.

DOCUMENT DESCARCĂ PROIECT Ordin privind modificarea ordinului nr. 3.691/2024 pentru aprobarea Metodologiei-cadru de organizare și desfășurare a examenelor de absolvire, licență/diplomă și disertație:

DOCUMENT DESCARCĂ PROIECT Ordin privind aprobarea metodologiei de alocare a fondurilor bugetare pentru finanțarea de bază și finanțarea suplimentară a instituțiilor de învățământ superior de stat din România pentru anul 2025:


Foto: © Antonio Guillem | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


3 comments
  1. E bine !
    Mă gândesc la faptul că nu se va elimina intru totul plagiatul.
    Este greu de eliminat deoarece la noi a devenit sport national.
    Și concursurile de ocupare a posturilor sunt furt pe față.

  2. Ar trebui lăsată decizia în continuare la dispoziția facultăților. Sunt secții ale anumitor facultăți, la care se dau 4 examene de licență, în timp ce la alte secții se dă un singur examen. Din moment ce există diferențe atât de mari, între două secții ale aceleiași facultăți, cu atât mai mult ele există de la o facultate la alta, de la o universitate la alta. Dacă s-ar decide că toți studenții să prezinte o lucrare de diplomă, ar trebui renunțat la examene, altfel se creează un sistem de absolvire, care și așa este inechitabil!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Proba de competențe digitale la Bacalaureat

Elevii de liceu de la orice profil și clasă pot învăța cum să creeze jocuri cu ajutorul unor platforme online, în cadrul disciplinei opționale „Dezvoltarea jocurilor video”, disponibilă din anul școlar 2025-2026

Disciplina opțională „Dezvoltarea jocurilor video” va putea fi studiată timp de o oră pe săptămână de elevi de liceu din orice nivel de la toate filierele, profilurile și specializările, potrivit…
Vezi articolul

Drepturile și obligațiile studenților, în dezbatere publică. 8 ore pe zi pentru activități didactice, asistență psihologică gratuită, plan de intervenție pentru studenții cu dizabilități, printre noutăți

Ministerul Educației a pus în consultare publică Codul drepturilor şi obligaţiilor studentului. Limită de 8 ore pe zi pentru activități didactice, asistență psihologică gratuită, plan de intervenție specializată pentru studenții…
Vezi articolul
Ministrul Sorin Cîmpeanu susține că eliminarea burselor de merit elevilor de clasa a V-a este "un exemplu de fake news", pentru că se acordă burse de studiu

VIDEO Ministrul Sorin Cîmpeanu neagă realitatea și acuză jurnaliștii acreditați la Guvernul României că emit „fake news”. Susține că eliminarea burselor de merit elevilor de clasa a V-a este “un exemplu de fake news”, pentru că se acordă burse de studiu

Întrebat la un briefing de presă, în urma ședinței de Guvern de astăzi, cum justifică eliminarea bursei de merit pentru elevii de clasa a V-a pe care o prevede cel…
Vezi articolul

Profesorii ar putea realiza planuri de învățare pentru fiecare elev, în funcție de rezultatele evaluărilor și de interacțiunea cu elevii și părinții, potrivit proiectului Legii învățământului preuniversitar / Planurile individualizate fac parte din portofoliul educațional obligatoriu

Cadrele didactice ar urma să realizeze planuri individualizate de învățare, în funcție de rezultatele evaluărilor, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar. Acestea vor fi un instrument de planificare și…
Vezi articolul