„Dictatură!”, „Să vă judece poporul!”,„Nu sunteți la piață!” – replici schimbate în scandalul din ședința comisiilor reunite de la Parlament. Intotero și Anisie au venit cu explicații la finalul zilei

3.003 vizualizări
Surse foto: Wikipedia și gov.ro
Ședința comisiilor de învățământ reunite de la Camera Deputaților și Senat s-a desfășurat cu circ joi, după ce parlamentarii s-au certat între ei aproape o oră în legătură cu cine va prezida: Monica Anisie (PNL), șefa Comisiei de la Senat, sau Natalia Intotero (PSD), șefa Comisiei de la Deputați. Astfel, regulamentul camerelor reunite a fost dezbătut și fiecare membru sau secretar de comisie și-a dat cu părerea despre care parte se aplică. Nu au lipsit replici ca „nu sunteți la piață”, „să vă judece poporul”, „vreți să conduceți în mod dictatorial” sau „vă afundați în penibil”.

La finalul zilei, atât Anisie cât și Intotero au transmis fiecare un punct de vedere despre scandalul fără sens de la ședința comisiilor reunite. Pe de o parte, Intotero a acuzat-o pe Anisie că vrea să conducă în mod „dictatorial” ședința fiindcă a cerut vot, iar în mesajul pe care l-a transmis după finalizarea ședinței, ea acuză că „atunci când singura voce este vocea puterii, societatea românească pierde, așa cum a făcut-o astăzi”. Pe de altă parte, Anisie spune că „PSD strigă dictatură când se exercită dreptul la vot! După ce au depus mii de amendamente la proiectul de buget pentru anul 2021, exclusiv să tergiverseze votul acestuia în Parlament”.

Replici din cadrul discuțiilor de miercuri din ședința comună a comisiilor de Învățământ de la Deputați și Senat:

Intotero, legat de cine va prezida ședința: „Nu există nicăieri stipulat în acest regulament că se poate supune la vot. Acum, dacă dvs vreți să depășiți și să nu mai respectați acest regulament… dacă dvs vreți să inventați altceva e treaba dvs, să vă judece poporul, dar nu mi se pare drept.”

Monica Anisie: „Stimată doamnă președinte, așa cum ați dat citire și dvs articolului 26 din regulament, nu este stipulat nicăieri faptul că ar trebui să conducă unul sau celălalt, este o cutumă ceea ce ați exprimat dvs. Prin urmare, dacă domnul secretar a propus, având în vedere că nu există un acord între noi, să supunem la vot pentru ca membrii comisiilor reunite să… deci supunem la vot, domnul secretar… (intervenție din sală, fără microfon) Vă rog frumos, suntem la comisia pentru învățământ și consider că este cazul să ne comportăm ca atare.”

(…)

16 minute de la începutul ședinței:

Anisie: „(…) Prin urmare supunem la vot conducerea ședinței de astăzi de către președintele Comisie de Învățământ, Tineret și Sport din Senatul României, având în vedere faptul că Senatul este cameră decizională pentru Educație, acesta este argumentul forte.”

Intotero: „Doamnă președinte, dvs veniți cu un argument care este în afara regulamentului celor două camere. Dacă dvs doriți să conduceți în mod dictatorial, este problema dvs, eu personal nu voi participa la un vot care nu este stipulat aici în acest regulament, faceți cum doriți.”

Violeta Alexandru: „Care este dictatura, dictatura votului sau la ce vă referiți? Este decizia noastră, a tuturor să votăm.”

Intotero: „Este decizia dvs, aici regulamentul, scrie negru pe alb, nu există nicăieri stipulat faptul că se supune la vot.”

Din sală: „Regulamentul, doamna ministru! Încălcarea regulamentului, asta deranjează, nu votul!”

Anisie: „Nu se încalcă niciun regulament atâta timp cât în regulament scrie că trebuie să existe un acord. Mi se pare că este democratic și nu dictatorial să votăm. Vă este frică de vot? Haideți să votăm cine conduce ședința de astăzi.”

(…)

Ionel Dancă: „Stimați colegi, haideți să ieșim din situația ridicolă în care vreți să ne afundăm cu toții și să contestați legitimitatea unui vot în instituția care trebuie să guverneze această țară pe bază de vot! Parlamentul României își desfășoară activitățile în baza votului suveran exercitat în plenul activităților sale, în baza mandatului dat de cetățenii care ne-au trimis aici! Haideți să nu ne mai batem joc de această ședință! Votul este suveran!”

Intotero: „Da, într-adevăr, votul este suveran. La alegerile din luna decembrie, PSD a câștigat alegerile în România și cu toate acestea suntem în opoziție! Haideți să respectăm regulamentul domnule Dancă, sunteți mai nou aici în Parlament, vă rog să citiți regulamentele!”

Dancă: „Nu poate să existe nicăieri scris în niciun regulament al niciunui parlament din această lume că votul este interzis! Așa ceva este ridicol, pur și simplu vă afundați în penibil, haideți să trecem la lucrările ședinței pentru care ne-am reunit astăzi aici. ”

Intotero: „Deci dacă dvs vreți să încălcați acest regulament este problema dvs. Începând de astăzi înseamnă că atunci când noi ne vom reuni, cele două comisii ale celor două camere, înseamnă că există dictatură, da doamna Alexandru, știu!”

Violeta Alexandru: „Vom supune la vot și data următoare când avem viitoarea ședință reunită. Nu scrie în regulament că n-avem voie să votăm, nu doare deloc! Pentru că nu ați avut un acord, modalitatea de a ieși din această situație este prin vot! Votăm, ne exprimăm opțiunea, cu ce vă deranjează acest lucru? Avem lucruri serioase de discutat. ”

(…)

30 de minute de la începutul ședinței

Intotero: „(…) Este o situație penibilă și dacă colegii de la actuala coaliție care compun partidele ce guvernează în țara noastră doresc să supună la vot ceva ce este în afara regulamentului, este problema dânșilor. Eu personal și colegii mei nu vom participa la acest circ, într-adevăr, astăzi noi am fi trebuit să fim mult mai focusați pe ceea ce înseamnă bugetul Ministerului Educației pentru că aceasta este preocuparea noastră, a tuturor. Dacă dvs vreți circ, faceți circ. ”

Anisie: „Stimată doamnă președinte, tocmai pentru că fiecare dintre noi considerăm că este important să discutăm astăzi despre bugetul unui minister extrem de important pentru România, cred că este cazul să supunem la vot având în vedere faptul că în alte două comisii deja s-a procedat în acest mod.”

Membrii comisiei continuă să se certe între ei. Începe votul.

Monica Anisie primește majoritatea voturilor pentru prezidarea ședinței. Certurile dintre membrii comisiilor reunite continuă pe toată durata dezbaterilor privind amendamentele propuse pe legea bugetului.

În total, ședința a durat două ore și nu au mai putut interveni reprezentanții elevilor și părinților din cauza lipsei de timp. Cele 44 de amendamente PSD au fost respinse, la fel și amendamentele AUR și bugetul Educației a plecat mai departe spre plen fără nicio modificare.

Mesajul integral al Monicăi Cristina Anisie:

„PSD strigă dictatură când se exercită dreptul la vot! După ce au depus mii de amendamente la proiectul de buget pentru anul 2021, exclusiv să tergiverseze votul acestuia în Parlament, membrii PSD au ajuns să folosească argumente fără sens doar să facă ceea ce știu mai bine, circ. Jocurile politice le înțeleg și le pot tolera, dar până la o limită! Astăzi, la ședința comisiilor reunite din Camera Deputaților și Senat, educația, respectul și demnitatea fiecărui membru au fost călcate în picioare de către reprezentanții PSD.

Disputa de aproximativ 50 de minute s-a creat în jurul obținerii președinției ședinței, ceea ce dovedește că doamna deputat PSD, președinte al Comisiei de învățământ de la Camera Deputaților, înțelege că o calitate se obține prin manipulare și scandal. Iar când majoritatea membrilor comisiei și-a exprimat, prin vot, dezaprobarea față de comportamentul dumneaei, doamna deputat PSD a strigat: “Dictatură”! Oare prin aceeași exprimare a „dictaturii” a ajuns și dumneaei în Parlament, respectiv prin vot? Gestul doamnei deputat PSD mi se pare un atac impardonabil la adresa democrației, drept pe care acest popor și l-a câștigat cu sânge!

Din păcate, comportamentul lipsit de integritate al membrilor PSD s-a repetat și în cadrul altor comisii care dezbăteau bugetul țării. Ținta lor este să dezbine economic și să genereze haos. Ne-am angajat în fața tuturor românilor că-i vom reprezenta, așa cum o fac și ei, cu onoare, că vom apăra binele acestei țări pe termen mediu și lung și vreau să știți că alianța de guvernare nu permite și nu va permite ca niciun senator sau deputat să pericliteze în vreun fel siguranța zilei de mâine a românilor și, mai ales, să atace drepturile fundamentale pe care le-am câștigat ca popor! Legile se fac cu bune intenții și în spiritul integrității! “O ținută” de felul celei de astăzi este total dezavuată de tot ce înseamnă Parlamentul României!

P.S. „pe procedură”: Potrivit Regulamentului activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului, art. 26 alin. (1), „Lucrările ședințelor comune sunt conduse de președintele uneia dintre comisiile permanente sesizate, conform acordului celor 2 președinți”. Întrucât nu s-a ajuns la un acord cu doamna președinte Natalia Intotero, așa cum prevede Regulamentul, dânsa a apelat eronat la un alt articol din Regulament, care se aplică plenului reunit, nu la activitatea comisiilor permanente, respectiv art. 30 „Lucrările ședințelor comune sunt conduse, alternativ, de președintele Camerei Deputaților și de președintele Senatului, asistați de 2 secretari, câte unul de la fiecare Cameră”.

Pe cale de consecință, Secretarul Comisiei pentru învățământ, tineret și sport din Senat a propus membrilor celor două comisii reunite să voteze, în mod democratic, președintele de ședință. Astfel, fiind propusă pentru a îndeplini această calitate, mai ales pentru faptul că Senatul este cameră decizională pentru învățământ, tineret și sport, colegii senatori și deputați mi-au încredințat această responsabilitate, fiind aleasă cu 23 de voturi „pentru”. ”

Mesajul integral al Nataliei Elena Intotero:

„Astăzi, în dezbaterea pe bugetul educației din Parlamentul României, învățământul românesc a pierdut. Nu PSD-ul, nu opoziția, ci învățământul. Cele 44 de amendamente propuse de grupul social-democrat, dar și cele 7 amendamente ale grupului AUR, prin care s-a solicitat suplimentarea bugetului Ministerului Educației, au fost respinse în bloc de către parlamentarii coaliției de guvernare, care au majoritate în comisii.

În primul rând, consider că prezidiul de astăzi a fost ales contrar regulamentului parlamentar. Articolul 26 din Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului spune așa: lucrările şedinţelor comune sunt conduse de preşedintele uneia dintre comisiile permanente sesizate, conform acordului celor 2 preşedinţi. Din păcate, nu am ajuns la un acord cu doamna senator Monica ANISIE, Președintele Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Senat.

În mod normal, trebuia să respectăm în continuare regulamentul și să ne ghidăm după Articolul 30, care stipulează următoarele: lucrările şedinţelor comune sunt conduse, alternativ, de preşedintele Camerei Deputaţilor şi de preşedintele Senatului, asistați de 2 secretari, câte unul de la fiecare Cameră. În toți anii, această regulă a fost aplicată și în comisiile parlamentare, atunci când nu s-a ajuns la un acord. Așadar, dacă președintele Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Senat a condus lucrările ședinței comune anterioare, acum era rândul comisiei din Camera Deputaților. Din păcate, această cutumă care a funcționat zeci de ani, astăzi nu a mai fost respectată.

Totodată, nu am fost lăsați nici să susținem amendamentele PSD într-o manieră corespunzătoare, întrucât președintele de ședință, doamna senator Monica Anisie, ne-a acordat doar trei minute pentru toate cele 44 de amendamente depuse. Pe repede înainte, stimați liberali, nu se poate guverna responsabil, în interesul românilor.

De asemenea, majoritatea PNL/USR-PLUS/UDMR a decis ca amendamentele să fie respinse printr-un singur vot, în bloc. Inclusiv amendamentul prin care am solicitat finanțare pentru achiziția microbuzelor școlare pentru unitățile de învățământ din zonele rurale a fost respins. Ce să înțelegem? Că guvernul de coaliție nu își dorește ca elevii să ajungă în siguranță la cursuri?

O altă întâmplare nefericită i-a avut în prim plan pe reprezentanții Consiliului Elevilor din România, cei ai Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți și sindicatele cadrelor didactice, care nu au avut voie să își susțină argumentele, fiind însă invitați tocmai pentru acest lucru. Președintele de ședință, doamna senator Monica Anisie, a considerat că aceștia nu merită să ia cuvântul, tocmai pentru că singurul interes al PNL și al aliaților săi era să nu crească sub nicio formă bugetul educației.

Atunci când singura voce este vocea puterii, societatea românească pierde, așa cum a făcut-o astăzi.”

Surse foto: Wikipedia și gov.ro


1 comment
  1. Era nevoie de inca un scandal intre doua ,,tute” ca sa aflam in sfarsit de ,,Intertoto” (Intotero). De la nivelul multiplelor ,,studii’ printre care unul ,,reusit” in cadrul Universității “Spiru Haret” (una dintre ,,fabricile de diplome” ale patriei) are grija ca societatea românească sa nu piarda … si ,,se lupta” in numele alegatorilor, evident. Sunt pusi sa faca circ stiindu-se faptul ca atunci cand nu-i la rand la intepat poporul sta ascuns gura casca dupa masca si se hlizeste la ,,matracucele” care se incaiera. Alte ,,sosoace”, acelasi popor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii cer eliminarea admiterii la liceu prin examen separat, propusă în legea educației. Printre amendamente: introducerea calificativelor la Religie, Desen, Sport

Reprezentanții Consiliului Național al Elevilor și Consiliului Elevilor din București au susținut marți că vor eliminarea din proiectul legii Învățământului Preuniversitar a articolului privind examenul de admitere la liceu pentru…
Vezi articolul