Diferențe majore între numărul cazurilor de infectare în școli anunțat de Ministerul Educației și cel de la Direcția de Sănătate Publică București. Ministrul Cîmpeanu: Este posibil să avem cazuri de elevi infectați care nu anunță la școală

18.374 de vizualizări
Foto: © Boris Djuranovic | Dreamstime.com
Ministerul Educației a anunțat luni, 15 martie, că în săptămâna anterioară, numărul cazurilor de infectare a fost de 181 în rândul elevilor, în timp de pentru aceeași perioadă Direcția de Sănătate Publică București raportează că au fost înregistrate 323 de cazuri de elevi infectați doar în Capitală.

Ministerul Educației a anunțat luni, 15 martie, că în perioada 8 – 15 martie 2021, în unitățile de învățământ preuniversitar, situația epidemiologică este următoarea:

  • Număr preșcolari/elevi confirmați Covid-19: +181 (medie 22 cazuri/zi)
  • Număr personal confirmat Covid-19: +321 (medie 40 cazuri/zi)
  • Număr clase/grupe cu activitatea față în față suspendată ca urmare a cazurilor confirmate: +216.

Direcția de Sănătate Publică București publică zilnic situația cazurilor de infectare din școli. Astfel, potrivit centralizării, situația a fost următoarea:

În total sunt 323 de elevi infectați în Capitală în perioada 8-15 martie 2021.

Întrebat de unde vine această diferență, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a declarat:

„Nu cunosc. Mă îndoiesc. Mă îndoiesc pentru că este posibilitatea să aibă altă perioadă de raportare. Insist că raportările Ministerul Educației nu sunt greșite pentru că sunt raportate de fiecare școală către inspectorat, iar apoi către minister prin Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România. Și mizez pe responsabilitatea fiecărui director de școală care raportează în mod corect. Sunt 17.000 de școli în România și ele centralizează datele în acest sistem.

Pe deoparte poate fi o perioadă de raportare asemănătoare, dar nu exact aceeași, pe de altă parte este într-adevăr posibil să avem cazuri de elevi infectați care nu anunță la școală că lipsesc din această cauză, că sunt infectați, și atunci școala nu are de unde să unde să știe de ei și poate să știe DSP-ul. Poate fi și aceasta o explicație, dar oricum 181, 241, sunt 3 milioane de elevi în România, nu sunt diferențe îngrijorătoare”, a declarat Cîmpeanu.

Foto: © Boris Djuranovic | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


19 comments
  1. Acest ministru trebuie judecat în regim de urgenta! Trebuie înlăturat! Se joacă cu sănătatea copiilor si a noastra.Doar din ambiție politică.La clasa copilului meu este raportat un singur caz de copil cu covid.Desi sunt 8 !

  2. Pai ce facem tovarasi?????
    Revenim la obiceiurile din perioada comunista????
    Manevram statisticile numai sa iasa bine????
    Adica…. propuneam 5tone/ha, realizam 2t/ha dar RAPORTAM 10 t/ha ?????? Asa numai ca sa se bucure tovarasu????
    Cam asa pare, indiferent de justificari aduceti!

  3. Imi zice un apartinator de la tara care n-are conexiune la ,,gadgeturi” sa-i transmitem ,,ministrului” ca tre’ ,,Să pună desepiştii să caute mai amănunţit, sigur se ascund viruşii printre copii asimptomatici. Sau mai bine să umble la cifre, ca şi până acum, să regleze cum trebuie, dacă-i musai să fie mai mulţi. Iar dacă nu se descurcă, poa’ să ceara indrumări la noi la primarie ca sigur găsesc bunăvoinţă şi pricepere când vine vorba de cifre”. E de observat ca sunt numere pana intr-o suta care trebuie adunate. Oare cum s-ar descurca dac-ar fi de ordinul miilor si ar trebui sa faca si operatii de gradul al II – lea? Stai, ca-i vorba de operatii si aici sigur se pricep ,,cadrele medicale” si ar putea ,,sa le reyolve”. Dar, scopu-i circul si e realizat cu ajutorul numerelor, inca de la inceputul iuresului. Si prinde, d-le, prinde, ca-i foarte multa lume analfabeta functional.

  4. Corect! Mușamalizeaza totul ca să iasă cum vrea Câmpeanu, Cîtu și Iohhannissssss. Ne considera oi…. Cat o sa ne mai lăsam călcați în picioare, este vorba de sănătatea copiilor noștriiiii frați romani. Demisia!!!!!!!

  5. Vină este de partea tuturor dar o raportare Exacta nu se poate face. Ni se cere în ministerul educației sa raportam săptămânal câte măști avem, câți litri de dezinfectant suprafețe și mâini avem. Domnule ministru sau domnilor din inspectorate credeți ca alta treaba noi nu avem decât sa stam sa numărăm masti și litrii de dezinfectant? Poate dstra aveți timp, noi, ceilalți, avem zeci de alte atribuții de realizat în 8 ore de munca, plătite PROST ȘI FĂRĂ ANALIZA, spre deosebire de alte sectoare din sistem unde se plătește REGEȘTE pentru o munca muuult supraapreciata, mai pe romaneste, pentru nemunca. Noi suntem executanți nu statisticieni, avem MUNCA DE FĂCUT nu de stat la cafea și făcut adunari=statistica. Revenind la cazuri, nu se fac teste rapide pt ca doamnele asistente din scoli nici măcar nu pun mana pe un copil cand acesta se simte rău, nu vor sa ia temperatura celor care întra în scoli, și e prea multa munca de făcut dacă trebuie sa se ducă la DSP sa raporteze în scris testele rapide făcute. Încă nu e destul de mare salariul primit ca să le puteți ridica de pe scaune și sa le puneți la treaba efectiv. Deci nu se vor face niciodată raportări corecte la cazuri. Și oamenii au o frica de a recunoște ca au covid.. De ce? Nu știu, personal eu consider asta o NESIMȚIRE dar și o lipsa de asumare care, culmea, vine din o spun cu regret, PROSTIE. RUȘINE sa le fie tuturor celor care MINT, SE ASCUND ȘI NU ÎȘI FAC TREABA CORECT…. dureros este ca în aceasta tara, acești oameni fără valoare sunt PREMIAȚI… cumva ne meritam soarta pt ca nu merge nimic bine în tara asta.. Păcat!

  6. Te doare mintea de “raționamentul”, ministrului Câmpeanu.
    In primul rand, nu poate înțelege ca exista o mulțime de elevi asimptomatici,printre milioanele lui de elevi. Acești elevi sunt principalii vectori de transmitere a coronavirusului în comunitate. Către profesori, către colegii din școală, către membrii familiilor lor, și pe unde se mai duc în grup după cursuri elevii claselor terminale.
    Și ne mai miram de explozia cazurilor în marile orașe și de diversele tulpini vehiculate.

  7. Este incredibil! Sunt mai josnici ca PSD, acest ministru este deja demis de opinia publică și vom cere judecarea lui pentru zădărnicirea boli, să primească ani de închisoare!

  8. Daca s-au tot inchis scoli si clase de o luna, unele orase sunt carantina, de exemplu: Timisoara. Normal ar fi sa scada si numarul de cazuri pentru ca sunt mai putini profesori/elevi/personal la scoala.

    Dar ce sa vezi, numarul a crescut nu scazut. Ministrul se bazeaza pe ce raporteaza directorii si declara public ca in scoala suntem in siguranta.

    Asteptam si pozitia sindicatelor care dorm, somn usor.

  9. Mai oameni buni, cum a ajuns securistul asta ministru?! Scoala nu imbolnaveste?! Sunt tatal a doi copii. Sa vina la cele doua scoli la care merg copiii mei si sa analizeze situatia. Se fac teste noninvazive dar si rezultatele pe masura. La una dintre cele 2 scoli de care vorbesc , au fost testati toti elevii si toate cadrele didactice ale unei clase…rezultatele evident fiind negative, in aceeasi zi ,unul dintre parinti si.a dus copilul la testare PCR si iese pozitiv, normal ca acst caz nu va fi luat in calcul de Dl. Ministru. La cea de.a doua scoala, avem 2 cadre didactice cu covid care au ore la clasa copilului meu ,dar care stau acasa in izolare, s.au confirmat la interval de 5 zile unul fata de celalat, acum au aparut cazuri si la un elev din aceasta clasa, dar nu se considera cazuri cu legatura intre ele,pentru ca au aparut la diferenta de cateva zile. Va bateti joc de noi,de copiii nostri si de toata tara asta , cu greu s.a acceptat de catre cadrele didactice testarea elevilor din acea clasa pentru ca li se cere de sus sa nu raporteze, iar noi aruncam cu gunoi tocmai in cei nevinovati, cadrele didactice care stau fata in fata cu elevii, care predau la ore fizic sau online nu au nicio vina ! Sa raspunda cei care stau cu fundul pe scaun la posturile de conducere si dau ordine ,,pertinente,, . Sau sa taiem salariile profesorilor ca sa poata creste cele ale inspectorilor si celor cu functii mai mari, ca voi astia din conducere ne educati copiii,nu prostii aia care predau zilnic la clasa….Rusine sa va fie Domnule Ministru!!

  10. Fireste, logica dumneavoastra e dincolo de lumea basmelor!
    Daca am vorbi despre voturi 181 vs 241 tot nesemnificativa ar fi diferenta pentru dumneavoastra?
    In alt articol (citit aici) afirmati ca nu vreti sa inchideti scolile pana cand rata de infectare nu ajunge la 6 la mie.
    Ati fost cumva discipolul doctorului Mengele?Parca decizia privind scolile apartinea Ministerului Sanatatii cu datele exacte ale DSP-ului care are are datele exacte si stie mult mai bine cu ce se confrunta populatia.
    Va place sa faceti afirmatii cand de fapt nu aveti nimic de spus!
    O pauza v-ar prinde bine!

  11. Agonomul vrea sa demonstreze ca scoala e safe asa ca minimalizeaza sau ignora pericolul. Pe de alta parte Campeanu se face ca nu intelege ca cifrele oficiale nu reflecta decat partial realitatea.
    Este de bun simt ca scoala nu are cum sa fie izolata de restul comunitatii. Daca numarul de cazuri creste in comunitate nu prea are cum sa scada in scoala.

  12. Ha, dom ministru …”Sănătatea” să vă dea Dzeu! Așa consideram și noi: că DSP ul minte! Minte domne, nu vedeți în școli?..să știți că toată lumea zice că minte: unii în plus, alții în minus!!! păi?
    Nu ați vrea dvs și cu directorii care vă comunică dvs situația asta așa precisă să faceți raportarea la nivel național? Păi doar insistați că ministerul educației are dreptate si noi vă creeeedem pe cuvînt!! Pînă la proba contrarie care s-a grabit să v-o ia înainte!- ăia care așteaptă un loc în spital prin ambulante, despre asta vorbeam- rusinica, cum s-ar zice, domnu ministru!

    1. Ministrul are ideea fixa sa se dea simulările. Și dacă ar ajunge indicele peste 6 la mie, el tot ar dispune sa se dea nenorocitele și inutilele acelea de simulări. Altfel, cu ce s-ar mai umfla în pene și cum ar mai trage el concluzia ca scoala online este un rateu?

  13. El, impreuna cu directorii de scoli care pun umarul la aceste cifre sunt mai ceva ca DSP-ul…Aia nu fac fata, la astia nu umbla virusul!
    In scoala, profesorilor li se spune daca le e rau sa stea acasa, sa nu sune la 112 imediat chiar daca au simptome, iar copiilor nu li se face niciun test chiar daca in familia elevilor exista cazuri! Vrajeala cu testele noninvazive e o aruncare de responsabilitate in carca ministerului sanatatii ( face parte din tema favorita a ministrului si cred ca si din fisa postului) : alti bani aruncati degeba pe niste teste care fie nu se vor face deloc, fie vor arata ce vrea ministrul! Dupa ce aruncam banii pe teste le gaseste ministrul cusur si astora! Dar da bine sa arati cu degetul cind tu nu esti in stare de nimic!
    Situatia e evidenta de la o posta si fara teste, numai ministrul are nesimtirea de a minti in fiecare seara in fata televizorului, sustinut cu sarg de o anumita televiziune de doi pe patru! L-ati caracterizat foarte bine! E probabil cel mai digratios ministru al educatiei! Tocmai cand credeam ca mai rau nu se poate! Sa nu uitam insa ca nu actioneaza dupa capul lui…cineva pe postul de prim ministru ii dicteaza probabil cu liniuta ce sa spuna!

    1. Nimeni n-a luat in calcul ca mai e vorba si de transportul supraaglomerat la primele ore ale zilei. Daca mi se imbolnaveste copilul voi actiona in judecata acest ministru criminal. Dle ministru,pana una-alta, in contextul dat, degeaba ai carte daca n-ai si sanatate.Opriti genocidul!!! Dosar penal pentru zadarnicirea combaterii bolilor!!! [comentariu editat pentru eliminarea majusculelor]

  14. Acest stavrid cu privire mortuara nu face decât sa mușamalizeze toată treaba, sa împingă forțat copiii noștri spre boala.

    1. El, impreuna cu directorii de scoli care pun umarul la aceste cifre sunt mai ceva ca DSP-ul…Aia nu fac fata, la astia nu umbla virusul!
      In scoala, profesorilor li se spune daca le e rau sa stea acasa, sa nu sune la 112 imediat chiar daca au simptome, iar copiilor nu li se face niciun test chiar daca in familia elevilor exista cazuri! Vrajeala cu testele noninvazive e o aruncare de responsabilitate in carca ministerului sanatatii ( face parte din tema favorita a ministrului si cred ca si din fisa postului) : alti bani aruncati degeba pe niste teste care fie nu se vor face deloc, fie vor arata ce vrea ministrul! Dupa ce aruncam banii pe teste le gaseste ministrul cusur si astora! Dar da bine sa arati cu degetul cind tu nu esti in stare de nimic!
      Situatia e evidenta de la o posta si fara teste, numai ministrul are nesimtirea de a minti in fiecare seara in fata televizorului, sustinut cu sarg de o anumita televiziune de doi pe patru! L-ati caracterizat foarte bine! E probabil cel mai digratios ministru al educatiei! Tocmai cand credeam ca mai rau nu se poate! Sa nu uitam insa ca nu actioneaza dupa capul lui…cineva pe postul de prim ministru ii dicteaza probabil cu liniuta ce sa spuna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Calendarul de înscriere pentru clasa pregătitoare

Alexandra Anton, expert în educație finlandeză, sfaturi și observații despre scenariile pentru grădinițe și școli: „Profesorii pot colabora și își pot înregistra orele prin rotație, astfel încât să se ajute reciproc”

Adaptarea regulilor publicate săptămâna aceasta de Ministerul Sănătății va fi marea provocare a începutului de an școlar. Alexandra Anton, expert în educație finlandeză care a studiat domeniul Educației la Universitatea…
Vezi articolul

O activitate numai bună, în condiții de distanțare socială, pentru a întări gândirea critică a copiilor: filosofia. Și nu-i nevoie să fii mare înțelept / Ce spune o cercetătoare britanică

Condițiile de distanțare socială și școala online provoacă mari probleme pentru educația copiilor, dar oferă și o oportunitate – întărirea gândirii lor critice, consideră Yana Manyukhina, cercetător în cadrul Institutului…
Vezi articolul