Din anul școlar 2024-2025, profesorii pot rămâne titulari până la 70 de ani. Ligia Deca pare că nu știe că listele finale ale acestor cadre didactice au fost aprobate de inspectoratele școlare încă din iarnă, conform metodologiei-cadru

59.636 de vizualizări
Foto: gov.ro
Din anul școlar 2024-2025, profesorii pot rămâne titulari până la 70 de ani, potrivit metodologiei de mobilitate. Ministrul Educație, Ligia Deca, a declarat la TVR Info că „aceste solicitări se fac până către finalul etapelor de încadrare pe post. Este normal să fie așa”. Menționăm că aceste cadre didactice au putut face o cerere pe care au depus-o la secretariatul unității de învățământ până pe 29 ianuarie 2024. Acest lucru înseamnă că au avut prioritate față de ceilalți profesori.

Moderatoare: Din anul școlar care urmează, profesorii pot rămâne titular până la 70 de ani. Aveți cumva cifra celor care au dorit să rămână în sistem, să predea în continuare?

Ligia Deca: Nu această cifră acum, dar o pot solicita. Bănuiesc că aceste solicitări se fac până către finalul etapelor de încadrare pe post. Este normal să fie așa. Atunci când nu ocupi, poți să apelezi și la pensionari și atunci îi poți solicita. Imediat ce vom începe anul și vom avea cifrele finale, sigur vi le vom pune la dispoziție.

Până pe 31 ianuarie au fost aprobate cererile privind menţinerea în activitate ca titular în funcţia didactică peste vârsta de pensionare la nivelul unităţilor de învăţământ şi a fost transmisă situația la inspectoratul şcolar. În perioada 1-2 februarie au fost întocmite, la nivelul inspectoratelor şcolare, listele finale cu aceste cadre didactice.

Cu alte cuvinte, cererile profesorilor care pot să fie titulari până la 70 de ani au fost soluționate încă din iarnă.

După susținerea concursului de titularizare 2024, dacă nu sunt ocupate toate posturile cu profesori titulari, cu profesori calificați, atunci pot fi solicitați și profesorii pensionari.

Iată ce prevede metodologia-cadru de mobilitate pentru anul școlar 2024-2025

Art. 31 – „(5) Personalul didactic de predare titular din învăţământul preuniversitar căruia nu i s-a emis decizia de pensionare şi care până la data de 1 septembrie 2024 nu împlineşte vârsta de 70 de ani, poate fi menţinut în activitate ca titular, în funcţia didactică, la cerere, în anul şcolar 2024-2025, potrivit prevederilor art. 229 alin. (11) din Legea nr. 198/2023, cu modificările ulterioare, conform prezentei Metodologii”, conform documentului publicat în Monitorul Oficial.

(6) Personalul didactic de predare care se încadrează în prevederile alin. (5) se adresează, în scris, consiliilor de administraţie ale unităţilor de învăţământ, până la data prevăzută în Calendar. Profesorii din centre și cabinete de asistență psihopedagogică/logopedice se adresează CMBRAE/CJRAE în cadrul căruia este normat postul didactic respectiv. Cererile se analizează şi se aprobă în consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ, în perioada prevăzută de Calendar, în funcţie de evoluţia demografică la nivel local, de planurile de şcolarizare, de dinamica resurselor umane, de politicile de personal şi de evoluţia planurilor-cadru de învăţământ.”

Potrivit metodologiei de mobilitate, condiţiile legale de pensionare, luând în calcul limita de vârstă şi stagiul de cotizare, la data de 1 septembrie 2024, sunt:

a) pentru femei, vârsta la ieșirea la pensie, 62 de ani şi 3 luni, 32 de ani şi 8 luni stagiul complet de cotizare, respectiv 15 ani stagiul minim de cotizare;

b) pentru bărbați, vârsta la ieșirea la pensie, 65 de ani, 35 de ani stagiul complet de cotizare, respectiv 15 ani stagiul minim de cotizare. 

Ce stabilește Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023

Art. 229 – „(11) Personalul didactic de predare titular din învățământul preuniversitar căruia nu i s-a emis decizia de pensionare poate fi menținut, la cerere, anual, ca titular în funcția didactică, și peste vârsta standard de pensionare, până la vârsta de 70 de ani. Cererea se soluționează în termen de 30 zile de la data înregistrării la secretariatul unității de învățământ, prin decizie motivată care se comunică în termen de 5 zile lucrătoare de la data emiterii. Decizia poate fi contestată, în condițiile legii”, conform sursei citate.

Calendarul pentru profesorii care vor să fie la catedră până la 70 de ani, potrivit metodologiei

4) Stabilirea personalului didactic care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 31 alin. (5) din Metodologie şi se menține în activitate ca titular în funcţia didactică, la cerere, în anul şcolar 2024-2025:

a) depunerea și înregistrarea cererilor la secretariatele unităților de învățământ; Perioada: 3-29 ianuarie 2024

b) aprobarea cererilor privind menţinerea în activitate ca titular în funcţia didactică peste vârsta de pensionare la nivelul unităţilor de învăţământ şi transmiterea situaţiei la inspectoratul şcolar; Termen: 31 ianuarie 2024

c) întocmirea, la nivelul inspectoratelor şcolare, a listelor finale cuprinzând cadrele didactice care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 31 alin. (5) din Metodologie și au solicitat menținerea în activitate ca titular în anul școlar 2024-2025, prezentarea acestora spre validare consiliului de administraţie al inspectoratului şcolar, conform hotărârii comisiei paritare şi afişarea listelor finale la inspectoratele şcolare; Perioada: 1-2 februarie 2024

d) înregistrarea contestaţiilor la inspectoratele şcolare; Perioada: 5-6 februarie 2024

e) soluţionarea contestaţiilor de către consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar. Termen: 7 februarie 2024 


29 comments
  1. Pana la vârsta de 65 de ani era mult prea destul pentru toți.Barbatii se pensionează la 65 iar femeile, pentru a nu fi discriminate, la cerere, pot fi lăsate și ele tot pana la aceeași varsta. Dar pana la 70??? e cam mult când toată lumea se plânge de uzura morala și când unele cadre didactice sunt deja depășite de tehnologie și metode moderne de pe la 55- 60 de ani și fac mai mult supraveghere decât predare- învățare

  2. Sa plece acasa, sa lase tinerii care au luat examenul de titularizare cu nota mare si nu au post datorita celor pensionari si celorlalti care ocupa ore suplimentare peste norma. Sa mearga la pensie cei cu 65 de ani, nu mai incurajati nedreptatea, oricum este un haos total in sistem, de aceea tinerii competenti numai au loc.

  3. Fără supărare, un cadru didactic care chiar își face meseria, abia rezista pana la 60 de ani ! Am certitudinea ca dacă s-ar da posibilitatea de a ieși la pensie mai devreme de 62-65 ,foarte multe cadre s-ar pensiona! Uzura psihica la noile generații este enorma!

  4. De ce au prioritate pensionarii la ocuparea catedrelor când suplinitorii ar trebui să aibă prioritate sa- și ia ore? Este normal sa aduci un pensionar MAPN, de 45 de ani, cu 9 luni vechime în învățământ,fara grad didactic, in locul unui profesor suplinitor, cu 22 de ani vechime, gradele didactice II și I luate cu 10, care a predat 3 – 4 ani in acea școală,
    doar că pensionarii aveau dreptul să depună dosarul înaintea suplinitorilor pentru plata cu ora? De ce asta? Se vor face școlile azile de bătrâni la câți pensionari avem acum in sistem, trecuți de 70 – 75 de ani. Îi ținem titulari in sistem ,deși nu mai pot aduce plus valoare învățământului.

  5. E și așa prea târziu. Să fim serioși, ce randament mai poate da un profesor de 70 de ani (și având diferite afecțiuni), la o generație cum e cea de acum, sau la cea care vine. Nu poți preda copiilor din ziua de azi cu metode învechite .
    Si nu-mi spuneți ca profesorii se adaptează in funcție de timpuri, nu este adevărat. Un profesor de 60-70 ani nu va preda niciodată altceva ,sau altfel decât a făcut-o până acum.
    Asta e realitatea și profesorii trebuie să înțeleagă că există un început și un sfârșit pentru tot.
    Dacă aș avea de ales între un profesor mai în vârstă și unul tânăr, voi alege pe cel tânăr. Aici vorbim doar de profesori în adevăratul sens al cuvântului, cei care merită să fie numiți așa.
    Da susțin demersul, ba chiar și mai devreme de 70 de ani, cel mai indicat 60 de ani. Asta e pentru binele lor și al copiilor.

  6. Ce să cauți la 70 de ani la catedră? Să fie chemați doar dacă nu se ocupă posturile lor după concursul de titularizare! De cele mai multe ori cer, fără jenă și ore suplimentare și mai sunt și prin toate proiectele pe bani!

  7. Nimeni și nimic în afara legii,ai vârstă de pensionare mergi acasă. Ce șanse mai au tinerii, niciuna .Iar dacă sunt nemulțumiri la procesul.de învățământ cauza este mediul din care provin 99%.În orice profesie când ai ajuns la vârstă pensionării de acolo înainte mergi într-o inerție păguboasa.

  8. Este o lege care nu respectă drepturile omului. In lege se spune că doar profesorii titulari pot rămâne după 62, pentru femei, respectiv 65 de ani pentru bărbați.
    Pentru profesorii SUPLINITORI nu se aplică!!! Ei la pensie și la plata cu ora!!!
    Cu toate că ei au lucrat pe posturi NETITULARIZABILE!!!

    1. Hmm …

      Pai daca ajungi la VARSTA DE PENSIONARE , TOT SUPLINITOR , ATUNCI SA SPUI MULTUMESC PENTRU POMANA CARE TI S-A FACUT , CA AI OBTINUT O PENSIE , ….

      CHIAR ESTE JENANT SA MAI AI PRETENTII SA STAI LA CATEDRA , FARA SA FI FOST IN STARE SA TE TITULARIZEZI PANA LA VARSTA DE PENSIONARE.

      NU ESTE NIMENI VINOVAT CA AI ALES O FACULTATE CARE -TI OFERA SANSE MINIME , PT A GASI SI POST , PT. CA SUNT ORE PUTINE IN INVATAMANT.

      CAND ALEGI UN DOMENIU DE STUDIU , SA TE GANDESTI SI LA SANSELE DE ANGAJARE.
      ESTE DE-A DREPTUL RIDICOL , SA SPUI CA NU SUNT ORE !…
      DACA RELIGIA ESTE O ORA PE SAPTAMANA , SAU ISTORIA , SAU GEOGRAFIA SAU ETC. …., DESIGUR CA POSTURI SUNT PUTINE.
      CA ESTE MAI USOR SA FACI O ASTFEL DE FACULTATE , …. A FOST PROPRIA TA ALEGERE.

      ACUM DEH…
      UNDEVA , POLITA TREBUIE PLATITA.

      ASA CA NU MAI COMENTATI DESPRE PROFESORII TITULARI .
      AU UN STATUT APARTE , CONFORM LEGII , NUMITA STATUTUL CADRELOR DIDACTICE.

      SUCCESS !

  9. sa speram că nu i țin și în funcții până la 70…oricum este enorm și inutil…uzura psihica își spune cuvântul după 65 de ani…dar daca zice ME….

  10. Clar, pe unii doar “soarta firească” să-i mai despartă de catedră 🤨 Mai vin tinerii în învățământ când le-o face de 40 de zile. Nu o zic cu dușmănie, ci cu un dezgust teribil față de ordinea actuală a lucrurilor din sistem. Tineri care an de an merg la concursul vieții ca să…nimic, pentru că posturile sunt ocupate intr-o etapă anterioară de către cei care-ar trebui să-și vadă de copii din rolul de bunici, nu de profesori. Ca să nu mai zic că predarea interactivă, abilitățile digitale și actualizarea academică reprezintă misiune imposibilă pentru dascălii “înaintași”. Cât despre elevi ce să mai spunem? Sigur sunt încântați să aibă în față un om care le ține prelegeri, eventual mai aruncă și cu carioca în cei neatenți, mai și adoarme…după cum l-o mai ține puterile psihice și fizice🙄

  11. Si cu cine ii inlocuim? profesorii tineri care NU EXISTA pentru ca nimeni nu vrea sa munceasca un job asa greu ca cel de profesor pe bani puțini.

    1. Cu scuzele de riguoare, nu sunt bani putini! Iar tineri chiar exista care ar dori sa
      ocupe un post, sau posturile libere, doar ca nu au nici o sansa in fata celor care stau acolo de o vesnicie! Corect ar fi daca soliciti o pensie atunci stai acasa si odihneste-te pentru ca meriti, iar daca doresti sa lucrezi in continuare, nici o problema , mergi la privat.

  12. Asta credeți dvs, ca profii nu doresc rămânerea pana la 100 de ani. Poate nu știți cum se ascund ore pt diferite relicve masculine și feminine. Ore care nu se scot. Nu i interesează ca nu mai fac față, ca sunt penibili, ca rad copiii de ei.

  13. Nu sunt de acord! Si spun asta in calitate de profesor . Mai am 20 de ani pana la pensine și m-as pensiona mâine, dacă as putea.
    Ăștia din minister sunt incompetenți și habarnisti vis a vis de sistemul educational și de problemele lui actuale!

    1. Am avut colege care se pensionau la 58 de ani când eu am intrat în sistem Acum se pensionează la 62 de ani și ceva, iar când (și dacă) îmi mai vine rândul ar trebui să am 65 de ani. Bărbații deja ies la 65 de ani (care mai prind).

      La cum se erodează încet-încet drepturile noastre, mă aștept cât de curând la o ”reformă” a pensiilor care să ne oblige să cotizăm 45 de ani și să nu putem ieși la limită de vârstă la pensie înainte de 70 de ani, în baza minciunii că ar crește speranța de viață.

      Păi eu nu vreau să fiu stafidă în școală la 70 de ani fără o lună! Dacă mai am parte de 5-10 ani de viață vreau să stau acasă și să mă bucur de ce mă mai pot bucura!

  14. Eu, ca profesor,nu sunt de acord cu aceasta prevedere, cum nu sunt de acord nici cu faptul ca se poate prelungi activitatea și doctorilor.
    Cei tineri nu mai pot accede la posturi titularizabile cu acesta prevedere în România. Colegii în vârstă, scuzați-mă, nu cred ca mai pot face ,onorabil, pe niciun plan, față provocărilor sistemului acum ,darămite peste 10 sau 15 ani de exemplu. Ca sa nu mai vorbim de uzura psihica specifica celor care lucrează cu oamenii.
    Părerea mea!

  15. doar jigodii. Sub pretextul că fac ceva bine pentru oameni, împing ușor, perfid, varta de pensionare spre noi cote ce frizează imbecilitatea. să vedeți învățătoare la 70 de ani. ăștia merita bătuți, udați și dat cu sare.

  16. Și mediocrii și bătrâni!! rușine! Intre timp poate mai angajați niște economiști, ingineri … sa umple locurile la catedra

    1. Toți eşuații in cariera , vor acum sa intre in invatamant.
      Caci deh …
      S-au marit salariile.
      Dar va invit sa faceti RECONVERSIE PROFESIONALA , LA CULES DE STRUGURI.
      Hai , passs.
      Cu atatea facultati la care se intra cu bac sau fara bac , vreti acum si la CATEDRA.

      Faceti ceea ce trebuie , ma refer la scoala, indepliniti conditiile de angajare , adica va prezentati frumos la CONCURSUL DE TITULARIZARE , APOI VENITI LA CATEDRA.
      CATEDRA NU ESTE UN SIMPLU PUPITRU .
      SE MUNCESTE CEVA , CATEVA TONE DE TRANSPIRATIE SI APOI VA IMPAUNATI CU PROFESIA DIDACTICA. PANA ATUNCI , VOR PROFESA CEI CARE SUNT INDREPTATITI SA O FACA , DUPA PUTERILE SI SANATATEA FIECARUIA.
      IMPORTANT ESTE SA FII PREGATIT CU STIINTA DE CARTE , CA DE BUTONAT TASTATURI INVATA ORICINE.
      CINE ESTE SMART , TINE PASUL CU TIMPUL.
      NU CONTEAZA VARSTA.
      CA S-A AJUNS SA AVEM INFLATIE DE ABSOLVENTI , ASTA NU INSEAMNA CA AVETI DREPTUL SA VA DATI CU PARETEA CINE SA STEA LA CATEDRA.
      SA STEA CINE STIE CARTE.
      ALTFEL , DOVEDITI-VA MERITELE SI LE VETI OBTINE.

  17. Am o colega a carei fiica se va pensiona la 45 de ani (deh, e speciala). Colega mea a nascut-o la 20 de ani. prin urmare, ea va mai lucra 5 ani dupa ce i se pensioneaza fata, ca asa ne indeamna doamna ministra.

  18. Cu actuala generatie haotica de copii, mai poti crede ca ala de 70 de ani asigura calitatea actului educational??
    Se vrea si mai mult invatamantul in groapa.
    Hai cu AI-ul ca vedem ca asta se dorește. Sa se dovedească ca omul nu mai poate educa, pardon dresa, puietii de om, asa ca lasam mașinăriile.
    Treaba voastră, dar noi vrem aplicarea legii cu 15 ore in norma pentru cei cu vechime de peste 15 ani. Ne-ati dat atata hartogaraie si atâtea roluri: politist, jandarm, contabil, secretar, asistent social si medical, bona, paznic. Orice, numai educatori nu ne lasati sa fim.

  19. Băieții și fetele vesele din PSDNL nu au fost în stare să rezolve problema pensiilor speciale, în schimb pregătesc mărirea vârstei de pensionare pentru profesori. Veți aduce profesorii și în copârșeu la școală, pentru a nu trebui să le permiteți pensionarea normală, la 65 de ani? Și totul pentru a-i pensiona pe speciali la 45 de ani. Rușine!!!

    1. Exact, despre mărirea vârstei de pensionare este vorba. Sa se facă media între cei care devin pensionari la 45 de ani și cei care ies la 65. Rezulta 55 de ani, pentru toată lumea. Asa e echitabil. Cine vrea sa iasă la pensie la 70 de ani, n-are decât sa o facă, dar nu sa ne oblige pe toți.

    1. in timp ce scot putorile parazite la pensie începând de la 38 până la ,,venerabila,, vârstă de maximum 50 de ani,
      pe oamenii normali care chiar muncesc în tara asta și întrețin masa enorma de ploșnițe bugetare, șobolanii politici vor sa i muncească până la moarte. Ce să facă un profesor la 70 de ani încă în activitate conform hotărârii demenților politici, care ar pleca către școală și să nu știe încotro si unde trebuie meargă? Ce să facă un profesor obosit la școală dacă s ar manifesta la fel că mulți
      parlamentari in sparlamdnt care nu știu ce caută la locul munca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii vor veni la școală prin rotație, în clasele în care peste jumătate din copiii din ani terminali vor prezență fizică la ore. Cîmpeanu, cu privire la elevii care stau acasă: Am transmis în sistem obligativitatea accesului la educație și vom reveni cu precizări

În clasele de-a VIII-a și a XII-a în care toți elevii vor vrea să vină fizic la școală, în localitățile care au intrat în scenariul roșu, “se vor lua măsuri…
Vezi articolul

Peste 2,9 milioane de elevi încep școala luni – cursurile sunt 100% online pentru următoarele trei săptămâni. Cum se încheie mediile după noul regulament și care sunt regulile de predare online și de evaluare

Luni este prima zi de școală după vacanța de iarnă, iar potrivit Ministerului Educației 2.918.275 de elevi sunt înscriși în anul școlar 2020-2021. Deși ar trebui să înceapă școala cu…
Vezi articolul

DOCUMENT Măsurile cerute de mediul de business și societatea civilă pentru viitoarea lege a educației / Aceste obiective „vor fi transpuse în legea educației prin norme imperative” – susține Alianța „O voce pentru educație”

Un document de 100 de propuneri de „politici”, care vizează toate capitolele de reformă stabilite de proiectul România educată, a fost lansat joi de alianța „O voce pentru educație”. Potrivit…
Vezi articolul