Discursul urii a crescut în România. Școala, guvernul și biserica sunt principalele instanțe chemate să oprească fenomenul – Studiu IRES-CNCD

800 de vizualizări
Discursul urii a crescut în România în ultimii ani, consideră 65% dintre respondenții la sondajul de opinie privind nivelul discriminării în România realizat de IRES și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD). “Școala, guvernul și biserica sunt principalele instanțe care ar trebui să se implice mai mult pentru a opri discursul urii în societate”, spune majoritatea celor chestionați.

 

Sondajul a fost făcut în perioada 26 noiembrie – 10 decembrie 2018 pe un eșantion de 1.300 de persoane, prin metoda CATI.

Principalele recomandări de combatere a discriminării și a discursului bazat pe ură “ar viza campanii de informare, cursuri speciale la orele de educație civică din școli, un pact transpartinic de reținere de la promovarea discriminării și a discursului urii în spațiul public, precum și modificarea legislației privind pedepsirea discriminării și discursului bazat pe ură”, se arată în concluziile studiului.

Dintre concluziile studiului:
 • Scala distanței sociale indică o intoleranță ridicată față de homosexuali (59% nu acceptă să le fie rudă, 52% nu acceptă să le fie prieteni), imigranți (39% nu acceptă să le fie rudă, 30% nu acceptă să le fie prieteni), musulmani (39% nu acceptă să le fie rudă, 28% nu acceptă să le fie prieteni), persoane care aparțin de secte religioase (31% nu acceptă să le fie rudă, 23% nu acceptă să le fie prieteni) și persoane infectate cu HIV/SIDA (27% nu acceptă să le fie rudă, 23% nu acceptă să le fie prieteni).
 • În clasa a doua de intoleranță se află categoriile definite prin criteriul etnic, în următoarea ordine: romii (29% nu acceptă să le fie rudă, 18% nu acceptă să le fie prieteni), maghiarii (24% nu acceptă să le fie rudă, 15% nu acceptă să le fie prieteni) și evreii (21% nu acceptă să le fie rudă, 14% nu acceptă să le fie prieteni).
 • Cifrele arată că discriminarea în România este preponderent definită de homofobie
 • Mai mult de 2/3 dintre români nu sunt de acord cu căsătoria între homosexuali, iar 60% sunt în dezacord cu ideea parteneriatului civil
 • Peste 60% dintre respondenți îi consideră pe musulmani ca fiind potențial periculoși, iar 52% cred că imigranții ar trebui opriți la granițele Europei.

Marea majoritate a resondenților consideră că discursul urii “sugerează mai degrabă o involuție sau o depărtare față de valorile liberale europene asumate în cadrul UE”.

“În concluzie, fenomenul discriminării este unul prezent și consistent în România. Frica de alteritate, intoleranța față de diferența bazată pe orientarea sexuală, sănătate, religie, limbă sunt realități incontestabile care fac ca orizontul de receptare a discursului urii să fie unul fertil. De altfel, discursul urii face parte din cotidian, iar tendința recentă este una de creștere, printre principalii promotori fiind politicienii și mass media”, se mai arată în concluziile sondajului.

 

 


1 comment
 1. Ciudat.
  Ba vrem să se scoată Religia ba vrem ca ea să contribuie la echilibru în societate
  Sondajul e clar afectat de obiectivitate.
  Lumea e homofoba dar referendumul nu a trecut.
  Oamenii știu ce este și cu ce se ocupă CNCD.
  Câți dintre cei intervievați au avut de-a face cu migranți?
  Suntem intoleranți ? Dar milioane de români din diaspora sunt nu știu mai bine ce înseamnă să fii discriminat.

  Sondajul face parte din campania de lobby care sa le insereze cat mai adânc în minte românilor ideea că sunt cei mai homofobi, intoleranți, discriminatori.

  In realitate sondaje cu aceleași întrebări ar da rezultate asemănătoare în multe țări europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

România își face Comitet pentru Inteligență Artificială, cu două consilii și grupuri de lucru tematice. Ministrul Burduja: Vizăm să conectăm specialiștii români din lume cu mediul de acasă

Guvernul a adoptat, vineri, un memorandum privind înființarea unui Comitet Român pentru Inteligență Artificială, prezentat de ministrul Cercetării, Sebastian Burduja, drept un “cadru-umbrelă care, practic, va concentra toate forțele din…
Vezi articolul

Președintele CEMU, forul responsabil cu apărarea eticii și integrității în universități, a fost timp de un an titular la două universități, “cu încălcarea Legii” – raport. Ciprian Ion Preda: Moral, nu există nicio problemă. Formal, am acționat cu bună-credință

Ciprian Ion Preda, președintele Consiliului de Etică și Management Universitar (CEMU), for responsabil cu dezvoltarea culturii eticii și integrității în universități, a avut timp în anul universitar 2018/2019 calitatea de…
Vezi articolul