DNA pentru HotNews: 31 de elevi și 28 de profesori care le strecurau răspunsurile între ciorne, implicați în cea mai amplă schemă de fraudare a Bacalaureatului descoperită în ultimii ani, pusă la cale de fostul inspector școlar de Mureș, Sabin Pășcan

8.649 de vizualizări
Foto: © Kinomaster | Dreamstime.com
Au fost inculpate 61 de persoane în cazul fraudării examenului de Bacalaureat din iulie 2023, potrivit unui răspuns transmis de DNA la solicitarea Hotnews. Printre inculpați au fost 28 sunt profesori și 31 elevi implicați în cea mai amplă schemă de fraudare a examenului de BAC, documentată de procurori, mai spune DNA. Amintim, la Bacalaureatul din iulie 2023, în 4 centre de examinare din județul Mureș subiectele erau rezolvate de profesori de la 8 la 9 și date pe ciorne unor elevi. Rețeaua ar fi fost coordonată de Sabin Pășcan, din funcția sa de inspector școlar general pe care o deținea atunci. Pășcan a luat șpagă mii de euro pentru ca unii elevi să primească rezolvările și să treacă BAC-ul.

În total, sunt 61 de inculpați în cazul fraudării examenului de BAC din județul Mureș, din sesiunea iunie-iulie 2023, potrivit unui răspuns DNA, transmis la solicitarea Hotnews. Este vorba despre 28 de cadre didactice și 31 de elevi, candidați participanți la sesiunea de Bacalaureat.

19 profesori au încheiat acorduri de recunoaștere a vinei și 6 candidați la BAC în sesiunea iulie 2023 au semnat acorduri de recunoaștere a vinei.

Sabin Pășcan, inspector general școlar Mureș în 2023, ar fi coordonat o întreagă rețea de profesori care le strecurau rezolvările subiectelor unor candidați care au dat șpagă mii de euro ca să treacă examenul, reiese din rechizitoriile procurorilor din dosarele consultate de Edupedu.ro.

Răspunsul DNA pentru Hotnews:

”În acest moment se efectuează acte de urmărire penală față de 61 de inculpați pentru fapte de corupție sau asimilate corupției în contextul presupusei fraudări a examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie- iulie 2023, între care și față de persoana menționată în comunicat (Sabin Gavril Pășcan n.r.), la data faptelor având funcția de inspector general școlar. Așadar, în cauză, 28 de cadre didactice au calitatea de inculpat, iar dintre acestea, până în prezent, 19 au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției; de asemenea, 31 de candidați participanți la sesiunea de Bacalaureat au calitate de inculpat, dintre care, până în acest moment, 6 au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției. Mai există 2 inculpați care nu sunt nici cadre didactice, nici candidați”, se arată în răspunsul comunicat de DNA, scrie Hotnews.

Șeful Inspectoratului școlar județean Mureș din 2023, Sabin Pășcan, ar fi luat șpagă mii de euro și ar fi corupt zeci de profesori ca să le dea rezolvările unor elevi din 4 centre de examinare

Sabin Pășcan, inspector general școlar Mureș în 2023, ar fi coordonat o întreagă rețea de profesori care le strecurau rezolvările subiectelor unor candidați care au dat șpagă mii de euro ca să treacă examenul, reiese din rechizitoriile procurorilor din dosarele consultate de Edupedu.ro.

S-a întâmplat în patru centre de examinare din județul Mureș la Bac în sesiunea din iulie 2023. La unul dintre ele, Pășcan predă în prezent limba franceză. Din funcția de inspector școlar general în 2023, Sabin Pășcan a numit zeci de profesori ca membri în comisii care rezolvau subiectele și apoi le strecurau foile cu răspunsuri printre ciorne acelor candidați care i-au dat bani. Într-una dintre situațiile depistate de procurori, Pășcan a permis ca mama unui elev să scrie lucrarea în locul acestuia. La perchezițiile de la sediul ISJ și la locuințele profesorilor s-au găsit bilețele scrise cu numele candidaților ce trebuiau ajutați. Pășcan este trimis în judecată după ce unul dintre candidații care a dat mită l-a reclamat. Urmărirea penală a fost extinsă și la trafic de influență și „instigare la folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității”, potrivit datelor din dosar. Citește aici mai multe despre dosar.

Șeful Inspectoratului Școlar Mureș, Sabin Pășcan, și-a dat demisia, în imediat după ce au avut loc după cum a confirmat pentru Edupedu.ro. Demisia „nu are nicio legătură cu acele descinderi (DNA – n. red). Nu am fost restricționat în exercitarea funcției”. Acesta a spus că a anunțat Ministerul Educației în legătură cu decizia sa și că a intrat în concediu de odihnă.

  • De menționat că deși este cercetat de procurori, pe numele lui Pășcan nu apare niciun dosar pe portalul instanțelor în urma faptelor sale, până la data publicării acestui articol.

Sabin Gavril Pășcan, care în 2023 deținea funcția de inspector general școlar Mureș, a creat o rețea de zeci de profesori pe care i-a numit în comisiile centrelor de examinare din 4 licee din județ pentru a le da rezolvările unor candidați înscriși la sesiunea din iulie la BAC. Candidații fie au plătit câte 3.000 de euro, fie i-au promis lui Pășcan că îi vor da câte 4.000 de euro, în schimbul promovării examenului, dar nu au mai făcut-o. În prezent, Sabin Gavril Pășcan predă limba franceză la Colegiul Național Unirea, unul dintre liceele unde a fost fraudat examenul de BAC în sesiunea din iulie 2023.

Edupedu.ro a scris în august 2023 că Sabin Pășcan a fost trimis în judecată, acuzat că ar fi pretins 3.000 de euro pentru ca un elev să promoveze examenul de BAC 2023. Procurorii au explicat cum Pășcan a cerut banii și i-a încasat. Vezi aici detalii din acest dosar

Pășcan este inculpat și în alte cazuri de luare de mită: Un caz este cel în care ar fi luat 3.000 de euro șpagă pentru transferul unui elev, în schimbul unui concert prestat de părinții copilului. Din mai multe dosare conexe cazului de fraudare a BAC-ului consultate de Edupedu.ro, reiese o altă acuzație: numirea unui director adjunct la un liceu care nu avea disponibil acest post. Edupedu.ro nu a găsit pe portal.just.ro informații despre deschiderea unui dosar în acest caz, un motiv ar fi și pentru că datele sunt anonimizate.

Foto: © Kinomaster | Dreamstime.com /
Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește:
Zeci de profesori au fost corupți de fostul inspector școlar general din Mureș, Sabin Pășcan, în 2023, în cea mai amplă schemă de fraudare a Bacalaureatului documentată de procurori – subiectele erau rezolvate de profesori de la 8 la 9 și date pe ciorne / Câteva dosare în care oamenii au recunoscut că i-au dat șpăgi lui Pășcan au ajuns în instanță

3 comments
  1. Cunosc și în Buzău la Hașdeu, o elevă cu părinți patroni, dar căreia nu i-a plăcut școala, a reușit să examenul de bacalaureat. Am fost siderată,foaia matricolă vorbește de rezultatele “excelente ” din gimnaziu și liceu.
    Bineînțeles că a” încercat” la facultate cu aceeași rețetă,dar acolo sumele creșteau exponențial cu golul din memoria elevei.
    Mărturisește un lector universitar, că vin în facultăți,pe bază de dosar, elevi care au luat media 9 la bacalaureat și nu știu să formuleze o opinie proprie asupra unei teme. Nu au gândire critică, parcă sunt spălați pe creier.
    Sistemul actual de învățământ este praf și pulbere.

  2. Doar aceștia au foști prinși. De la Bacău ne vin în fiecare an, la corectat la română, tezele aproape identice, mai leș a celor de la liceele de top. Nu se poate ca în 100 de teze, să găsești în fiecare la indigo, aceleași greșeli.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Noul inspector școlar general al Inspectoratului Școlar al Județului Iași este Rodica Leontieș, inspector de resurse umane al instituției în ultimii 19 ani / Nu este membră a niciunui partid politic

Inspectorul de resurse umane al Inspectoratului Școlar Județean Iași, Rodica Leontieș, profesoară de matematică la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași, este noul inspector școlar general din Iași,…
Vezi articolul