Doctoranzii Universității din București au fost puși deja de instituție să semneze un act adițional la contractul pentru plata cu ora, care prevede reducerea plății pe oră la aproape jumătate pentru activitățile didactice, conform documentelor trimise de studenți și analizate de EduPedu.ro. Un astfel de act adițional poate fi văzut în articol, mai jos. Rectorul Marian Preda declara, joi, contactat de EduPedu, că nu s-a luat nicio decizie oficială în acest sens.
Mai exact, Universitatea din București a redus cu 45,45% tarifele pentru plata cu ora în cazul doctoranzilor care susțin seminare, așa cum arată un act adițional la contractul individual de muncă al doctoranzilor, obținut de EduPedu.ro și semnat de către rectorul Universității din București, Marian Preda.
- Suma a fost redusă la 30 de lei brut/oră, adică 19 lei net/oră, în timp ce în anul universitar trecut tariful era 35 de lei net/oră.
Contactat joi de EduPedu.ro, rectorul Universității din București a confirmat că există aceste discuții la nivelul unității de învățământ superior, însă a afirmat că decizia „nu s-a definitivat”.
Având în vedere data anexei la contract, mai exact, 01.10.2024, data la care începe anul universitar, doctoranzii au fost obligați să accepte această decizie, fără argumente, fiind puși în fața faptului împlinit.
În situația în care afirmațiile rectorului sunt conforme cu realitate, iar decizia nu a fost luată la nivelul instituției de învățământ superior, atunci există o problemă legală, din moment ce anexele la contract au fost deja semnate de către acesta.
În actul adițional obținut pe surse de către EduPedu.ro este specificat că părțile „au convenit de comun acord modificarea următoarelor clauze ale contractului individual de muncă, de la data de 01.10.2024 până la data de 30.09.2025.
Salariul brut: se modifică de la 3.520 lei la 1.920 lei”, este menționat în documentul pe care îl puteți vedea mai jos.
Conform procedurii, studenții doctoranzi au mers la Universitate să semneze contractul pentru anul universitar 2024-2025 și abia atunci au fost anunțați că a scăzut salariul la jumătate pentru plata cu ora.
- În prezent, Universitatea din București are 2.093 de doctoranzi, conform datelor de pe site-ul oficial al instituției, secțiunea Universitatea din București în cifre. Menționăm că nu avem date despre câți dintre acești doctoranzi desfășoară activități didactice în regim de plată cu ora și sunt afectați de reducerea tarifelor.
Tot în declarațiile oferite joi, rectorul susține că „aproape jumătate dintre doctoranzi iau bursă” și că există inechități între veniturile lor și cele ale asistenților universitari doctori, după ce tot Universitatea a fost cea care a stabilit, în anul universitar 2023-2024, un tarif aproape dublu pentru ei.
„Ei nu au doctorat luat și nu poți să plătești pe cineva, nivel de pregătire mai jos, exact cât îl plătești pe cineva care care e deja doctor în domeniu”, au fost explicațiile oferite de rectorul Universității din București, care a adăugat că nu există o problemă de buget care să justifice reducerea tarifelor pentru plata cu ora în cazul doctoranzilor care predau.
Conform legislației din România, inclusiv Legea 199/2023 și reglementările aferente, doctoranzii pot desfășura activitățile didactice în regim de „plată cu ora”, fiind remunerați în funcție de tarifele stabilite la nivelul fiecărei universități.
8 comments
Sa nu va surprinda nimic! Marian Preda a adus la conducerea Resurselor Umane (concurs trucat) o “pila” care a activat in privat in zona de recrutare avand cunostine de legislatia muncii putin peste zero. Aceasta a “numit” in functia de sef serviciu administrare personal (fara concurs) o angajata care, pentru postul de executie pe care il ocupa, a trecut linia “la mustata”, putin peste 50 de puncte! La toate concursurile, multe, la care a participat la alte institutii, atat inainte de a fi angajata la UB cat si după- căci voia sā plece-, desi avea multi ani “experienta” in resurse umane a obtinut punctaje jenante, mult sub 50! La ultimul concurs la care a participat, inainte de a fi încoronata, a fost notata cu putin peste 10 puncte! Situatia de acum a ajuns in atentia presei pentru ca MP a facut o gafa de comunicare, insa, ca asta sunt zeci, sute, ascunse sub preş de catre sefi.
Daca se taie înseamnă că nu mai au studenți. De ce să facă omul facultate ? Mai bine bate mingea și câștigă meseriașul de la 100 in sus pe oră
Si nici buni meseriași nu sunt, cei buni au plecat afara și aici au rămas numai ciurucuri. Vorba aceea `prostia și domnia se plătesc` bine in țara asta.
asta după începerea anului universitar ?!
cu, sa muncești o lună pe 2000 de Ron , BRUT? la catedra?
doctoratul fiind activitate de cercetare , alta căciulă , alt tip de activitate , e platit separat . a nu se confunda.
in fct de articolele publicate , nivel , citări etc, se stabilește Rank ul facultății respectiv al Universității și asta pt 3200. de Ron/ luna.
deci vrei clasament , da cu munca gratuita că asistent fara sa l incadrezi pe post pe durata doctoratului.
vb aia :
” tu cercetează și publica pt 3200 de toni , de restul , preda ptr 19 toni / ora.
NICI LA OI NU E 19 RONI / ORA
la 19 Ron/ ora activitate intelectuală nivel învățământ superior ,?!?
cum au fost condiționați sa semneze ?!?
spuneți, oameni buni ,acum aveți ocazia
Rectorul nostru, înotătorul de lungă distanță și ctitorul bazinelor olimpice, domnul Preda, este cel care ne-a spus că nu ar fi cazul să participăm la greva profesorilor de anul trecut, că ar fi mai bine să nu facem valuri. Totuși, salariile mărite, obținute prin grevă, sunt binevenite, pentru că, în viziunea lui, a fi duplicitar e un atu.
Data viitoare sa participati la greva.
~Discuția~ în mintea lui e aducerea la cunoștință a faptului împlinit. Cunoaștem, Deca tot așa procedează – cică ne consultă pentru una, alta, și apoi rămâne cum a spus ea la început și aia e.
Este inacceptabil ca doctoranzii să fie puși să semneze contracte cu tăieri salariale. Academia ar trebui să susțină, nu să submineze munca lor.